Δεν είμαι ιστορικός , δεν είμαι πεζογράφος ούτε φιλόλογος , πολύ δε περισσότερο κριτικός και δεν είναι επιθυμία μου να μπώ σε ''ξένα χωράφια''. Πρέπει όμως να πώ κάτι , να γράψω κάτι για το αριστούργημα που κρατώ στα χέρια μου . Μιά σταγόνα ιστορίας της Χίου 1945-1955. Να σχολιάσω το βιβλίο του φίλου μου που εξ αρχής μου δημιούργησε αναστολές-επιφυλάξεις και ενδοιασμούς. Δύσκολο να αντισταθώ και έτσι θα το κάνω με πάρα πολύ χαρά. Ασφαλώς και έχω φοβερό τράκ αλλά πρέπει να το ξεπεράσω …. για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του.
Θεωρώ μεγάλη τιμή που ο Γιάννης ο Τζούμας , φίλος από τα παλιά (1/4 του αιώνα πίσω ) αποτελεί ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο της Άγιας πόλης της Χίου , της Μυροβόλου Νήσου που έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία της πατρίδας μας , απαστράπτουσα στο ηρωικό στερέωμα της υφηλίου με τους αγώνες της . Σας ευχαριστώ θερμά που μου κάνατε την τιμή να με εντάξετε στους φίλους σας και να μου χαρίσετε αυτό το διαμάντι που ιστορικά και χρονολογικά περιλαμβάνει τα παιδικά και νεανικά μου χρόνια με γεγονότα και ιστορίες που λίγο-πολύ βίωσα .
Περισσότερα βέβαια για το βιβλίο θα βρεί ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του , για να χρωματίσει με τα δικά του λόγια τι έκανε τον συγγραφέα για να γράψει αυτό το βιβλίο που μέσα από την αγάπη για την πατρίδα και τον τόπο του με την ευρύτερη ψυχοσύνθεσή του κάνει το ΤΡΙΤΟ του άλμα .
Τα λόγια είναι περιττά , όσο και αν προσπαθήσω να περιγράψω το έργο του φίλου μου . Ξέρω πως όσα και να αναφέρω πάντα τον καλύτερο λόγο θα τον έχει ο αναγνώστης και ο συγγραφέας . Δεν θα μιλήσω πολύ για αυτόν για να μιλήσουν οι σελίδες του , για τον συναισθηματικό του κόσμο και τις ευαισθησίες του. Όσα και αν περιγράψω εγώ για τις αναφορές του μέσα από τα γεγονότα που σημάδεψαν το ηρωικό νησί και τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο , καθώς και τα κίνητρα που τον έκαναν να αποτυπώσει ιστορικά ντοκουμέντα , χρονολογικά κατανεμημένα σε αυτό το βιβλίο , είναι ολίγα .
Ονειροπόλος όν πάντα πίστευε ακράδαντα ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου , γιατί η ΧΙΟΣ είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στο Αιγαίο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού της , την καταγάλανη θάλασσα και το φώς του ήλιου , κατά πώς είπε και ο νομπελίστας ποιητής μας Γ. Σεφέρης . Πιστεύει ότι η Χίος και Ελλάδα ευρύτερα έχει μέλλον στη μακραίωνη ιστορία της. Πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα το ‘’χ ρ υ σ ό μ ε τ ά λ λ ι ο του ν ι κ η τ ή’’ .....και επιμελώς μας το παρουσιάζει ο Συγγραφέας μέσα από τα έργα του . Αποδίδεται δικαιοσύνη με την "αλύγιστη'' συγγραφική πένα του συγγραφέα Γιάννη Τζούμα χωρίς άθλιες παρεμβάσεις , ιστορικές κακοποιήσεις και παραφραστικές σκοπιμότητες που ανασύρονται από την αφάνεια και επανέρχονται στο εκδοτικό φως για να συζητηθούν πάλι , ανασύροντας σκόρπιες δημοσιεύσεις αλιευμένες από την αστείρευτη πηγή της βιβλιοθήκης ''ΚΟΡΑΗΣ'' , που φιλοξενεί αρχεία ατελείωτα στον πεπερασμένο χρόνο. Η έκδοση - έρευνα φέρνει στο φως , θα πρέπει να ομολογήσουμε , συγγραφική εικόνα των ετών 1945-1955 που σημάδεψαν ανθρώπους , νησιά χώρες και πατρίδες . Τέτοια εκδοτικά εγχειρήματα μόνο καλοδεχούμενα είναι και ας προστρέξουμε όλοι για τη μακροημέρευσή τους!
Ο Γιάννης ο Τζούμας είναι πρωτίστως γνωστός, και δικαίως, με το έργο του και την συγκλονιστική γραφή και πένα του διηγείται την ακραία σκληρότητα των ανθρώπων ,πασπαλισμένη και με επιτυχίες .
Επομένως, η έκδοση που έχουμε μπροστά μας δεν φέρνει απλώς στην επιφάνεια άγνωστα ή ημιφωτισμένα κείμενα και ιστορικά γεγονότα , για να τα συνυπολογίσουμε στην συνολικότερη εκτίμηση του συγγραφικού του στίγματος , αλλά , πολύ περισσότερο μας παρακινεί να αναζητήσουμε τις σύνθετες διεργασίες μέσα από τις οποίες πορεύτηκαν άνθρωποι, με διεργασίες που αποδίδουν κάποτε εσωτερικές συγκρούσεις ή επιβεβλημένες, ίσως και βίαιες, μετακινήσεις από το ένα άκρο της νηνεμίας στο άλλο άκρο της μαρτυρικής κατάθεσης ή της ρεαλιστικής δήλωσης , της ιστορικής συγκυρίας με μια διαρκή κίνηση εκκρεμούς που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα μας .
Θα ήταν παράληψή μου αν δεν αναφερόμουν δίδοντας τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συντελεστάς αυτού του μοναδικού ιστορικού πονήματος και όχι μόνον .
Φίλε μου καλέ Ε Υ Γ Ε απλά και ταπεινά .
Ηρακλής Βούλτσος
Αντγος ε.α. -Τέως Γεν . Γραμ. Δήμου Ερμούπολης και Τέως Διοικητής της ακριτικού Στρατιωτικού Σχηματισμού της Χίου.