Ηθική αποκατάσταση Μητροπολίτου Χίου Ιωακείμ Στρουμπή (του Χίου)

Τετ, 15/09/2021 - 16:18

Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης η Χίος πληροφορήθηκε σήμερα την -εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος- ηθική αποκατάσταση του Μητροπολίτου Χίου Ιωακείμ Στρουμπή (+29/03/1950), του γενναίου αντιστασιακού ΕΑΜιτη Μητροπολίτη, που ανάλωσε τη ζωή του στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και την μάνα πατρίδα.

Εδώ και αρκετούς μήνες είχα δημοσιεύσει σχετικό κείμενο για τους Μητροπολίτες μας, Ιωακείμ Στρουμπή και Παντελεήμονα Φωστίνη (το οποίο απέστειλα στην Ιερά Σύνοδο και συμπεριέλαβα στο προσφάτως κυκλοφορήσαν πόνημα μου "Τα θεμέλια του 1821 και ολίγα τινά περί ζητημάτων εκκλησιαστικής τάξεως εν Χιω"- Αύγουστος 2021), επιζητώντας αυτό που η τοπική κοινωνία μας επιδιώκει εδώ και δεκαετίες: την ηθική αποκατάσταση του Ιωακείμ, ο οποίος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων της εποχής του, στάθηκε ψηλά στη συνείδηση του χιώτικου λαού και τιμήθηκε από όλους τους μετέπειτα διαδόχους του (και από τον Παντελεήμονα Φωστίνη) και ο οποίος -όπως ο ίδιος εδήλωσε- ουδέποτε υπήρξε κομμουνιστής, αλλά χριστιανός και ανθρωπιστής άνευ πολιτικών και κοινωνικών διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, ο οποίος έκανε τη σχετική εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο και ο οποίος μόχθησε προς τούτο ήδη από την περίοδο που ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Σημειώνω εδώ την θετική συμβολή του Δρος Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ιατρού και Βουλευτή Χίου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία παγχιακης κινητοποίησης των τοπικών φορέων για την αποκατάσταση του Ιωακείμ και ανάλωσε πολύ χρόνο και κόπο να συγγράψει σχετική πραγματεία με τον βίο και το έργο του μακαριστού Ιεράρχου.

(Θα χαίρεται και ο παππούς μου, εν ουρανοίς με τον οποίο ήσαν κουμπάροι...!!!).

Ευελπιστώ ότι, λίαν συντόμως, θα τελεστεί Αρχιερατικη Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο του αοιδίμου Ιεράρχου (στον Άγιο Ευστράτιο Θυμιανών), όπου και θα αναγνωσθεί -ενώπιον των τιμίων λειψάνων του- η σχετική Συνοδική πράξη.

Άλλες απόψεις: Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου