Μνήμη αοιδίμων Μητροπολιτών Χίου: Ιωακείμ Στρουμπή (+ 28/03/1950) και Παντελεήμονος Φωστίνη (+12/03/1962)- Δύο ηρώων της Εκκλησίας μας

Τρί, 28/03/2023 - 16:51

Κατά το δεύτερο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα, τον μήνα Μάρτιο, εκοιμήθησαν δύο Αρχιερείς, Ποιμένες της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στις 28 Μαρτίου 1950 ο Μητροπολίτης Ιωακείμ (Στρουμπής) και στις 12 Μαρτίου 1962 ο Μητροπολίτης Παντελεήμων (Φωστίνης).

Και οι δύο αυτοί Εκκλησιαστικοί άνδρες υπήρξαν γενναίοι πατριώτες, με μεγάλη προσφορά στο Έθνος και την πατρίδα μας, σε χρόνους χαλεπούς και σκληροτράχηλους.

Πολλοί, κινούμενοι από καθαρά πολιτικά και κομματικά κριτήρια, θέλησαν να δείξουν ότι, οι δύο αυτοί άνδρες βρίσκονταν σε δρόμους αντίθετους. Αυτό δεν ισχύει. Οι δρόμοι τους ήσαν παράλληλοι και ο τελικός σκοπός ήταν ο ίδιος: Αγάπη και προσφορά στην Εκκλησία, στην πατρίδα και στον συνάνθρωπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι, έζησαν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές και με μια κοινωνία που, «αιμάσσουσα» αναζητούσε να βρει τον δρόμο και τον προορισμό της.

Και οι δύο αγωνίστηκαν για τον ίδιο στόχο. Οι μακράν της Εκκλησίας, πάντα και παντού θα βυσσοδομούν!

Φέτος, είναι η δεύτερη φορά που διανύσαμε τον μήνα Μάρτη, αφενός έχοντας συμπληρωθεί πλέον των εξήντα ετών από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Παντελεήμονος και αφετέρου έχοντας ήδη -από πρόπερσι- αποκατασταθεί ηθικά η μνήμη του μακαριστού Ιωακείμ (μάλιστα η αποκατάσταση αυτή έγινε, κυρίως, λόγω του εγγράφου που ο διάδοχος του Ιωακείμ, Παντελεήμων, συνέταξε την ημέρα του θανάτου του πρώτου και απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έγγραφο που ανεύρε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο οποίος, με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του προς την Ι. Σύνοδο, πέτυχε την αποκατάσταση του Ιωακείμ. Πρώτος όλων, λοιπόν, εζήτησε την αποκατάσταση του Ιωακείμ ο Παντελεήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι λοιποί ΕΑΜίτες Ιεράρχες δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, παρά την θετική απόκριση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου πριν πολλά έτη. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι ο Ιωακείμ Στρουμπής δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό του να ανεβεί στα βουνά, αλλά ανέπτυξε ένα μεγάλο Εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, παραμένοντας πλησίον του ποιμνίου του).

Για την ιστορία και μόνο να αναφέρω ότι, ο Ιωακείμ δεν αποσχηματίστηκε ποτέ, έζησε ως Αρχιερέας και απεβίωσε ως Μητροπολίτης πρώην Χίου, δηλαδή εφησυχάζων Μητροπολίτης (πολλοί, μη γνωρίζοντες τα της Εκκλησίας, αναφέρουν «πρώην Μητροπολίτης Χίου», ενώ το ορθό είναι «Μητροπολίτης πρώην Χίου». Το «πρώην Μητροπολίτης» σημαίνει καθαιρεθείς-αποσχηματισθείς Μητροπολίτης, ενώ το «Μητροπολίτης πρώην… (περιοχή)» σημαίνει εφησυχάζων-σχολάζων (συνταξιούχος, με δυο λόγια, επί το λαϊκότερον) Μητροπολίτης ο οποίος διατηρεί την Αρχιεροσύνη του εφ΄ όρου ζωής.

Με αφορμή την -διπλή- αυτή επέτειο, σας αποστέλλω το κείμενο που συνέγραψα τελευταία, περί των δύο αυτών Αρχιερέων, το οποίο ευελπιστώ (εμπλουτισμένο και επαυξημένο) να εκδοθεί σε αυτοτελή τόμο, μελλοντικά.

Είη η μνήμη αμφοτέρων αιωνία και απαλαίωτος.

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου - Master Ορθόδοξης Θεολογίας

 

Άλλες απόψεις: Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου