Καταγγελία για ΧΑΔΑ

Δευ, 30/11/2020 - 18:52

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κκ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ, ΤΟΥΣ κκ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ  ΧΙΟΥ, ΤΟΥΣ κκ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ & ΧΩΡΙΚΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ , ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΙΟΥ, ΔΑΣΑΡΧΗ ΧΙΟΥ, ΜΜΕ ΧΙΟΥ  

ΚΟΙΝ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

Κυρίες, Κύριοι, με την επιστολή μου αυτή σας ενημερώνω για σειρά παράνομων ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή Χίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Καθαριότητος  η οποία έχει μετατρέψει μια μεγάλη έκταση στη θέση Ράχη στο Θολοποτάμι σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) αφού όπως φαίνεται τους τελευταίους  6-9 μήνες μεταφέρει και εναποθέτει εκεί σε καθημερινή βάση όλα τα  παραγόμενα απόβλητα  της Χίου (ογκώδη αντικείμενα- προιοντα κλάδευσης δέντρων -ελαστικά- πλαστικά τεπόζιτα -προϊόντα εκσκαφών και οικοδομών κ.α.) εκτός των οργανικών οικιακών αποβλήτων που μπαίνουν στους γκρίζους κάδους και καταλήγουν με τα απορριμματοφόρα στον νόμιμα αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) στη Βέσσα!

Είναι μάλιστα πιθανόν οτι εκεί στη θέση Ράχη ενταφιάζονται και επικίνδυνα απόβλητα μιας και δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο ή επεξεργασία πριν την ταφή τους με χώμα .

Εiναι δε απολύτως αυταπόδεικτο  οτι μόνο η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί ως χωματερή τον συγκεκριμένο χώρο αφού στη μοναδική αγροτική οδό που οδηγεί εκεί έχει τοποθετήσει σιδερένια ανοιγόμενη πόρτα με λουκέτο και μικρό ξύλινο σπιτάκι με φύλακα υπάλληλο του Δήμου τις εργασιμες ωρες και ημερες ο οποίος απαγορεύει ρητα την είσοδο σε ιδιώτες!

Ο συγκεκριμένος χώρος προβάλλεται από σειρά ετών ήδη απο την προηγούμενη αλλά και από την παρούσα Δημοτική αρχή, ως ιδανικός για αδειοδότηση με σκοπό τη διαχείριση των Α.Ε.Κ.Κ.(ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ) δηλαδή μόνο για απόβλητα που παράγονται απο εκσκαφές και κατεδαφίσεις των οποίων η ορθή διαχείριση περιβάλλεται απο μια πολυ αυστηρή Εθνική αλλα και Κοινοτική νομοθεσία: https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/nomothesia/ & https://ypen.gov.gr/wpcontent/uploads/legacy/Files/Perivallon/Diaxeirisi%20Apovlitwn/Nomothesia/Nomothetikoplasio.pdf

Σημειώστε  οτι στη Χίο υπάρχει ήδη από 16 μηνών νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος παραλαβής και διαχείρισης όλων των ειδών αποβλήτων (εκτος των οργανικών) από την εταιρεία ΤΕΧΝΕΤ στη θέση Μαντράκι Γρού σε απόσταση 2 km από την πόλη όπου θα έπρεπε και ο Δήμος Χίου να οδηγεί τα δικα του απόβλητα μέχρι να αδειοδοτήσει δικό του νόμιμο χώρο και ως εκ τούτου  δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη ορθή διαχείριση των αποβλήτων από πλευράς του Δήμου όπως υπήρχε στο παρελθόν πριν την ίδρυση της ως άνω εταιρείας!

Επισημαίνω μάλιστα οτι ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ανακύκλωσης στη Χίο είναι ήδη από 5ετίας  σε ετησια βάση πλεονασματικός και θα μπορούσε να "σηκώσει" οποιοδήποτε βαρος απο τις χρεώσεις του ιδιωτη διαχειριστή αποβλήτων, μιας και ο ελλειμματικος προυπολογισμός αποτελούσε επίσης το μονιμο άλλοθι των δημ. αρχών για την μη ορθη διαχείριση των αστικών αποβλήτων!

Για των λόγων μου το αληθές επισυνάπτω αρχείο με πληθώρα φωτογραφιών που ελήφθησαν προ 2 ημερών στις οποίες δεν αποτυπώνεται ουτε στο ελάχιστο η πραγματική εικόνα αυτης της περιβαλλοντικής καταστροφής. Αποδεικνύεται όμως απο το πράσινο χρώμα των δεντρων και των λοιπών εναποτεθημένων αποβλήτων οτι η τελευταία "εναπόθεση" των 10 περίπου σωρών έλαβε χώρα πολύ πρόσφατα.

Έχω ζητήσει ήδη αντίγραφα απο αεροφωτογραφίες της περιοχής των τελευταίων 2 ετών ώστε να φανεί πότε ξεκίνησε το αυθαίρετο "μπάζωμα" τις οποιες επιφυλάσσομαι να προσκομίσω κάτι βέβαια που είναι πάρα πολύ απλό για οποιαδήποτε υπηρεσία ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα!

Επειδή όλα αυτα συμβαίνουν κατα παράβαση όλων των Εθνικών και Κοινοτικών νομοθεσιών.

Επειδή εκτος απο το περιβάλλον τετοιες πράξεις προσβάλλουν και την αισθητική και τη  νοημοσύνη μας σαν δημότες .

Επειδή ακόμα και οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις που δίνονται στο Δημο Χίου για τα απόβλητα των προσφυγικών ροών ειναι τετοιες που περιλαμβάνουν προδιαγραφές  για ορθολογική και νόμιμη διαχείριση αλλα είναι πολύ πιθανόν και αυτά τα απόβλητα να καταλήγουν εκεί.

Επειδή τέλος τα χρηματοδοτικά εργαλεία χρηματοδότησης  από την Ευρωπαική Ένωση για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α έχουν τελειώσει  πρό 8ετίας με την αποκατάσταση στο νησί μας όλων των παλιών ανεξέλεγκτων χωματερών και τέτοιες ενέργειες οχι απλά δεν μας τιμούν αλλά μας γυρνούν 30 χρόνια πίσω.

 

Παρακαλώ τις δημοτικές παρατάξεις:

α) Nα επισκεφθείτε τον συγκεκριμένο χώρο άμεσα για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τα καταγγελλόμενα.

β) Nα θέσετε το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως κατεπείγον εκτος ημερησίας διάταξης και να φροντίσετε να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις ωστε να οδηγηθούν ενώπιον  της  Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι  αυτης της περιβαλλοντικής καταστροφής.

γ) Να προτείνετε ώστε να αποφασίσει και να επιβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο το άμεσο κλείσιμο της παράνομης αυτης εγκατάστασης και την ορθη διαχείριση στο εξής όλων των ειδών των αποβλήτων που μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα καταλήγουν εκεί.

δ) Να ζητήσετε να ακυρωθεί  η πρόσφατη απόφαση της δημοτικης εταιρειας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. (Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου)  συμφωνα με την οποία (εκτος απο τα δικα μας απόβλητα τα οποία προφανέστατα δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε) θα εισάγουμε και θα διαχειριζόμαστε στο εξής και τα απόβλητα της Νήσου Ικαρίας.

Είναι σίγουρο οτι η οποιαδήποτε απόφαση ελήφθη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ ελήφθη χωρίς να τεθούν υπόψη από την Διοίκηση στα μέλη του συμβουλίου αυτα τα πραγματικά χαρακτηριστικά της κακοδιαχείρισης των αποβλήτων τα οποία  τα ανώτερα μέλη της Διοίκησης προφανώς και εγνώριζαν.

ε) Να υποχρεωθεί ο Δήμος Χίου και η Υπηρεσία Καθαριότητας στην άμεση αποκατάσταση αυτής της  περιβαλλοντικής καταστροφής του χώρου που οι ίδιοι δημιούργησαν καθοδηγώντας άμεσα τα αποβλητα σε νομιμους διαχειριστες εντος η εκτός Νομού και να καταλογιστουν οι διαφορές απο τις δαπάνες στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη!

Τον Δασάρχη Χίου να διενεργήσει άμα τη λήψει του παρόντος αυτοψία στον χώρο και να πράξει τα νόμιμα!

Τα πολιτικά πρόσωπα κυρίως τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κο Μπουγδάνο να δώσει άμεσες εντολές στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διαπίστωση των καταγγελομμένων και να προβεί σε κάθε προβλεπόμενο απο τη νομοθεσία καταλογισμό ευθυνών αλλά και κλείσιμο της παράνομης αυτής δομής!

Επισυνάπτω σύνδεσμο με φωτογραφικό υλικό:  https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1fmXC2cLC7M3j10ZuFE5XmBsF6HySuu7-

 

 

 

 

Άλλες απόψεις: του Γιάννη Μισετζή