Κορωνοϊός και κοινωνία

Δευ, 09/03/2020 - 17:31

Αγωνία, άγχος, πανικός, είναι μερικά από τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος με αφορμή τον κορωνοϊό. Η παραπληροφόρηση, η μετάδοση πληροφοριών από μη αξιόπιστες πήγες, τρομοκρατικά δημοσιεύματα, οδηγούν τον κόσμο σε κινήσεις πανικού που έχουν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο και στις κοινωνικές συναναστροφές των πολιτών.

Οι έρευνες που έχουν γίνει με αφορμή και παλιότερες επιδημίες, δείχνουν . την τάση της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής καθώς οι άνθρωποι αποκτούν διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις. Άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους ή ακόμα και στο σπίτι, διαταράσσοντας πάνω από όλα την ψυχολογική τους κατάσταση, άλλοι αντιδρούν με κρίσεις πανικού, όταν πιθανά εντοπίσουν κάτι στο οπτικό τους πεδίο που μπορεί, να το έχουν συσχετίσει με τον ιό. Ενώ κάποιοι οδηγούνται σε επιθετικές κινήσεις απέναντι σε ανθρώπους που έχουν τον κορωνοϊό, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις 44χρονης που νοσηλεύεται εξαιτίας του εν λόγω ίου μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε λεπροί. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει μηνύματα εναντίον μας”. Οι άνθρωποι αυτοί στιγματίζονται και αυτό είναι λάθος διότι οδηγεί τους άλλους ανθρώπους να κρύψουν την ασθένεια, για να αποφύγουν την διάκριση αυτή. Ο φόβος και ο πανικός έχει σαν αποτέλεσμα να φοβόμαστε ουσιαστικά τον διπλανό μας, και όχι τον ιό σαν ίο, οδηγώντας μας σε λάθος πρακτικές που δεν βοηθούν κανέναν. Όπως σωστά ανέφερε γιατρός στα ΜΜΕ ''Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε''. Οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα όπως θα κάναμε σε κάθε ιό. Δηλαδή αν κάποιος είναι άρρωστος θα τον φιλούσες; Θα πήγαινες για καφέ μαζί του; Όχι. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας όταν δεν νιώθει καλά, οφείλει να μένει στο σπίτι του και να ακυρώνει για κάποιες μέρες τις επαφές του όπως νομίζω κάνουν και οι περισσότεροι όταν έχουν αρρωστήσει.

Τέλος, τα ΜΜΕ αλλά και ειδικοί οφείλουν να ενημερώνουν τον κόσμο, σωστά και μακριά από τρομοκρατικές κορώνες οι οποίες δεν βοηθούν αλλά αντίθετα δημιουργούν παρανοϊκές κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Στη νέα γραμμή του ΕΟΔΥ 1135 οφείλουν οι ειδικοί να εντάξουν και την ψυχολογική στήριξη ανθρώπων που νιώθουν φόβο, άγχος και οδηγούνται σε διάφορες κρίσεις.

Είναι σημαντικό, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να μην θέτουμε σε κίνδυνο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και το κυριότερο να μην διαλυθεί η κοινωνική συνοχή.

Είναι ένας ιός και υπάρχει η φοβία αυτή, όπως με κάθε τι νέο.

 

Γιώργος Χάμπας

Κοινωνιολόγος

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Χάμπα