Χίος, Δευτέρα 25 Μαΐου

Κόβονται 41 τμήματα στη Χίο – μέχρι και 90 οι χαμένες θέσεις εργασίας

Τρί, 19/05/2020 - 14:15

«Αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου» είναι ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης και ενώ θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για «τρολάρισμα» (όπως θα έλεγαν και οι μαθητές μας), δεν είναι. Είναι η άκρως επικίνδυνη πολιτική για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Τολμά με θράσος να μιλάει η κυβέρνηση για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου (μάλιστα εν μέσω πανδημίας!!!) όταν με το επίμαχο άρθρο 49 οι περικοπές τάξεων και τμημάτων και οι απολύσεις εκπαιδευτικών είναι δεδομένες, καθώς αυξάνεται το ανώτατο όριο των μαθητών ανά τμήμα, από 22 στους 24 +10% σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και εισάγεται ελάχιστος αριθμός ανά τάξη σε 20 μαθητές από 7θέσια και άνω Δημοτικά και σε 16 μαθητές για 2θέσια και άνω Νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν:

• μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

• υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορα ή μη σχολεία, όπως και μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

• χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών συναδέλφων.

• περαιτέρω πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στους όρους που γίνεται το μάθημα.

Ενδεικτικά, στη Χίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα χάνονται συνολικά 28 τμήματα στα Δημοτικά και 13 στα Νηπιαγωγεία. Από αυτά είναι 17 στην Πόλη, 4 στην Ομηρούπολη, 2 στα Καμπόχωρα και 5 στα Θυμιανά σε ό,τι αφορά στα Δημοτικά και 13 Νηπιαγωγεία στην Πόλη.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 70-90 περίπου χαμένες θέσεις εργασίας (28 Δάσκαλοι, 13 Νηπιαγωγοί και περίπου 30-50 ειδικότητες).

Με κοινό βηματισμό όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 με αφορμή την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και παλιότερα συνεχίζουν την πολιτικής των περικοπών της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και της υποχρηματοδότησης. Στη γραμμή της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ, των απαιτήσεων του ΣΕΒ, για ένα σχολείο που θα είναι φτηνό για το κράτος, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις, ακριβό για τις τσέπες των γονιών, εξουθενωτικό για τους εκπαιδευτικούς. Για ένα σχολείο που εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές θα αντιμετωπίζονται με βάση τη λογική «κόστους-οφέλους».

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Απαιτούμε:

- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο.

-  Κατάλληλες υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό σε κάθε σχολείο.

-Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

 

*O Στ. Τσίγκος είναι  αιρετός ΠΥΣΠΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (το ψηφοδέλτιο που συσπειρώνεται στο Π.Α.ΜΕ)