ΜΑΙΟΣ 2023. Μήνας ψυχικής υγείας

Δευ, 22/05/2023 - 18:13

    Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ο Μάιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία , μέσω της εκστρατείας της MentalHealthAmerica, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδράζει στις Η.Π.Α. Σκοπός της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας, και κυρίως η απαλοιφή του στίγματος το οποίο συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές και τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

     Στις μέρες μας, οι εξαντλητικά γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η διαρκής οικονομική αστάθεια και οι συνεχείς κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, αυξάνουν σε μεγάλο ποσοστό το στρες που βιώνουν τα άτομα και αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας, με την τάση εμφάνισης αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης συνεχώς να αυξάνεται. 

      Ωστόσο, παρά το γεγονός πως έννοιες όπως αυτές του άγχους, των κρίσεων πανικού και της κατάθλιψης έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, εξακολουθούν να αποτελούν μέχρι και σήμερα αφορμή για το στιγματισμό ατόμων στη σκέψη πολλών ανθρώπων. Το στερεότυπο που θέλει τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από ψυχικές διαταραχές να αντιμετωπίζονται ως «παράλογοι» και «τρελοί», φαίνεται πως είναι βαθιά ριζωμένο στο μυαλό των ανθρώπων, παρά την μεγάλη πρόοδο των επιστημών στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν τη συμπτωματολογία κάποιας ψυχικής διαταραχής, φοβούμενοι το στιγματισμό, να μην μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημά τους, να διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας και να βλέπουν με μεγάλη προκατάληψη μορφές θεραπείας που περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής , επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο την κατάσταση τους.  

        Σκοπός λοιπόν της καθιέρωσης του Μαΐου ως μήνα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας και τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών, προκειμένου να καταφέρει να εξαλειφθεί κάθε υπόλειμμά στίγματος από το μυαλό των ανθρώπων , το οποίο μόνο αρνητικά μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή. Μέσω της διεξαγωγής σεμιναρίων , εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων, το MentalHealthAmerica, επιχειρεί να μεταδώσει το μήνυμα πως όπως ακριβώς προσέχουμε την σωματική μας υγεία , δεν πρέπει να ξεχνάμε να προστατεύουμε και την ψυχική μας υγεία, και πως όπως ακριβώς συμβαίνει  με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, έτσι και με τις ψυχικές διαταραχές, οι πάσχοντες θα πρέπει να αναζητούν τη βοήθεια των κατάλληλων ειδικών , να μιλούν ανοιχτά για το θέμα που τους προβληματίζει και να ακολουθούν τη θεραπεία που θα τους προταθεί χωρίς προκαταλήψεις και επιφυλάξεις. Αντίστοιχα, όσοι έχουν στον κύκλο τους άτομα που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές θα πρέπει να τους προσφέρουν την κατανόηση και υποστήριξη που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, χωρίς δεύτερες σκέψεις .

Γενικότερα είναι πολύ σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουμε σε πόσο δύσκολη θέση φέρνουμε τον εαυτό μας μέσω της πίεσης και τους στρες που βιώνουμε στα πλαίσια των απαιτήσεων της καθημερινότηταςκαι σε πόσες δοκιμασίες τον υποβάλλουμε συνεχώς. Ας είναι λοιπόν αυτή η εκστρατεία η αφορμή να αγαπάμε λίγο παραπάνω το εαυτό μας, όχι μόνο το Μάιο, αλλά και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

 

                                        Εριέττα Περδικάρη

                         Ψυχολόγος-Ψυχιατρικός Ξενώνας Χίου ''Οίκος Αγάπης''