
Αγαπητοί,
Συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά είναι μεγάλο λάθος που στην πινακίδα του Μουσείου Μαστίχας έγραψαν στα Αγγλικά Mastic Museum! Έπρεπε να είναι Mastiha Museum. Πρώτον επειδή είναι προϊόν που παράγεται μόνο στην Ελλάδα και η Ελλάδα πρέπει να πει στον υπόλοιπο κόσμο τι είναι το όνομά του. Δεύτερον, το όνομα προσδιορίζει από μόνο του ότι είναι ιδανικό Ελληνικό προϊόν.
Ας πάρουμε την φέτα. Αν την ονομάζαμε White Greek Cheese δεν θα ήξερε κανένας για ποιό ακριβώς τυρί μιλάμε. Επιμείναμε όμως στην ονομασία και η φέτα είναι ένας τύπος Ελληνικού τυριού και κανένας παγκοσμίως δεν κάνει λάθος.
Δεν θα ήταν άσχημο να το παραδεχόταν και αυτή η Ένωση Μαστιχωπαραγωγών (http://www.gummastic.gr) και να άλαζε το όνομα σε πολλά σημεία από Mastic σε Mastiha. Ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο. Καλό θα της έκανε. Ούτε είναι υποτιμητικό να παραδεχθούν ένα λάθος που μπορεί να ήταν και παράλειψη πολλά χρόνια ενωρίτερα. Βλέπετε Mastiha Shop, Tree, World, Liqueur, Gum, Tears, Spice, powder, candies και τόσα άλλα με αρχικό το Ελληνικό όνομα Mastiha.
Τελικά, η Mastiha έρχεται από την Χίο και όχι από εκεί που πολλοί μπορεί να νομίσουν, την Mastic ακτή της Connecticut, ή ένα μικρό χωριό του Long Island NY, USA. Παρακαλώ βλέπετε Mastic Beach ή Mastic Hamlet. Mastic μπορεί επίσης να είναι και κόλλα ή είδος ασφάλτου ή πορσελάνης.
Wikipedia: Mastiha produced on the island of Chios has a protected designation of origin in the European Union.[1] By name of: Masticha Chiou
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=844
Από που και πότε θα ξεκινήσει μιά εξτρατεία να το αλλάξουμε;
Με εκτίμηση και φιλικά, Μιχάλης Κουλουρούδης
Ο γράφων επίσης είναι και υπέρμαχος στο να αλλαχθεί κάποτε και το όνομα από Greece σε Hellas.
































