Μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, εντός του Γηροκομείου Χίου

Παρ, 16/11/2018 - 06:27

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα συγκινητικό, εορτάστηκε, την προηγούμενη Δευτέρα (12/11 ε.ε.), η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, στο ομώνυμο παρεκκλήσιό του, εντός του Γηροκομείου Χίου «Ζωρζής Μιχαλήνος» στον Κάμπο.

Στον όροφο του ιδρύματος και σε αυτόνομο χώρο, ο οποίος μετασκευάστηκε σε ένα όμορφο και περιποιημένο χώρο θείας λατρείας, με την ευγενική χορηγία ευλαβών ανθρώπων που συνδράμουν το ίδρυμα ποικιλοτρόπως, τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Επιτροπάκη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο π. Ιωάννη Βορριά, Εφημέριο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Βαρβασίου. Μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων σχεδόν το σύνολο των τροφίμων του ιδρύματος.

Για μια ακόμη φορά, διαπιστώσαμε από κοντά το αξιόλογο έργο που επιτελείται στο ίδρυμα, την ευγένεια και προθυμία του προσωπικού που υπηρετεί και τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης που τρέφουν όλοι οι τρόφιμοι και οι επισκέπτες στο πρόσωπο του δραστήριου Δ/ντη του κ. Ευάγγελου Σταμούλη. Στον εορτασμό παρέστη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δημήτριος Σαρρής, δικηγόρος.

Η επιλογή της ιερής μορφής του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος δεν ήταν τυχαία, για την ονοματοδοσία του ιερού παρεκκλησίου του ιδρύματος.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων γεννήθηκε στην Αμαθούντα της Κύπρου (η Αμαθούς, ήταν η σημερινή Παλαιά Λεμεσός). Ήταν γιος του άρχοντα Επιφανίου και της Ευκοσμίας και έζησε στα χρόνια του Βασιλιά Ηρακλείου (615 μ.Χ.).

Όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά, τα οποία ανέθρεψαν με τη σύζυγό του σαν αληθινοί χριστιανοί γονείς. Γρήγορα, όμως, η γυναίκα του και τα παιδιά του πέθαναν. Ο Ιωάννης είχε μεγάλη περιουσία και του έγιναν πολλές προτάσεις να κάνει καινούργια οικογένεια. Όμως τις απέρριψε όλες, απαντώντας: «Νομίζω, προς όλους είμαι οφειλέτης. Και δεν το νομίζω μόνο. Είμαι. Διότι οι χριστιανοί έχουμε αλληλεγγύη. Δεν το λέει ο Παύλος; Εἴμεθα μέλη αλλήλων. Αφού, λοιπόν έχω τη δυνατότητα να δώσω στους αδελφούς μου, άρα είμαι και υποχρεωμένος να δώσω. Να γιατί εργάζομαι και δε θα πάψω να το κάνω. Η περιουσία μου δεν μπορεί να είναι ανώτερη απ' αυτά τα χρέη μου».
Για τη λαμπρότητα της ζωής του, ο Ιωάννης έγινε Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Διέπρεψε σαν πνευματική λυχνία στην πατριαρχεία πολλά χρόνια και έκανε πολλά θαύματα. Επειδή δε μοίραζε πλουσιοπάροχα στους φτωχούς την ελεημοσύνη ονομάστηκε Ελεήμων. Είχε καταστεί τόσο σεβάσμιος, ώστε και αυτοί οι ειδωλολάτρες τον σέβονταν. Ιδιαίτερα σημείωνε μεγάλη ευσπλαχνία έναντι των ανήμπορων και ανυπεράσπιστων γερόντων. Ίδρυσε πτωχοκομείο, γηροκομείο, οικοτροφείο. Τελικά, ειρηνικά παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στο Θεό το 620 μ.Χ. Και είναι μακάρια η ψυχή του, διότι ο Κύριος λέει: «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται» (Ματθ. Ε', 7). Μακάριοι, δηλαδή, είναι οι ευσπλαχνικοί στη δυστυχία του πλησίον, διότι αυτοί θα ελεηθούν από το Θεό.

Ευχόμαστε και του χρόνου με υγεία, να εορτάζεται ο Άγιος. Να δίδει δύναμη ο Θεός σε όσους εργάζονται στο ίδρυμα και σε όσους ενεργούν και προσφέρουν ποικιλοτρόπως και από διαφορετική σκοπιά καθένας σε αυτό και για αυτό. Στους δε τροφίμους να χαρίζει υπομονή και ελπίδα, αλλά και την ικανοποίηση παντός προς σωτηρίαν της ψυχής των αιτήματος.- 

Άλλες απόψεις: Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου