Ο ρόλος των γονέων στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Δευ, 01/07/2024 - 20:48

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) επιτρέψτε μου να καταθέσω την γνώμη μου για το ρόλο των γονέων στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού πολύπλοκου κοινωνικού προβλήματος της κατάχρησης των ουσιών που ονομάζουμε ναρκωτικά. Όλα αυτά τα χρόνια είδα και έζησα καταστάσεις που όπως είπα στους μαθητές της Α Λυκείου του ΤΕΕΝS σε μία παρουσίαση αν μπορούσα να τις μεταφέρω και να τις δουν θα ήταν η καλύτερη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση ώστε να μην ασχοληθούν ποτέ με τις ουσίες.

Σήμερα οι παράγοντες που οδηγούν κάποιο νέο στις ουσίες έχουν αυξηθεί έχει προστεθεί και η τεχνολογία που από ένα αποτελεσματικό εργαλείο γνώσης και επικοινωνίας μπορεί να γίνει όπλο σε αδίστακτους που σκοπεύουν να πλήξουν τη νεολαία.

Ο ρόλος των γονιών είναι σημαντικός κυρίως στα πρώτα χρόνια του παιδιού. Εκεί πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια ζωή ΟΛΟΚΛΗΡΗ χωρίς ΔΟΣΕΙΣ.

Αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς; Σε μια εποχή που όλοι τρέχουμε με ρυθμούς απάνθρωπους;
Καταρχήν να ξεκινήσετε μία διαρκή συζήτηση μέσα στην οικογένεια σχετικά με τις ουσίες που προκαλούν εξάρτηση. Όχι κινδυνολογίες και παρατηρήσεις. Αλλά προσπαθήστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των παιδιών σας. Ανοιχτή συζήτηση η οποία μπορεί αν είναι επικίνδυνη μερικές φορές αλλά αυτή θα φέρει αποτελέσματα. Για το σκοπό αυτό Ενημερωθείτε λοιπόν σωστά και ξεκινήστε. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης σήμερα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Είτε μέσω διαδικτύου από επίσημες ιστοσελίδες οργανισμών και φορέων είτε από δικτύωση με άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να νικήσουν στον αγώνα τους ενάντια στις ουσίες ή ανθρώπων ευαισθητοποιημένων στο θέμα αυτό. Το καλύτερο όμως Πάρτε πρωτοβουλίες μέσα από συλλόγους γονέων, τα σχολεία ή άλλους φορείς σχετικά με αυτά τα θέματα. Μην αδιαφορείτε γιατί αν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα του διπλανού πολύ πιθανόν να χτυπήσει και τη δική σας. Συμμετέχετε ενεργά στη λειτουργία του σχολείου αλλά και της κοινότητας δημιουργώντας ομάδες ενημέρωσης ή μεταφοράς προβληματισμών.

Κανείς δεν μας έμαθε να είμαστε γονείς όλοι συναντάμε τα ίδια προβλήματα και η εμπειρία κάποιων άλλων γονέων μπορεί να μας φανεί χρήσιμη. Εδώ χρειάζεται όμως να σπάσουμε τις προκαταλήψεις να μην μας απασχολεί «τι θα πει ο κόσμος» ή  «να μην το μάθει η γειτονιά». Θέλει τόλμη λοιπόν αλλά πουθενά δεν πάει κανείς αν δεν τολμά. Μία άλλη διάσταση της πρωτοβουλίας είναι η κινητοποίηση φορέων όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια όχι μόνο να οργανώσουν μια εκδήλωση αλλά να κάνουν ένα βήμα παραπάνω εντάσσοντας στη λειτουργία τους προγράμματα από την Ε.Ε που μπορούν να υλοποιηθούν σε σχολεία ή σε μέλη της κοινότητας που είναι περισσότερο ευάλωτα. π.χ (Το πρόγραμμα Ego – Strength που εφαρμόζεται στην Αυστρία και Ουγγαρία και στόχος του είναι η καταπολεμήσει των κλοπών, της βίας και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Το πρόγραμμα «Γίνομαι Αυτόνομος» στην Γερμανία  έχει στόχο τα ναρκωτικά και το βίαιο έγκλημα., Το πρόγραμμα «Κοινότητες που Νοιάζονται» στην Ολλανδία).

Τελευταίο άφησα το εσωτερικό της οικογένειας εκεί όπου ο κάθε γονιός καλείται να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο αυτό του/ της  συζύγου, του πατέρα ή της μητέρας. Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα. Γίνετε το πρότυπο για τα παιδιά σας. Στον τρόπο επίλυσης διαφορών συγκρούσεων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, στον τρόπο συμπεριφοράς στην οδήγηση και βέβαια στο ζήτημα των ουσιών. Αν ο πατέρας κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή καπνίσματος ή άλλων ουσιών πώς θα μιλήσει στα παιδιά του αν η μητέρα «ζει» κάνοντας κακή χρήση χαπιών τι να πει; Βάλτε κανόνες και όρια στα παιδιά. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό είναι σημαντικό να μεγαλώνουν τα παιδιά γνωρίζοντας ότι δεν είναι όλα εύκολα. Παιδιά που τα είχαν όλα έπεσαν εύκολα στις ουσίες και ας ήταν από τις «καλύτερες οικογένειες». Αναπτύξτε δεξιότητες επικοινωνίας σωστής ακρόασης ώστε να Ακούτε τα παιδιά σας. Να Ενδιαφερθείτε για τα συναισθήματα τους και όχι μόνο για τις επιδόσεις τους.

Σε περίπτωση που το παιδί μπει στη διαδικασία χρήσης μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις Αρχές, με ειδικούς ώστε να μπορέσετε να το βοηθήσετε ουσιαστικά. Ο πανικός και η επιθετική συμπεριφορά προς ένα νεαρό που βρίσκεται σε χρήση όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά εντείνει το πρόβλημα. Μετά- νοείστε γυρίστε δηλαδή πίσω δείτε που έγινε το λάθος χωρίς να ρίχνετε ευθύνες σε κάποιον και δουλέψτε μαζί με το παιδί από την αρχή θέτοντας τις βάσεις για να αλλάξει πορεία. Παιδιά που είχαν ένα υποστηρικτό περιβάλλον ξέφυγαν γρήγορα από τις ουσίες.