Όχι άλλη ανοχή στην έμφυλη βία!

Τρί, 22/11/2022 - 14:45

Αγαπητοί μου συμπολίτες, ο τόπος μας, η χώρα -κι όλος ο κόσμος-περνά τη δυσκολότερη φάση της χειρότερης υγειονομικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εκατό χρόνων! Ένα κλίμα φόβου πλανάται στην κοινωνία ύστερα από την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν! Καθημερινά γινόμαστε θεατές μιας άκρως θλιβερής κατάστασης πολέμου στην γειτονιά μας, βορείως της χώρας, αλλά κι ανατολικά δεχόμαστε απειλητικά μηνύματα από τον τούρκο δικτάτορα και τους συν αυτόν!  Σαν αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης κατάστασης έχει επέλθει μια φοβερή καταπίεση στην ψυχολογία των ανθρώπων, όπου παρατηρούνται συχνά πυκνά εκρήξεις κι αναθεωρούνται οι σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια με αποδέκτη κυρίως τις γυναίκες, συζύγους, μητέρες και παιδιά!

Στις 26 του μήνα εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών η οποία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση τελευταία κι ευελπιστώ να μη περάσει απαρατήρητη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο φλέγον αυτό θέμα! Αν καλοσκεφθούμε κι αναλογισμού την ερμηνεία της λέξης 'βία' που πηγάζει από το ρήμα 'βιώνω' δηλ. ζω κάποιες ευχάριστες ή δυσάρεστες καταστάσεις θα καταλήξουμε στην πραγματική σημασία της λέξης αυτής!                         

Βία υπάρχει σε διάφορους τομείς και κυρίως στα έμψυχα όντα εννοώντας τα ζώα και τον άνθρωπο δηλ. η έμφυλη βία

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα: α) του σεβασμού, β) της προστασίας της ιδιωτικής του ζωής, γ) του απορρήτου των προσωπικών του πληροφοριών και δ) της αναγνώρισης των θρησκευτικών ή ιδεολογικών του πεποιθήσεων! Οποιαδήποτε σωματική κάκωση ή βλάβη υγείας ή άσκηση ψυχολογικής βίας καθώς κι άλλης προσβολής της αξιοπρέπειας  ελευθερίας κι ασφάλειας του ατόμου απαγορεύεται και τιμωρούνται όπως ο νόμος ορίζει!                  

Είναι καταφανές ότι τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η βία.

Καθημερινά ακούμε κι ένα θύμα βίας ή φόνου γυναικών που προφανώς είναι αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής κρίσης κι όχι μόνο! Οι περισσότερες γυναίκες λόγω καμίας στήριξης οικονομικής εξαρτημένη από τον σύζυγο  δέχεται και υπομένει ψυχολογική και σωματική βία. Λίγα περιστατικά βγαίνουν στην επιφάνεια κι ακούμε τρομερές καταστάσεις ξυλοδαρμού μέχρι και φόνους γυναικών από τους εκάστοτε συζύγους δυνάστες τους! Υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει αυτό και στη διπλανή μας πόρτα  στη γειτονιά μας και να σιωπούν! Όμως δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι όταν  αντιλαμβανόμαστε αυτή την κακοποίηση της γυναίκας. Βέβαια πρώτα απ' όλα η ίδια η γυναίκα πρέπει να πιστέψει στην αξία της μέσα στην οικογενειακά στην κοινωνία! Δεν αναφέρομαι μόνο στη νοικοκυρά "μη εργαζόμενη" γυναίκα αλλά και σχολές εκείνες που δέχονται ψυχολογική ή σεξιστική παρενόχληση.

Η βία... δεν έχει άλλοθι. Η κακοποίηση πηγάζει από την αυταρχική προσωπικότητα και τις εξουσιαστικές τάσεις του δράστη κι όχι από την φτώχεια  την ανεργία ή το αλκοόλ. Ούτε μπορεί να σου είναι αρκετό κάθε φορά ένα 'συγγνώμη'. Αργά ή γρήγορα το 'έργο' θα επαναληφθεί!                      

Φτάνει πια! Μία κραυγή αγανάκτησης βγήκε αυθόρμητα από μέσα μου στο άκουσμα της νέας δολοφονίας νεαρής γυναίκας στη Καβάλα από τον εν διαστάσει σύζυγό της!

Άραγε πόσες άλλες περιπτώσεις έμφυλης βίας συμβαίνουν καθημερινά στο χώρο μας που δεν βλέπουν τα φώτα δημοσιότητας και πόσες άλλες  γυναίκες γίνονται θύματα ακραίας βιαιοπραγίας μέχρι θανάτου!                    

Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση επειδή τα περιστατικά της βίας συμβαίνουν πίσω από "κλειστά " παράθυρα αναπτύσσεται η εντύπωση ότι πρόκειται για αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Λάθος! Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έτσι πρέπει ν' αντιμετωπίζεται!               

Όχι άλλη ανοχή, όχι άλλη ενοχή! Δεν είσαι εσύ υπεύθυνη γι 'αυτό που σου συμβαίνει! Έχεις όμως ευθύνη να προστατεύσεις τον εαυτό σου! Η ανοχή είναι χαρακτηριστικό μόνο μιας υγιούς σχέσης! Μια υγιής σχέση, προϋποθέτει την ασφάλεια, την ισοτιμία, τη συνεργασία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Για να βγεις λοιπόν από το σκοτεινό λαβύρινθο μιας κατάστασης που δεν αντέχεις, γι’ αυτό κάνε το πρώτο βήμα! Μίλησε! Μίλησε γιατί δεν είσαι μόνη!          

Υπάρχουν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης με ηθική και υλική συμπαράσταση!