Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Οι δρόμοι της Αραβίας, Πειραιώς 138!

Τρί, 02/04/2019 - 15:44

Αγαπητή Αλήθεια,

ως γνωρίζετε, αυτό τον καιρό τρεις εξαιρετικές εκθέσεις τρέχουν στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138.

Η πρώτη 'ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ' έχει κάνει το γύρο του κόσμου από το 2010, λ.χ. Λούβρο και Βερολίνο. Αφορά το μονοπωλιακό εμπόριο του λιβανιού και τα νέα ανασκαφικά ευρήματα από το 10.000 π.χ. στην Αραβική Χερσόνησο με πέτρινα εργαλεία, μικρά, πέτρινα άλογα και καμήλες, με

θυμιατήρια, μνημειώδη αγάλματα από ψαμμίτη και χρώμα, περίτεχνα, πολύτιμα κοσμήματα, αγγεία και σκεύη, όπλα, χρυσή μάσκα, χρυσά και ασημένια σπαθιά, καμπάνες, σπαράγματα από ταφικά μνημεία, κοράνια, κηροπήγια, περιηγητικά κείμενα σε τρεις πόλεις δίπλα σε οάσεις.

Σταδιακά οι εμπορικοί δρόμοι έγιναν προσκυνηματικοί προς τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Περνάμε δηλαδή από την προϊσλαμική περίοδο στην ισλαμική που προσκυνητές από την Ισπανία και την Ινδία κρατούν ένα αφιέρωμα από την πατρίδα τους για το λατρευτικό χώρο.

Ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν μιας χώρας και μιας ολόκληρης περιοχής υπόσχονται στους επισκέπτες ο εμπνευσμένος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του χώρου από το σκηνογράφο Νίκο Σ. Πετρόπουλο, με αναπαραστάσεις ταφικών μνημείων του Μαντάιν Σάλεχ και το στήσιμο των εκθεμάτων από την επιμελήτρια της έκθεσης Μίνα Μωραΐτου, υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη

Ισλαμικής Τέχνης. Μια προσπάθεια δηλ. της Σαουδικής Αραβίας για άνοιγμα στον τουρισμό μέσω του πολιτισμού σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ και το ΥΠ.ΠΟ.

 

Σύμφωνα με το Γιάννη Μανδάλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο των

ΜASTIHASHOP-MEDITERRA A.E οι επιμελητές της έκθεσης θα μπορούσαν να είχαν ένα θυμιατό που θα έκαιγε θυμίαμα μαστίχας αφού οι εμπορικοί δρόμοι έφθαναν και φθάνουν μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο! Όσοι από σας είδαν τη μοναδική έκθεση 'ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ' στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα πλαίσια των εορτασμών των 150 χρόνων από την ίδρυσή του θα μύρισαν αιθέρια έλαια που παρασκεύασε η Εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ βάσει επιγραφών.

Άλλες απόψεις: Της Αναστασίας Μανδάλα