Οι καλλιέργειες στη Χίο ως μέσο ευζωίας και ανάπτυξης

Πέμ, 11/06/2015 - 09:18

Η Ελλάδα δεν παράγει τα αναγκαία προς το ζειν αλλά τα εισάγει, ως εκ τούτου δεν παράγει χρήμα και παρά το συνάλλαγμα του τουρισμού ζει με τα δανεικά παραδέχονται οι πολλοί. Παλαιότερα η γη παρήγε και ναι μεν οι άνθρωποι είχαν μόνο τα αναγκαία προς το ζειν είδη ποικίλων αγαθών, αλλά η ολιγάρκεια δεν τους εμπόδιζε να έχουν το ευ ζειν γιατί δεν είχαν άγχος, υπερένταση, κατάθλιψη, ψυχολόγους και ψυχίατρους, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά και κοιμόταν ύπνο βρεφικό. Είναι λοιπόν προφανές ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από τον πλούτο και ότι αυτός είναι χρήσιμος όταν ικανοποιεί τις βασικές βιοτικές ανάγκες και τις ανέσεις των ανθρώπων.

 Είναι προφανές ότι η γη είναι ο καλύτερος εργοδότης γιατί δεν βρίζει, δεν εκβιάζει, δεν καταπιέζει, δεν απειλεί και δεν απολύει τον υπάλληλο, ούτε τον στέλλει στους κάδους απορριμμάτων. Στις ημέρες μας η γη δεν είναι ο μικρός οικογενειακός κλήρος αλλά μια παραγωγική επιχείρηση που χρησιμοποιεί μηχανές και ελάχιστα την ανθρώπινη δύναμη και που δεν χρειάζεται πάντα μεγάλες εκτάσεις όταν εξασκείται στα θερμοκήπια.

 Το σύνολο του νησιού μας μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ήταν κατ’ εξοχήν γεωργικό. Τα Καρδάμυλα καλλιεργούσαν 7 κοιλάδες και είχαν 6 ανεμόμυλους, 2 υδρόμυλους, 3 ελαιοτριβεία (υπάρχουν τα ερείπια) 35 παντοπωλεία (με ονόματα) έναν Επίσκοπο, και ελάχιστα ιστιοφόρα που τα χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τις εξαγωγές στην Μαύρη Θάλασσα και αλλού. Τώρα, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που έστελλαν οι ναυτικοί αντί για την ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα την ερείπωση των Καρδαμύλων και της Αμανής και την αποψίλωση του πληθυσμού του νησιού γενικότερα και τώρα είναι το πιο αραιοκατοικημένο νησί του Αιγαίου.

 Οι γενιές των Χίων που έστειλε στην θάλασσα η μετακατοχική ένδεια, η προπαγάνδα και η ανεργία του 40% περίπου του εργατικού δυναμικού σήμερα είναι μακαρίτες ή συνταξιούχοι και κάποια αρνητικά βιώματα θα είχαν, γιατί αφ ενός οι περισσότεροι μετοίκησαν στην Αθήνα και αφ εταίρου σχεδόν όλοι έκαναν τα παιδιά τους στεριανούς. Μετά από αυτή την μαζική απαξίωση του επαγγέλματος που το απέρριψαν εξ αρχής σχεδόν όλα τα άλλα νησιά, η νέα περίοδος ανεργίας και η διαφήμιση του επαγγέλματος από ελάχιστους κυρίως στεριανούς που δεν μπαρκάρουν οι ίδιοι αλλά διαπλάθουν και προτρέπουν τους άλλους που δεν αντιλαμβάνονται ότι λειτουργούν με υποβολιμιαία απόφαση αρχίζει να δημιουργεί ένα νέο ρεύμα προς την ποντοπόρο ναυτιλία (γι’ αυτήν πάντοτε γράφουμε). Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο με το μεταπολεμικό δηλαδή μαζική μετοίκηση του πληθυσμού στο Αττικό λεκανοπέδιο, και θα έρχονται στο νησί μόνο 15 ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο. Έτσι θα μείνουν οι παπάδες χωρίς πιστούς, οι επιχειρηματίες χωρίς πελάτες και χωρίς ψηφοφόρους οι πολιτικοί. Αυτό θα είναι το τελικό πλήγμα για την ολική ερήμωση, όμως το νησί μας δεν θα ερημώσει. Θα κατοικηθεί από αλλοδαπούς που θα το αγαπήσουν, θα δώσουν ζωή στην έρημη χιακή γη και θα ζήσουν χωρίς μερσεντές αλλά και χωρίς αγχολυτικά και υπνωτικά.

 Οι προοπτικές ενός επαγγέλματος που κατά καιρούς πλήττεται από μακροχρόνια ανεργία και που τώρα με την υποβόσκουσα Παγκόσμια κρίση παγιώνεται, είναι μηδαμινές, μηδαμινές είναι και γιατί οι Πορτσαΐτες και οι Ασιάτες βγήκαν από τις ερήμους και τις ζούγκλες και απόκτησαν πλοία. Αυτά κινούνται με ρυζάκι, ανταγωνίζονται τους δικούς μας εφοπλιστές στις ναυλαγορές και δεν θα τους επιτρέπουν να δώσουν αμοιβές Ελληνικές. Ήδη αναγκάζονται και μειώνουν τις αμοιβές και αυτά πρέπει να διδάσκουν όσοι οργανώνουν ημερίδες και εορτές, γιατί τα παιδάκια και οι γονείς τους στερούμενα πείρας νομίζουν ότι είναι δική τους η επιλογή αυτού του επαγγέλματος και δεν γνωρίζουν ότι αυτή είναι υποβολιμαία. Ας μην παρασυρθούν και μετανιώσουν μαζικά όπως εμείς.

 Μεταπολεμικά δεν χάθηκαν οι νησιώτες που δεν μπήκαν στη θάλασσα και τώρα οι Χιώτες μπορούν να επιχειρήσουν καλλιεργώντας ακριβά προϊόντα, φυτείες από ποικιλίες παραγωγικότατης ροδιάς (3 ευρώ το κιλό)., φυτείες καρυδιές ( 17 ευρώ το κιλό), σπαράγγια, μανιτάρια, κάστανα κ.λπ. Μπορούν να μπολιάσουν με τη «μεστούσικη θρούμπα» τις ελιές του νησιού, ( στην Αθήνα 14 ε/κ) και πλήθος από άλλα είδη σε θερμοκήπια όπου τα κτήματα είναι μικρά. Είναι προφανές ότι τα προϊόντα θα χρειαστούν βιοτεχνίες μεταποίησης γεωργικές και κτηνοτροφικές κατά το παράδειγμα άλλων νησιών και θα στηρίξουν όλες τις επιστήμες τις τέχνες και τις επιχειρήσεις.

 Όπως οι ταγοί χειραφέτησαν και διέπλασαν ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό πληθυσμό προς τη θάλασσα έτσι μπορούν να τον χειραφετήσουν από την θάλασσα προς την γεωργική επιχειρηματικότητα με την πολύπλευρή συμπαράσταση της πολιτείας που σύντομα θα μπορεί να συμπαρασταθεί. Αν δεν το κάνουν τότε το δεύτερο κύμα προς την θάλασσα θα καταλήξει σε ένα δεύτερο κύμα μετοίκων προς την Αττική και το εξωτερικό. Είναι κρίμα η μουσκεμένη με αίμα και δάκρυ ιστορική χιακή γη να γίνει αγκαλιά αλλοδαπών. Είναι κρίμα και ασέβεια να υποσταλεί από το Δημαρχείο η κυανόλευκος. Είναι κρίμα να πάνε τα οστά των προγόνων και ο Καλαμπόκας, ο Κοραής, ο Ψυχάρης, o Φραγκιάδης, ο Κανάρης ο Αγγουλές και τόσοι άλλοι που από τότε με τις αξίες τους μας κρατούν όρθιους και στρώνουν το τραπέζι μας, στα σκουπίδια. Όπου αγαπά παιδεύει έλεγαν οι σοφοί και εμείς λέμε ότι αν και έχουμε συμφέρον δεν χαϊδεύουμε αφτάκια.

Άλλες απόψεις: Του Στέλιου Δ. Καραβόλου