Παρέμβαση για τους στατευμένους

Σάβ, 03/12/2022 - 09:01

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες εμείς, το ΚΚΕ, καλούμε την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά, που ζει στα ακριτικά νησιά της Χίου, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, να κάνει μια νέα επιλογή, να πάρει τη θέση του στους αγώνες, στο οργανωμένο συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα, για να μπορέσει ο ΛΑΟΣ να βαδίσει στο δρόμο της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, με το ΚΚΕ πιο δυνατό!

 

Σας καλούμε, γιατί όλα τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας ζωή, προκειμένου να τα βγάλετε πέρα έχουν αιτία, υπάρχει ΈΝΟΧΟΣ!!!! Πού είναι η Εκμεταλλευτική, βασανιστική κοινωνική ομάδα της αστικής τάξης, που αυγατίζει τα κέρδη της, απ’ την εκμετάλλευση της δικής μας ζωής.

Και όπως έλεγε ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές:

«Εσείς οι ίδιοι, με τα χέρια σας, με το μυαλό σας, με την πράξη, αν δεν αλλάξτε τη μοίρα σας ποτέ της δε θ’ αλλάξει».

Οι ώρες που διανύουμε είναι κρίσιμες.

Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ  ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ βρίσκονται αντιμέτωποι -καθημερινά- με τις δύο όψεις του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος, απ’ τη μια η οικονομική πραγματικότητα, που μας πίνει το αίμα, με τους φόρους, την ακρίβεια, την εργασιακή εκμετάλλευση, τη βία, τα ναρκωτικά κ.λπ. κι απ΄την άλλη ο ΠΟΛΕΜΟΣ!!

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, που οι πατριδοπουλητάδες καλούν τα παιδιά της εργατικής τάξης να πηγαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για να εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των καπιταλιστών.

Και όπως έλεγε ο δικός μας, Φώτης Αγγουλές:

Μανούλα, τα μωρά θα πεθάνουν στις κούνιες τους, θα σκοτωθούνε οι έφηβοι άδικα, θα μαραθούν τα λουλούδια στις γλάστρες κι εσύ, να μην περιμένεις να πραγματοποιήσεις κανένα σου όνειρο.

Αυτό… είναι, ΠΟΛΕΜΟΣ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες νέα στοιχεία προστίθενται και από τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που εμπνέουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από το λαό μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Ο πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει. Η προσάρτηση κατεκτημένων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία και η πολύμορφη στήριξη, ακόμη και µε βαρύ οπλισμό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζιλίνσκι τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και πολέμου.

• Πραγματοποιούνται δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές. Απειλούν ακόμα και µε χρήση πυρηνικών όπλων. Το πρόσφατο περιστατικό βομβαρδισμού των εδαφών της Πολωνίας επιβεβαιώνει το διαρκή κίνδυνο για γενίκευση του πολέμου.

• Η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιμακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αμφισβητεί µόνο την κυριαρχία σε νησιά, που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες «γκριζάρισµα», ούτε µόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ».

• Αμφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών συνδέοντάς την µε την «αποστρατιωτικοποίησή» τους!

• Εργαλειοποιεί κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετατρέπει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών.

• Ταυτόχρονα μειώνονται απαράδεκτα οι αμυντικές δυνατότητες των νησιών, μετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και άλλου σημαντικού οπλισμού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S -300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειμενικά συσχετίζεται µε την «αποστρατιωτικοποίησή», ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

• Οι κίνδυνοι για τα χώρα και το λαό από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι μεγάλοι. Η χώρα συμμετέχει στις κυρώσεις, με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού, με την αξιοποίηση των βάσεων από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, με αποστολή διμοιρίας αντιαρματικών στη Βουλγαρία απέναντι από τη Ρωσία.

• Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Οι δικαιολογίες της, ότι έτσι θα ενισχυθεί η χώρα κατά της Τουρκίας, αποδείχθηκαν στην πράξη, αβάσιμες.

• Επίσης βαριές ευθύνες έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που εκτός των άλλων ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο μία ακόμα ενίσχυση της ΕΕ προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Ακόμα, ψήφισαν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έτσι έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου, συμβάλλουν στην κλιμάκωση, διαμορφώνουν συνθήκες γενίκευσής του. Όλο και μεγαλώνει ο κίνδυνος η χώρα, συνολικά ή «μόνο» οι βάσεις, να γίνει στόχος αντιποίνων και να βρεθεί μπλεγμένη σε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, που δεν θα αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της χώρας µας συμμετέχουν στους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στέλνουν στρατό ακόμη και πολύ μακριά εκτός συνόρων, σε πολεμικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών.

Η δική μας η θέση είναι ξεκάθαρη: Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι για την άμυνα της χώρας, δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα.

Δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία).

Να σταματήσει αμέσως κάθε ελληνική συμμετοχή – εμπλοκή.

Είναι γνωστή σε πολλούς η δράση του ΚΚΕ, και πρέπει να γίνει γνωστή σε ακόμα περισσότερους, για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Αντίστοιχη δράση αναπτύσσουμε τόσο έξω αλλά και μέσα στη βουλή, για τους ένστολους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, με χαρακτηριστικές τις εξής παρεμβάσεις:

• Για το δυσβάστακτο κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για στρατιωτικούς και στρατευμένους, για τις μετακινήσεις τους από και προς τις έδρες των Μονάδων που Υπηρετούν και τα προβλήματα που πολλές φορές δημιουργούνται με τη διακοπή ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

• Για την άμεση καταβολή των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών, παραμεθόριων περιοχών, ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής απασχόλησης, καθώς και του επιδόματος θέσης ευθύνης στους Οπλίτες Βραχείας Κατάταξης.

• Επανειλημμένες ερωτήσεις για την απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα και πολεμικά πλοία, με δεδομένη την επικινδυνότητα και τις συνέπειες για την υγεία.

• Για την αύξηση της χορηγούμενης άδειας που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (άνδρες και γυναίκες) για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ώστε να ολοκληρώνεται με ασφάλεια η διαδικασία.

• Για αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τα διαστήματα έξαρσης της πανδημίας με τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοιού στα στρατόπεδα. Για να υπάρξει γιατρός σε κάθε στρατόπεδο.

• Την απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, όπου αξιοποιούνται για άλλη μια φορά ως «απλήρωτο εργατικό δυναμικό», προς εξοικονόμηση κονδυλίων απ’ την κυβέρνηση, μη έχοντας παράλληλα την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίζουν με παιδαγωγικό και επιστημονικό τρόπο τα θέματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας των μεταφερομένων.

• Για την απαράδεκτη προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας έκφρασης γνώμη στρατευμένου, που υπηρετώντας τη θητεία του εξέφρασε, όπως είχε κάθε δικαίωμα τις φιλειρηνικές του απόψεις ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, βρισκόμενος αντιμέτωπος με ΕΔΕ αλλά και με εκκίνηση προκαταρκτικής εξέτασης ενώπιον του Εισαγγελέα του Στρατοδικείου, για όσα είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να εκφράσει.

Χίος 2 Δεκέμβρη 2022

 

Άλλες απόψεις: του Γιώργη Αμπαζή