Το... πουθενά καμιά Δομή είναι λύση για το προσφυγικό;

Σάβ, 13/02/2021 - 08:48

Το δημοτικό συμβούλιο Χίου έχει πάρει πάνω από 15 αποφάσεις σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό διότι είναι ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο θέμα και έχει να ασχοληθεί πρωτίστως με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και λύσεις.

Κανείς δεν ήθελε το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως κάνεις δεν ήθελε τον Κορονοϊό.

Τα προβλήματα όμως όταν σε βρίσκουν τα αντιμετωπίζεις συλλογικά και θεσμικά με γνώσεις, με αποφάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες και όχι με αφορισμούς, λαϊκισμό και δημαγωγία.

Όλοι συμφωνούμε ότι το πρόβλημα αυτό και η αντιμετώπιση του, είναι 100% ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης (εκλέγεται από το λαό και λογοδοτεί σε αυτόν), διότι έχει τα χρήματα, τις Κρατικές υπηρεσίες, είναι μέλος της Ε.Ε και πολλά άλλα εργαλεία στη διάθεση της.

Λανθασμένες και άστοχες ενέργειες όπως η έλευση των ΜΑΤ, η ανακοίνωση για δημιουργία των υπερδομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η ανακοίνωση για την τελευταία χωροθέτηση στο Παχύ του Θόλους, μπέρδεψαν περισσότερο το θέμα αυτό και δημιούργησαν ερωτηματικά, ανασφάλεια και δυσπιστία στους κατοίκους και φορείς της Χίου.

Τα λάθη να αναγνωρίζονται και να μην επαναλαμβάνονται.

Ο ρόλος του Δήμου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρέπει να είναι επικουρικός και μόνο αρωγός στην προσπάθεια αυτή, με την προσφορά υπηρεσιών καθαριότητας και ύδρευσης αποχέτευσης (με την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα).

Μέχρι εδώ και τίποτα άλλο.

Αυτή την περίοδο που διανύουμε και εν όψει του ΔΣ της Δευτέρας 15/2/2021, υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις στην Χιώτικη κοινωνία.

Η πρώτη είναι ότι με σχεδιασμό, με συγκεκριμένες ενέργειες και σε συνεργασία πάντα με την εκάστοτε Κυβέρνηση, να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία των προσφύγων – μεταναστών έως ότου μηδενιστεί ο αριθμός τους.

Αυτή η αντίληψη να συνοδεύεται με την σταδιακή αποσυμφόρηση και το οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ και να δημιουργηθεί μία νέα δομή με συγκεκριμένο αριθμό, λειτουργία, έκταση και συγκεκριμένους κανόνες σε χώρο εκτός αστικού ιστού, που θα υποδειχθεί και θα ονομαστεί ξεκάθαρα από το Δ.Σ Χίου ( προτείνεται η θέση ¨Μπαμπακιές¨).

Η δεύτερη είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και να υπάρξει χώρος για καταγραφή, ταυτοποίηση, προσωρινή παραμονή έως 500 πρόσφυγες - μετανάστες, χωρίς βέβαια να υποδεικνύεται ο χώρος - τοποθεσία όπου μπορεί να γίνει αυτό, καθώς επίσης και ο τρόπος λειτουργίας.

Υπάρχει σαφέστατη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων διότι, η μία χωροθετεί σε συγκεκριμένο χώρο, η άλλη θεωρητικολογεί και δεν υποδεικνύει χώρο - τοποθεσία και αποφεύγει να τον υποδείξει, όπως αποφεύγει ¨ο διάολος το λιβάνι¨.

Γιατί άραγε;

Τόσο δύσκολη είναι η υπόδειξη ενός χώρου σε ολόκληρη την Χίο για πολύ λίγα (500) άτομα, σύμφωνα πάντα με την απόφαση ¨Ευαγγέλιο¨, όπως λένε όλοι, του Δ.Σ;

Για να φτάσουμε να απαντήσουμε και να αποφασίσουμε σ’ αυτές τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις, αξίζει να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει προηγηθεί από το 2014 έως σήμερα.

Όλες μα όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ και των θεσμικών φορέων ( Βουλευτές, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, Επιμελητήριο, Κόμματα, παρατάξεις, κ.λπ.) μιλούν πάντα και ξεκάθαρα και σωστά για δημιουργία ΔΟΜΗΣ, διότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον, ως παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρόβλημα (70.000.000 περίπου υπολογίζονται οι πρόσφυγες-μετανάστες σε όλη τη γη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις όλων ανεξαιρέτως για δημιουργία ΔΟΜΗΣ, γινόταν την περίοδο όπου είχαμε περί τις 3.000 - 6.000 πρόσφυγες – μετανάστες πάνω στην Χίο, ενώ τώρα ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά και είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος διότι:
1. φυλάχτηκαν και φυλάγονται τα σύνορα ελαχιστοποιήθηκαν οι ροές μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των διαμενόντων, εξαφανίστηκαν οι πολλές και ¨θολές¨ ΜΚΟ.

Επίσης αξιοσημείωτη είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη, αλλαγή θέσεων και απόψεων πολλών προσώπων, φορέων και παρατάξεων, σε σχέση με το τι έλεγαν πριν (υπέρ της δημιουργίας δομής σε συγκεκριμένες τοποθεσίες) και το τι λένε τώρα ( καμία πρόταση για την χωροθέτηση δομής δυναμικότητας 500 ατόμων).

Τα θυμίζω και παραθέτω τις θέσεις και αποφάσεις αυτές μέσα από τα πρακτικά του Δ.Σ, τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση στην εγκυρότητα και την ερμηνεία τους.

Η Σούδα, η ΒΙΑΛ, οι ΔΟΜΕΣ και πολλά άλλα ψηφίστηκαν και από άλλες παρατάξεις ( κυρίως των κ. Βουρνού και κ. Λαμπρινούδη, συνέχεια της οποίας είναι η παράταξη του κ. Τριαντάφυλλου) και κάποιοι επιμελώς σήμερα αποφεύγουν να θυμούνται και να γίνονται γνωστά όλα αυτά.

Αδίκως φορτώθηκαν τα περισσότερα στην Δημαρχία του κ. Βουρνού.

Την εποχή εκείνη τα γεγονότα εξελισσόταν ραγδαία και οι αποφάσεις προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα της συγκεκριμένης περιόδου.

Από το 2014 ( με 300 πρόσφυγες συνολικά στη Χίο και μόνο στο Μερσινίδη )ως Βουλευτής Χίου ο κ. Τριαντάφυλλος είχε το δικαιολογημένο ενδιαφέρον και ρωτούσε εγγράφως τον Υπουργό στις 1/7/2014:
Ποιος ο άμεσος σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες ΥΠΟΔΟΜΕΣ για τη φιλοξενία του ολοένα αυξανόμενου αριθμού μεταναστών ;

Δημοτικός Σύμβουλος ( πρωτοκλασάτο στέλεχος ) του κ. Τριαντάφυλλου έλεγε στις 18/5/2017 στο ΔΣ:
...αν το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. είχε γίνει μέσα στη ΒΙ.ΑΛ., όπως είχαμε εμείς προτείνει (ως Παράταξη Λαμπρινούδη), τώρα όλα θα είχαν τελειώσει.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ 685/2015 στις 27/10/2015:
Το Δημοτικό Συμβούλιο συναινεί για τη δημιουργία καταυλισμού στο βόρειο κομμάτι της Σούδας της Δ.Ε. Χίου.
Να εξεταστούν οι δυνατότητες - πιθανότητες χρήσης και του Κέντρου ¨Καλουτάς¨.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ 865 στις 27/11/2016:
Απαιτεί να λειτουργήσει η Κυβέρνηση την δομή της ΒΙΑΛ με άριστες συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και διασφάλισης όχι μόνο των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται απέξω.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ (κ. Μιχαηλίδης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μηταράκης Ν.Δ) ΔΗΜΑΡΧΟΥ (κ.Βουρνούς) ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ (κ. Κάρμαντζης ):
...Εξακολουθεί και παραμένει κοινή γραμμή πλεύσης και απόψης η δημιουργία στο “18” μιας και μόνης συνολικής φυλασσόμενης ΔΟΜΗΣ για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στην οποία θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ για τους προοριζόμενους να επιστρέφουν.

Ηγετικό στέλεχος της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα έγραφε στις 26/6/2017:
Δεν είμαστε ομάδα με πολιτικές βλέψεις και σκοπιμότητες, όπως προσπαθούν οι γνωστές σκοπιμότητες να μας διαβάλλουν.
Όμως ¨τυχαία¨ προέκυψε αργότερα στις εκλογές η παράταξη του κ. Καραβασίλη.

Το Επιμελητήριο Χίου στις 8/6/2017:
Να χωροθετηθεί μία και μόνη περιοχή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι ΔΟΜΕΣ (ΠΡΟΚΕΚΑ, Κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης κ.α.) οι οποίες απαιτούνται για την αξιοπρεπή αλλά και αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων - μεταναστών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 24/3/2017:

Καμία δημιουργία, εκτός των ήδη υπάρχουσων ελεγχομένων ανοιχτών ΔΟΜΩΝ φιλοξενίας, για τους πρόσφυγες και τις οικογένειες τους και κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους οικονομικούς μετανάστες.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ 360/2017 στις 18/5/2017

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΒΟΥΡΝΟΥ:
Ύπαρξη μίας ΔΟΜΗΣ, με κατάργηση της Σούδας και δημιουργία κέντρου κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) που θα κατασκευάσει και θα φυλάσσει η ΕΛΛΑΣ.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ:
Επανασχεδιασμός της ΒΙΑΛ με ανώτατο αριθμό φιλοξενουμένων προσφύγων - μεταναστών(από 800-1000), να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. εντός αυτής.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣ)
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άλλη νέα ΔΟΜΗ εκτός της υπάρχουσας στη ΒΙΑΛ και φυσικά αντίθετοι στο Προαναχωρησιακό κέντρο.

 

 
ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ στις 3/2/2021 (από ανακοίνωση στον τύπο):

...Παραμονή τους σε ανθρώπινες ΔΟΜΕΣ φιλοξενίας για όσο διάστημα οι εμπλεκόμενοι υπερεθνικοί και εθνικοί θεσμοί που ορίζουν τις τύχες τους κάνουν πως «δεν βλέπουν και δεν ακούν».
Απόφαση Δ.Σ 705/ 2019 στις 22-11-2019 (Η ΑΠΟΦΑΣΗ ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ¨ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ).

Αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δ.Σ:
α: Διαφωνεί με την κατασκευή στη Χίο της νέας υπερδομής, όπως εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση.

β: (Σε σύνολο -33- παρόντων ψήφισαν λευκό ο κ. Σκούφαλος και η κ. Κωστάλα.
Ψήφισαν κατά οι κ.κ. Αντωνόγλου και Στάθης).

Εμμένουμε στην αριθ. 643/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ψηφίστηκε να λειτουργεί στη Χίο αποκλειστικά μόνο μία ΔΟΜΗ για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων - μεταναστών, να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να το κάνει αυτό, το όριο δε στην δομή αυτή να είναι τα 500 άτομα και να διασφαλιστεί η μη μόνιμη διαμονή τους.

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σημαίνουν την συγκρότηση του κάθε Δημοτικού Συμβούλου και της κάθε παράταξης σε ιδεολογικό, πολιτικό, αυτοδιοικητικό και προσωπικό επίπεδο για να καταλήξουν σε ένα ¨δια ταύτα¨ , που ονομάζεται ΑΠΟΦΑΣΗ, μετά από πολύωρες συζητήσεις, αναλύσεις και συνθέσεις.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλες αυτές τις δημόσιες θέσεις και τις ΨΗΦΙΣΜΕΝΕΣ αποφάσεις των θεσμικών οργάνων είναι:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΔΟΜΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Η νέα θέση που συζητάται, από εκείνους που ¨ξέχασαν¨ τι ψήφισαν, είναι:
ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΔΟΜΗ.

Αυτή είναι η λύση για το προσφυγικό;

Ο στόχος είναι να βάλει τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο μονοπωλώντας την αλήθεια και το δίκιο, ή να καθίσουμε θεσμικά όλοι και να συνθέσουμε μια απόφαση που θα υποδείξουμε στην Κυβέρνηση για το καλό του τόπου μας;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο και δεν το θέλουν όλοι.

Οι κοινωνίες λειτουργούν με αντικρουόμενες απόψεις, αλλά στο τέλος πρέπει να επικρατεί, από αυτούς που ηγούνται θεσμικά, η σύνθεση των απόψεων και των τελικών προτάσεων να είναι για το κοινό καλό.

Στόχος και σκοπός όλων μας οφείλει να είναι ο εμπλουτισμός της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με ρεαλιστικές απόψεις, προτάσεις, νομικές δεσμεύσεις και πραγματικά δεδομένα, ούτως ώστε η κυβέρνηση που έχει την συνολική ευθύνη του μεταναστευτικού - προσφυγικού να προχωρήσει στην οριστική λύση όσο το δυνατόν ταχύτερα, που δεν είναι άλλη από το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την ελάχιστη έως μηδενική παρουσία
προσφύγων - μεταναστών στη Χίο και τα άλλα νησιά.

Η οποιαδήποτε απόφαση μας δεν πρέπει να συνδέεται με πρόσωπα, κόμματα η παρατάξεις, διότι όλα αυτά έρχονται και παρέρχονται.

Η Χίος και τα άλλα νησιά θα παραμείνουν αιώνια.

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού