Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Ψυχραιμία κύριε Πιτσιλαδή !

Πέμ, 26/10/2017 - 06:08

Κύριε Πιτσιλαδή, Ψυχραιμία !!!
            Ανέγνωσα το τελευταίο κείμενό σας και ειλικρινά απόρησα !
            Δημοσιεύσατε ένα άρθρο (το αρχικό σας), στο οποίο θέσατε κάποια ερωτήματα στο Δήμο Χίου και σας απάντησα, για ένα ζήτημα που είχα αρμοδιότητα μέχρι πριν κάποιους μήνες. Μάλιστα, συμφώνησα με την άποψη σας και συνηγόρησα στο όλο σκεπτικό σας.
            Έναντι τούτων δέχθηκα μια δριμεία κριτική, καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, την οποία δεν μπορώ να ερμηνεύσω. Φανταστείτε να είχα και διαφορετική άποψη με τη δική σας…!
            Κύριε Πιτσιλαδή, μήπως θεωρείτε τον εαυτό σας ΄΄παράγοντα΄΄ του τόπου; Η αρθρογραφία σας, τελευταία, μάλλον κάτι τέτοιο δεικνύει. Ξέρετε, έχω ένα γνώρισμα: Στις δημόσιες τοποθετήσεις μου είμαι ευγενικός με τους ευγενικούς και ΄΄απλάκωτος΄΄ με όσους δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν !
            Θα σας πω, λοιπόν, δυο λόγια για να τελειώνουμε…:
            1). Τις τελευταίες εβδομάδες έχετε δημοσιεύσει 4 κείμενα που αφορούν το Δήμο Χίου. Η τακτική σας αυτή, για όσους ασχολούμαστε με τα του Δήμου Χίου εδώ και χρόνια, είναι γνωστή από παλιά. Είναι γνωστός ο τρόπος έκφρασής σας και τα προβλήματα που έχετε δημιουργήσει με ότι καταπιαστείτε, θεωρώντας ότι όλοι πρέπει να σας ακολουθούν ή να σας υπακούσουν. Κάνατε έναν ΄΄κόσμο ανάστατο΄΄ από όπου έχετε περάσει (Συλλόγους γονέων, σχολεία, γειτονιά διαμονής σας, κλπ). Ασχολείστε με θέματα, που αφετηρία είχαν το προσωπικό σας (καλώς εννοούμενο) συμφέρον και ενδεχομένως το ευρύτερο, ως απόρροιά του. Αρθρογραφείτε, πριν καν μπείτε στον κόπο να απευθυνθείτε στους αρμοδίους και να μάθετε τι συμβαίνει, αυτοπροβαλλόμενος και με ύφος δέκα καρδιναλίων ! Δεν δέχεστε κριτική, ενώ παράλληλα έχετε περίσσεια ελεύθερου χρόνου (κάτι που δεν έχουμε όλοι μας) μιας και είστε συνταξιούχος και προφανώς αναζητάτε διεξόδους εξάντλησής του ! Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να γίνεται με αγαθή πρόθεση και όχι για να καλύψει την διάθεση αυτοπροβολής και αυταρέσκειας.
            2). Καταθέσατε ένα ιστορικό και θέσατε ένα ερώτημα. Σας κατέθεσα, επίσης,  ένα σύντομο ιστορικό και σας απάντησα ευθέως. Μιλήσατε για το σχεδιασμό του Γ.Π.Σ. Σας είπα ότι, με Απόφαση της Δ.Ε.Π., το έτος 2015, προτάθηκε στο Γ.Π.Σ. της πόλης η χωροθέτηση Λυκείου στο βόρειο τμήμα της. Δεν σας καλύπτει η απάντηση αυτή; Είδατε εσείς ή μάθατε κάτι διαφορετικό από αυτό, ώστε να το αμφισβητείτε; Είστε ένας δημότης που θέτει ένα ερώτημα δημόσια και παίρνει μια απάντηση από έναν Αντιδήμαρχο δημόσια. Και βγαίνετε, πάλι δημόσια, και λέτε <<Όχι, εγώ θέλω απάντηση από τον Δήμαρχο>>. Τι λες ρε φίλε, ποιος είσαι; Ο Υπουργός Εσωτερικών και δεν σε καλύπτουν οι Αντιδήμαρχοι; Ή μήπως νομίζεις ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι μονάρχης και αποφασίζει μόνος του για οτιδήποτε, δίχως τα συλλογικά όργανα; Αφίππευσε τον κάλαμο που έχεις ανέλθει και προσγειώσου !
            3). Διαρκώς επικαλείστε ότι συγκεντρώσατε 2.500 υπογραφές. Τούτο, βέβαια, πριν από 10 περίπου χρόνια. Θέλω να σας ρωτήσω δυο πράγματα. Πρώτον: Κάνατε τελευταία καμία συνάντηση, η τότε Επιτροπή, και σας εξουσιοδότησε να την εκπροσωπείτε ή να μιλάτε δημόσια εξ ονόματός της; Και δεύτερον: Γνωρίζετε τα σημερινά δεδομένα ή έχετε μείνει στα προ δεκαετίας; Εάν σήμερα κάποιος άλλος συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές για την επέκταση του ΕΠΑΛ ή 10.000 υπογραφές για το Ειδικό Σχολείο θα εμείνετε στις απόψεις σας; Δεν θα ιεραρχήσετε τι είναι πρώτο και τι δεύτερο; Λυπάμαι μόνο που, ένας εκπαιδευτικός προβάλλει διαρκώς ποσοτικά επιχειρήματα και όχι ποιοτικά. Θέλω να σας ρωτήσω: Πρέπει να προταχθεί η επέκταση του ΕΠΑΛ και η ανέγερση διδακτηρίου Ειδικής Αγωγής ή το Λύκειο στο βόρειο τμήμα της πόλης; Να απαντήσετε ευθέως και δίχως περιστροφές. Τι από όλα αυτά θα προηγηθεί; Μήπως εσείς είστε πιο ευαίσθητος και πιο βαθύς γνώστης και από τους Δ/ντες Εκπαίδευσης; Ρωτήσατε ποια είναι η άποψή τους;  
            4). Το τι προσέφερε καθένας στον τομέα του, κύριε Πιτσιλαδή, δεν θα το κρίνετε εσείς μεμονωμένα. Το έχει ήδη κρίνει εδώ και πολλά έτη και καθημερινά το κρίνει ο χιώτικος λαός. Εγώ δεν μείωσα κανέναν, ούτε αμφισβήτησα την προσφορά κανενός. Μάλιστα είπα ότι η δημοτική Αρχή Βρουλή πάσχισε να προχωρήσει το εγχείρημα, ανεξαρτήτως μη επιθυμητού αποτελέσματος. Εσείς λέτε ότι όλοι όσοι θήτευσαν στον τομέα της παιδείας -σε τοπικό επίπεδο- τα τελευταία 15 χρόνια <<έξυναν τα νύχια τους>>. Όμως, ξεχάσατε να πείτε ότι αυτοί που για εσάς δεν τα <<έξυναν>>, είτε δεν έθεσαν ξανά τον εαυτό τους στην κρίση του χιώτικου λαού (ώστε να ολοκληρώσουν το τεράστιο… έργο τους…), είτε δεν εξελέγησαν πλέον αμέσως μετά το …ογκώδες έργο τους ! Αλλά δεν θέσατε ποτέ κι εσείς τον εαυτό σας στην κρίση του λαού (ενώ σας προτάθηκε δυο φορές από ότι γνωρίζω) προτιμώντας την άνεση του καναπέ και την εκ του ασφαλούς κριτική επί παντός επιστητού, δίχως κανένα πολιτικό κόστος και δίχως τη βάσανο της διαδικασίας κρίσης από τον λαό. Ξέρετε και οι κρίνοντες κρίνονται… ! Η δε Χίος μας είναι σχετικά μικρή ως τοπική κοινωνία και γνωρίζουμε όλοι μας πρόσωπα και πράγματα, προθέσεις και αδυναμίες. Εάν θέλετε, λοιπόν, πραγματικά να προσφέρετε έργο, ελάτε μέσα από την πηγή να αντλήσετε νερό και μην φωνάζετε από μακριά για να δείχνετε απλά ότι υπάρχετε ! Και τον χρόνο έχετε, πλέον, αλλά και τον τρόπο, ως φαίνεται.
            5)   Ξεχάσατε, κύριε Πιτσιλαδή και δυο ακόμη πράγματα. Πρώτον: Ότι, εκείνοι που λέτε ότι <<έξυναν τα νύχια τους>> σχεδίασαν, δημοπράτησαν, κατασκεύασαν και παρέδωσαν περί τα 10 νέα σχολεία την περίοδο που λέτε (από Νομαρχία και Δήμους συγκεντρωτικά, στην δε πόλη –τ. Δήμο Χίου– κατασκευάστηκαν 2 νέα νηπιαγωγεία και ανακαινίστηκαν εκ βάθρων άλλα 6 διδακτήρια μόνο την περίοδο 2002-2006) και δεν έμειναν οι δράσεις μας μόνο σε επίπεδο παραχώρησης οικοπέδων (τα οποία ζητά κάποιος επίσημα, με Συμβόλαιο, όταν έχει τουλάχιστον μελέτη για το έργο- που ξεχνάτε ότι δεν υπήρχε- διότι καμία παραχώρηση δεν ισχύει επ΄ αόριστον, οι δε περισσότερες αναφέρουν ότι το έργο πρέπει να ξεκινήσει εντός τριετίας από την Συμβολαιογραφική παραχώρηση –πράγμα αδύνατον πρακτικά εάν δεν έχεις μελέτη και ένταξη του έργου σε πρόγραμμα– ειδάλλως αυτοδίκαια αυτή αίρεται). Οπότε, όσα μας λέτε είναι μπαρούφες και λόγια για εσωτερική κατανάλωση. Και Δεύτερον: Επειδή αναφερθήκατε στο πρόσωπό μου και είπατε ότι εγώ μίλησα -σε συνάντηση- για δωρεά ιδιώτη, θα σας θυμίσω ότι το μοντέλο αυτό εσείς το προτείνατε με τα ΣΔΙΤ και όχι εγώ. Σας είχα πει και τότε ότι δεν θα καταφέρνατε τίποτα και μας λέγατε ότι σας είχε δεσμευτεί προσωπικά ο βουλευτής της ΝΔ ότι θα γίνει. Έχετε μπερδέψει τις δομές. Εγώ αναφέρθηκα στην ανέγερση νηπιαγωγείου από δωρεά ιδιώτη (ο οποίος διέθετε το χώρο δωρεάν κι ένα σεβαστό ποσό, αλλά το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε για καθαρά πρακτικούς λόγους). Κάποιο λάθος, λοιπόν, κάνετε.
            6). Τέλος, θα σας πρότεινα να σταματήσετε την αυτοπροβολή μέσα από δημοσιεύματα που στοχεύουν προς μια κατεύθυνση μόνο (Δήμο Χίου), εκτός εάν θέλετε να πολιτευθείτε στο Δήμο μας. Εάν είναι έτσι, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη και σας καλώ να έλθετε από σήμερα στο Δημαρχείο, να αξιοποιηθείτε στον τομέα που εσείς κρίνετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε για το κοινό καλό, του τόπου μας. Τα γραφεία μας είναι πάντοτε ανοικτά και για το σύνολο των δημοτών μας. Εάν και πάλι αρνηθείτε, αλλά παράλληλα συνεχίζετε ΄΄έξω απ΄το χορό΄΄ να κάνετε κριτική, μετά λύπης μου σας λέγω ότι, θα μείνετε ερμητικά μόνος, αυτοβαυκαλιζόμενος και επιχαίροντας ο ίδιος για τον εαυτό σας ! Μιας και κανένας δεν θα σας παίρνει στα σοβαρά !!!
            <<Καιρός του λαλείν και καιρός του σιγάν>> (Εκκλησιαστής).-
 

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου