
* Οι ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθεί κανείς τις ομορφιές του τόπου του, αλλά και να θαυμάσει για μια ακόμη φορά τον πολιτιστικό, λαογραφικό, ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο που αυτός διαθέτει. Κάθε τόπος, στην Ελληνική επικράτεια, έχει τη δική του ιστορία και παράδοση.
*Και στο παρακείμενο -της Βιβλιοθήκης «Κοραής» - Γυμνάσιο Αρρένων Χίου (νυν 1ο Γυμνάσιο) λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής και Ιστορίας. Δημιουργημένο με μεράκι, από καθηγητές του σχολείου, με ζήλο και επιμέλεια, αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του. Λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10.00- 12.30΄το πρωί. Επισκεφθείτε τον χώρο με τα παιδιά σας να δείτε τι εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει οι άνθρωποι που αγαπούν το μουσείο (επί το πλείστον καθηγητές, είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχοι) και να θαυμάσετε σπάνια κειμήλια της Χίου, ιστορικά ντοκουμέντα, όργανα φυσικής, σπάνια βιβλία, πετρώματα, κ.α. Το σχολείο αυτό συγκινούμαι οσάκις επισκέπτομαι, διότι ήταν το σχολείο μου και αφιέρωσα εκεί (όπως και απέναντι, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο - τότε 1ο και παλαιότερα Αστική Σχολή της Χίου) το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής μου ζωής.
*Άλλοι τρεις χώροι, στο νησί μας, που είναι αδιανόητο να είναι κάποιος Χιώτης και να μην έχει επισκεφθεί είναι: α) το μουσείο μαστίχας στο Πυργί, β) το σπήλαιο «Συκιάς» στους Ολύμπους και γ) το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος. Μάλιστα οι δύο πρώτοι μπορούν να συνδυαστούν μαζί, σε συνάρτηση με ένα θαλασσινό μπάνιο στον «Μαύρο Γυαλό» στον Εμπορειό Πυργίου ή την «Αγία Δύναμη» Ολύμπων.
Επίσης, με έναν καφέ στην πλατεία Πυργίου όπου μπορούν να επισκεφθούν τον Βυζαντινό Ναό των Αγίων Αποστόλων (μουσειακός χώρος). Πηγαίνετε τα παιδιά σας να τα δουν ! Διακοπές μπορεί κανείς να κάνει και στον τόπο του, δίχως να έχει να "ζηλέψει" τίποτε από τους άλλους τόπους ! Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, όπου λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο "μαζεμένοι"!
*Πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου, στο λιμάνι της Χίου, με πρωτοβουλία και μέριμνα του Δήμου Χίου, η τελετή αναπαράστασης της πυρπόλησης της Τουρκικής ναυαρχίδας του "καπουδάν πασά" (αρχιναυάρχου) Καρά Αλή από τον Ψαριανό μπουρλοτιέρη Κωνσταντή Κανάρη. Ήταν μια όμορφη βραδιά, άρτια οργανωμένη και συγκίνησε αρκετό κόσμο. Συγχαρητήρια!
*Αυτές τις ημέρες όλη η Ελλάδα θρηνεί για την φυσική καταστροφή στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που μαίνονται επί πολλές ημέρες και έχουν εξαφανίζει χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και αλλού. Κάηκαν ζώα, δέντρα, σπίτια.
Πάντοτε όλοι γίνονται "Επιμηθείς" και κρίνουν και κατακρίνουν, αλλά όταν πρόκειται να γίνουν "Προμηθείς" σφυρίζουν αδιάφορα και θεωρούν την πρόληψη είδος πολυτελείας. Όταν χτίζουν βίλες στα δάση θα καούν ζωντανοί. Όταν φράζουν ρέματα θα πλημμυρίσουν και θα πνιγούν τον χειμώνα.
Με την κλιματική αλλαγή, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, που προξένησε ο αδηφάγος και πλεονέκτης άνθρωπος, ο ακόρεστος για πλούτο, χλιδή, καλοπέραση, ηδονή, από εδώ και μπρος οι καύσωνες το καλοκαίρι και οι πλημμύρες τον χειμώνα θα είναι σύνηθες φαινόμενο. Ούτε ο Θεός φταίει, ούτε κανένας άλλος μας τιμωρεί!
*Συγχαρητήρια σε όλους όσους είχαν την πρωτοβουλία να συλλέξουν -εκ μέρους των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας- φάρμακα, ενδύματα και τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να σταλούν στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Ιδιαιτέρως αναφέρω τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαρβασίου «Βιβλιοθήκη Ο Φάρος» και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Χίου, που πρώτοι έσπευσαν, ανέλαβαν πρωτοβουλία και ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα. Εύγε, παιδιά !
*Με την παρούσα ευκαιρία: Εάν κάθε Έλληνας φύτευε μέσα στο επόμενο τρίμηνο από δυο δέντρα, όπως π.χ. πεύκο, ευκάλυπτο, κυπαρίσσι, λεύκα (και ασφαλώς φρόντιζε τουλάχιστον για ένα έτος να ποτίζονται περιστασιακά, ώστε να ευδοκιμήσουν και να μην ξεραθούν), θα καλύπταμε έστω στοιχειωδώς το κενό που δημιουργήθηκε; Θέλουμε να το κάνουμε ή απλά θα συνεχίσουμε να κριτικάρουμε από τον καναπέ του σαλονιού μας επί δικαίων και αδίκων; Εκτός από λοιμωξιολόγοι και μελλοντολόγοι, γίναμε τώρα και πύραρχοι…!!!
*Αισθήματα χαράς και εθνικής υπερηφάνειας μας γέμισαν οι Έλληνες αθλητές του πόλο (υδατοσφαίριση) που κατέκτησαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο την δεύτερη θέση (Αργυρό-ασημένιο μετάλλιο), αγγίζοντας την κορυφή.
Ευελπιστώ ότι, η Χίος θα τιμήσει όπως αρμόζει τους Χιώτες αθλητές- Ολυμπιονίκες που συμμετείχαν (Γιάννη Φουντούλη και Κώστα Γιουβέτση). Τα παιδιά αυτά, εκτός από άριστοι αθλητές, είναι και εξαίρετοι άνθρωποι, καλλιεργημένοι, ταπεινοί και με ήθος. Θεωρώ ότι, είναι απαραίτητη η διοργάνωση μιας λιτής, αλλά εξαιρετικά τιμητικής, τελετής στο Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου, όπου από κοινού Δήμος, Περιφέρεια και αθλητικοί παράγοντες θα πράξουν τα δέοντα.
*Εθνική υπερηφάνεια, επίσης, μας γέμισε και το γεγονός ότι, τόσο ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούμπο όσο και οι παίκτες της Εθνικής μας ομάδας πόλο, διέθεσαν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης στην οποία περιήλθαν εκατοντάδες εμπερίστατοι συμπολίτες μας, άστεγοι, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών. Οι Έλληνες αθλητές γνωρίζουν ότι, πάνω και πέρα από την σωματική ρώμη υπάρχει το ήθος και η ευγένεια της ψυχής, που υπερέχουν ασυγκρίτως. Αγωνίζονται πρωτίστως για ιδέες, ιδεώδη και ιδανικά. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας αυτά, διδάσκουν ήθος!!!
*Στις 8 Αυγούστου η Αγία μας Εκκλησία, μεταξύ άλλων, εορτάζει και τιμά τη μνήμη του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης. Ο Άγιος Καλλίνικος (το κοσμικό επώνυμό του ήταν Πούλος) υπηρέτησε την Εκκλησία μας ως Κληρικός και ιδιαίτερα την περίοδο 1967 -1984 ως Μητροπολίτης στην Έδεσσα του Ν. Πέλλας. Στην Ορθοδοξία, την Αγία μας Εκκλησία, υπάρχουν και θα αναδεικνύονται διαρκώς Άγιοι. Το είπε ο ίδιος ο Χριστός: «Άγιοι γίνεσθε ότι εγώ Άγιος ειμί».
Σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να κάνει καλούς ανθρώπους, αλλά Αγίους. Η αγιότητα δεν είναι κάτι το "άπιαστο", αλλά κατακτάται με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού σε εκείνους που διαρκώς αγωνίζονται να τηρήσουν τον «καλό αγώνα» Της. Στις σύγχρονες ημέρες μας δεκάδες είναι οι νεοφανείς Άγιοι που συγκαταριθμούνται "στας δέλτους" της.
*Τις ημέρες αυτές κυκλοφορεί το νέο πόνημά μας (το 23ο από το 1992 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα) με τίτλο «Τα θεμέλια του 1821 και ζητήματα Εκκλησιαστικής τάξεως εν Χίω». Περιλαμβάνει σύντομες βιογραφίες τεσσάρων (4) σύγχρονων Αγίων της Χίου, πραγματεία-σύντομη Ορθόδοξη ανάλυση περί του μαρτυρίου των νεομαρτύρων της Χίου, το σχίσμα των Γ.Ο.Χ. στη Χίο, πραγματεία περί της μνήμης των Μητροπολιτών Χίου Ιωακείμ Στρουμπή και Παντελεήμονος Φωστίνη, κ.α. Διατίθεται πάντοτε δωρεάν και μόνο από τον συγγραφέα του, αρκεί να κάμει κάποιος τον κόπο να μας το ζητήσει. Θα διανεμηθούν εκατοντάδες αντίτυπα.
*Ο χρόνος και ο χώρος μας τελείωσε. Λίαν προσεχώς και πάλι μαζί! Έρρωσθε!