Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, ζητείται απάντηση

Σάβ, 19/11/2016 - 07:20

Εδώ και πολύ καιρό, αφού διάβασα πολλές φορές την συνθήκη της Ε.Ε - ΤΟΥΡΚΙΑΣ, με τον κοινό νού που διαθέτω, προσπαθώ να βρώ και να καταλάβω που ακριβώς αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες, πρέπει να παραμένουν υποχρεωτικά στον τόπο όπου εισέρχονται έως ότου εξεταστεί η αίτηση τους γιά άσυλο Π.χ Χίο, Σάμο, Λέσβο, κλπ.

Επίσης διάβασα τους κανονισμούς ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

Οι κανονισμοί αυτοί μιλούν για τις υποχρεώσεις των Κρατών σχετικά με τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Πουθενά δεν αναφέρονται για υποχρεωτική παραμονή στους γεωγραφικούς τόπους όπου εισέρχονται οι πρόσφυγες-μετανάστες Π.χ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Από όσα κατάλαβα, χωρίς να είμαι Νομικός, κάτι δεν μας λένε σωστά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και όχι μόνο αυτοί.

Τι κρύβεται είναι ζητούμενο.

Επίσης απευθύνθηκα σε Νομικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς και πολλούς άλλους για να με φωτίσουν σχετικά με το θέμα αυτό.

Απάντηση ως προς την υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων-μεταναστών δεν υπήρξε.

Τελευταία ρώτησα δημόσια στο Δ.Σ στις 18/11/2016 το αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφα.

..........είναι υποχρεωτική η παραμονή των προσφύγων-μεταναστών στην Χίο κ. Υπουργέ μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου;

Η απάντηση του ήταν.

.........θα σας στείλουμε την συμφωνία για να δείτε που το γράφει.

Περιμένουμε.

Μέχρι όμως να περιμένουμε τον κ. Μπαλάφα δημοσιεύω μόνο το επίμαχο μέρος της συμφωνίας που μας ενδιαφέρει, μεταφρασμένο από τα αγγλικά στα Ελληνικά.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Λέει λοιπόν η συμφωνία Ε.Ε -ΤΟΥΡΚΙΑΣ στο 1 σημείο δράσης:

 

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, συμφώνησαν στα παρακάτω επιπρόσθετα σημεία δράσης:

 

1)Από τις 20 Μαρτίου 2016 όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή μαζικής απέλασης. Όλοι οι μετανάστες θα προστατεύονται με βάση τα σχετικά διεθνή κριτήρια και με βάση την αρχή της μη επαναπροώθησης. Θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι αναγκαίο για να μπει τέλος στον ανθρώπινο πόνο και για να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. 

 

Οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται και κάθε αίτηση για άσυλο θα ελέγχεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σε συμφωνία με την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Οι μετανάστες που δεν υποβάλουν αίτηση για άσυλο ή που η αίτηση τους κρίνεται αστήρικτη ή μη αποδεκτή με βάση την παραπάνω οδηγία θα επιστρέφονται στην Τουρκία. 

 

Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και υπηρεσιών της Ε.Ε., θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα και θα συμφωνήσουν στις αναγκαίες διμερείς ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου του 2016, για την διασφάλιση της συνεργασίας και διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό της ομαλής λειτουργίας των ρυθμίσεων αυτών.

 

Τελειώνοντας αναφέρω ότι η πρόταση που κατέθεσα, πολύ καιρό πρίν, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου και έγινε ομόφωνα αποδεκτή πρόσφατα στις 16/11/2016 ήταν:

Να ανατεθεί σε έγκριτο νομικό γραφείο το ερώτημα, αν δηλαδή οι πρόσφυγες-μετανάστες, πρέπει να παραμένουν υποχρεωτικά στον τόπο όπου εισέρχονται έως ότου εξεταστεί η αίτηση τους γιά άσυλο και να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση επί αυτού, βάση της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου θα χαράξη την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Εάν έχω άδικο στις απόψεις μου και τον προβληματισμό μου ζητώ συγνώμη.

Εάν όμως έχω δίκιο θα πρέπει κάποιοι άλλοι να κάνουν το ίδιο.

Το ποιός έχει δίκιο και ποιά παιχνίδια παίζονται εις βάρος των νησιών μας και των κατοικών τους σύντομα θα αποκαλυφθούν.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

 

 

                                            Μυριαγκός Βασίλης

 

                                          Δημοτικός Σύμβουλος

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού