Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι παράπλευρες απώλειες

Τρί, 30/05/2023 - 18:52

Μπορεί το σύστημα Μητσοτάκη να στήνει κομματικά πανηγύρια και φιέστες, να πετάει στα σύννεφα και με πλεόνασμα αλαζονείας και θράσους να μας μιλάει για αυτοδυναμίες, και να ονειρεύεται να κάτσει στη καρέκλα της εξουσίας ακόμα τέσσερα χρόνια, ασκώντας ανεξέλεγκτη εξουσία, στη πραγματική ζωή όμως οι πολίτες δεινοπαθούν και πληρώνουν τις συνέπειες αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης. 

Στο Πέραμα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, έχασε την ζωή του ένας εργαζόμενος όταν καταπλακώθηκε από πτερύγιο προπέλας πλοίου, και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο εργαζόμενοι. 

Οι υποτιθέμενες καλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί κάποτε ο κ. Μητσοτάκης, αποδείχτηκαν άθλιες συνθήκες εργασίας, ανασφάλεια, εργασιακός μεσαίωνας, δίχως δικαιώματα και μεροκάματο τρόμου. 

Είναι πράγματι συγκλονιστική η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Ήδη στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023 μετράμε 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλη της τη τετραετία εφάρμοσε το δόγμα ‘τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές’, σε όλα τα ζητήματα, σε όλους τους τομείς, και φυσικά στο χώρο της εργασίας. Ο πρωθυπουργός κυβέρνησε ως οδοστρωτήρας και άφησε την εργοδοσία ανεξέλεγκτη. 

Η Νέα Δημοκρατία απορρύθμισε την αγορά εργασίας, κατάργησε οχτάωρο και εργασιακά δικαιώματα, διέλυσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και άφησε απροστάτευτους τους εργαζόμενους, και στη περίπτωση του Περάματος κατάργησε τη Δημόσια Αρχή Λιμένα η οποία είχε την δυνατότητα να κάνει ελέγχους στο χώρο του λιμανιού. 

Προφανώς πρέπει άμεσα να διερευνηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό αυτό εργατικό δυστύχημα, και να αποδοθούν ευθύνες. Καμία συγκάλυψη. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με ανθρώπινες ζωές. 

Η πολιτική της εργασιακής ζούγκλας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ανατραπεί, αλίμονο αν μια τέτοια κυβέρνηση, με μια τόσο σκληρή αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική παραμείνει πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη στη εξουσία. Μια ενδεχόμενη δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα είναι ακόμα χειρότερη, με τραγικότερες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μεσαία τάξη, τους αδύναμους. Θα εφαρμόσει πολιτικές ακόμα μεγαλύτερης φτωχοποίησης και αδικιών δίχως να νιώθει την ανάγκη να λογοδοτήσει πουθενά, γιατί έτσι είναι η Δεξιά, αυτή είναι η νοσηρή αντίληψη του συστήματος Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση της χώρας. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θεωρηθούν τα εργατικά ατυχήματα παράπλευρές απώλειες. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή διακυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, και να μπουν άλλες προτεραιότητες. 

Είναι ανεπίτρεπτο για χάρη της κερδοφορίας να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Στο χώρο της εργασίας πρέπει να ξαναμπούν κανόνες, επαναφορά των συμβάσεων εργασίας, επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, να ισχύσει ξανά το οχτάωρο, και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά δυστυχήματα. 

Ο μεσαίωνας που προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι κανονικότητα, και μπορεί πράγματι κάποιες φορές η βαρβαρότητα να κερδίζει, αυτό κρατάει όμως λίγο. Κανονικότητα και φυσιολογικό είναι η δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία. 

 

* Ισίδωρος Λως Μέλος - ΝΕ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Χίου

Άλλες απόψεις: Του Ισίδωρου Λω