Τέσσερα μετάλλια και ένα ρεκόρ για τον Γιάννη Πιπινιά

ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 29/08/2019 - 17:46
23 μετάλλια συγκέντρωσε η Ελλάδα στους 2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, στην τεχνική κολύμβηση

Συνολικά τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά και δύο ασημένια, είναι ο απολογισμός του χιώτη πρωταθλητή της τεχνικής κολύμβησης Γιάννη Πιπινιά από τους 2ους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα 26/8/19 και ολοκληρώθηκαν για την τεχνική κολύμβηση χθες (28/8/2019) στην Πάτρα.

Ο χιώτης κολυμβητής που ανήκει στον Άτλαντα Θεσσαλονίκης και αγωνίστηκε με την ελληνική εθνική ομάδα πήρε την πρώτη θέση σε ένα ατομικό και ένα ομαδικό αγώνισμα. Τερμάτισε πρώτος στον τελικό των 50 μέτρων άπνοης κολύμβησης, με επίδοση 14 δευτερόλεπτα 60 εκατοστά, πετυχαίνοντας μεσογειακό ρεκόρ, ενώ πήρε χρυσό στα 4Χ100 mixed, μαζί ακόμη με τη Σοφία Κτενά, τον Αναστάσιο Μυλωνάκη και την Ειρήνη Δεληγιάννη. Επίσης τερμάτισε 2ος στα 100 μέτρα επιφανείας, με 36 δευτερόλεπτα & 15 εκατοστά, ενώ ασημένιο πήρε και με την ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας στα 2 χιλιόμετρα επιφανείας ανοικτής θάλασσας, μαζί με τους Μάριο Αρμουτσή, Ευδοξία Θωμάκου και Αναστασία Πολίτου μένοντας πίσω μόνο από την Ιταλία, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Γαλλία.

Τέλος ήταν 7ος με 22 λεπτά 59 δευτερόλεπτα και 91 εκατοστά στα 2 χιλιόμετρα διπλά πέδιλα ανοικτής θάλασσας.

Στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 23 μετάλλια (12 χρυσά, 10 ασημένια, 1 χάλκινο), τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

 

Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες (Mediterranean Beach Games) είναι μια αθλητική διοργάνωση, παρακλάδι των Μεσογειακών Αγώνων. Διεξάγεται από το 2015 κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με την συμμετοχή αθλητών από τις 26 Μεσογειακές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που είναι μέλη της και προέρχονται από τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Περιλαμβάνει 11 αγωνίσματα που διεξάγονται στην άμμο και το νερό, κυρίαρχα στοιχεία της Μεσογείου.

Η διεξαγωγή των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ, που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2012 στη Μερσίνη της Τουρκίας. Οι Πρώτοι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες διεξήχθησαν στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 2015.

Στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, όπως και στους Μεσογειακούς Αγώνες, λαμβάνουν μέρος με εθνικές ομάδες οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Κύπρος, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Μάλτα, Μονακό), εκτός από το Ισραήλ για την συμμετοχή του οποίου έχουν θέσει βέτο οι αραβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και οι περίκλειστες χώρες Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Κόσοβο (προερχόμενες από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που συμμετείχε αρχικά στους αγώνες), Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα και τελευταία η Πορτογαλία που δεν βρέχεται από την Μεσόγειο αλλά πολιτιστικά ανήκει σε αυτή.

Τα 11 αγωνίσματα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων είναι τα εξής:

 • Άκουαθλον (Aquathlon), που περιλαμβάνει αγώνα δρόμου και κολύμβηση.
 • Χειροσφαίριση Άμμου (Beach Handball)
 • Ποδόσφαιρο Άμμου (Beach Soccer)
 • Αντισφαίριση Άμμου (Beach Tennis)​
 • Πετοσφαίριση Άμμου (Beach Volleyball)
 • Πάλη Άμμου (Beach Wrestling)
 • Ωκεάνιο Καγιάκ (Canoe Ocean Racing)
 • Τεχνική Κολύμβηση (Finswimming)
 • Κολύμβηση Ανοιχτής Θάλασσας (Open Water Swimming)
 • Παράκτια Κωπηλασία (Rowing Beach Sprint)
 • Θαλάσσιο Σκι (Water Ski)
Πρώτο χρυσό και μεσογειακό ρεκόρ για τον Γιάννη Πιπινιά στα 50 μ. άπνοη στους 2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες
Χρυσό για τον Γιάννη Πιπινιά στα 4Χ100 mixed στους 2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες
Αργυρό για τον Γιάννη Πιπινιά στα 100 μ. επιφανείας στους 2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες
Αργυρό για τον Γιάννη Πιπινιά στα 100 μ. επιφανείας στους 2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες

Σχετικά Άρθρα