Ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΝΧ στην ύδρευση για την επόμενη πενταετία

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΥΡΙΑΓΚΟΥ
Τετ, 04/10/2023 - 15:01

«Αποδείξαμε σε αυτή την θητεία 2019 - 2023, ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο σύνολο της λειτουργίας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και να εκτελέσουμε μεγάλα έργα υποδομών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βασίλης Μυριαγκός, σημειώνοντας:

«Συνεχίζουμε καταθέτοντας στην κρίση των δημοτών, το σύνολο του σχεδιασμού μας με τα προτεινόμενα προς εκτέλεση έργα.

Αξιολογούμε όλα αυτά που χρειάζονται για να θωρακιστεί η Χίος τα επόμενα χρόνια σε επάρκεια νερού και να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα του σε διάφορες περιοχές.

Αξίζει να ληφθεί υπόψιν ότι και στην θητεία που διανύσαμε, στο παραγόμενο νερό τα 3.000.000 κυβικά περίπου, είναι νερό εξαιρετικής ποιότητας.

Είναι σχεδόν το μισό νερό και οφείλεται ειδικά στο βόρειο τμήμα του νησιού με τρεχούμενο από τις πηγές αλλά και στις άλλες περιοχές με τις μονάδες αφαλάτωσης .

Οφείλουμε να πούμε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι βροχοπτώσεις που γίνονται μέσα στην χειμερινή περίοδο, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός που οφείλουμε να έχουμε αξιοποιώντας την τεχνολογία σε περίπτωση που τα νερά της βροχής δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Στόχος είναι η επάρκεια νερού, η ποιότητα νερού, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η σωστή στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό, η εξοικονόμηση ενέργειας από ΑΠΕ, η αύξηση του παραγόμενου νερού για άρδευση και ύδρευση.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά:

1. Συνέχιση της λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με βελτίωση και εκσυγχρονισμό του.

2. Πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση και η λειτουργία του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Θα μας δώσει τις ποσότητες εκείνες οι οποίες λείπουν από το κεντρικό κορμό του νησιού μας δηλαδή θα υπάρχουν 3.000.000 κυβικά αποθηκευμένο νερό. Το έργο αυτό εκτελείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η ευθύνη της ΔΕΥΑΝΧ είναι να πιέσει και να διεκδικήσει από αυτούς τους φορείς την ολοκλήρωση του έργου. Αμέσως μετά η διαχείριση του νερού θα γίνει από την ΔΕΥΑΝΧ η οποία είναι καθόλα έτοιμη.

3. Η ολοκλήρωση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού σε τριτοβάθμιο (6.500.000€) από όπου θα εξοικονομούμε από την επεξεργασία των λυμάτων 4000 m³ νερού την ημέρα για άρδευση και τα οποία θα φύγουν πάνω από το ισοζύγιο της ύδρευσης.

4. Η λειτουργία των δύο μονάδων αφαλάτωσης στην περιοχή κοντάρι όπου θα δίνουν ημερησίως 2.000 κυβικά νερό, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα του νερού κυρίως σε περιοχές της πόλης Χίου και με τις απαραίτητες διασυνδέσεις - γεφυρώσεις των δικτύων, μπορούν να δίνουν αφαλατωμένο νερό και σε περιοχές του Αγίου Μηνά.

5. Η προμήθεια και τοποθέτηση μίας νέας μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή τους Θόλους, σε αντικατάσταση των παλαιών γερασμένων και ενεργοβόρων μονάδων, όπου θα δίνει 1.500 κυβικά ημερησίως εξασφαλίζοντας πλήρως την επάρκεια και ποιότητα του νερού στο Βροντάδο και στις βόρειες περιοχές της πόλης Χίου, για τα επόμενα 15 χρόνια. Ήδη έχει τοποθετηθεί ακόμα μια καινούργια μονάδα που δίνει 1.500 κυβικά ημερησίως από τον Νοέμβριο του 2022.

6. Η διερεύνηση από την ΔΕΥΑΝΧ για μελέτη και κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αξιοποίηση των νερών του Ναγού τους χειμερινούς μήνες όπου υπάρχουν σε αφθονία. Μετά τον Μάιο τα νερά αυτά καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των Καρδαμύλων.

Η υπηρεσία μας έχει εκπονήσει μια τεχνική έκθεση η οποία κοστολογεί και προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα.

Φυσικά θα γίνει επίσημη και ολοκληρωμένη μελέτη με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς και προσπάθεια εξεύρεσης γενναίας χρηματοδότησης διότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο.

Η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα του έργου αυτού θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από την υπηρεσία της ΔΕΥΑΝΧ, το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, δηλαδή όλα τα θεσμικά όργανα.

7. Σε συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να γίνει η αξιοποίηση του φράγματος στο Σαραπιό το οποίο μπορεί να μας δώσει μέχρι και 1.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

8. Η ολοκλήρωση των μελετών και στην συνέχεια η προμήθεια και τοποθέτηση μίας νέας μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή του Λιλικά, για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού στην νότια Χίο.

9. Η ολοκλήρωση της μελέτης και η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή του φράγματος Κοντού που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Πυργίου και Ελάτας. Θα βοηθήσει τα μέγιστα στο να βελτιωθεί η επάρκεια και η ποιότητα του νερού στη νότια Χίο σε συνδυασμό με το υπάρχον φράγμα του Κατράρη. Είναι έργο πρώτης προτεραιότητας σε μια περιοχή που το έχει ανάγκη.

10. Χρειάζονται σημαντικές τεχνικές παρεμβάσεις με αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, χαρτογράφηση του δικτύου, για να μειωθεί η απώλεια του μη τιμολογούμενο νερού. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί τις 122 ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα και υπάρχουν ειδικές πιστώσεις γι’ αυτά.

11. Αντικατάσταση 20.000 αναλογικών υδρομέτρων με νέα υδρόμετρα ψηφιακής τεχνολογίας από τα οποία θα εξασφαλιστούν μεγάλες απώλειες νερού και θα υπάρχει ψηφιακός έλεγχος.

12. Αξιοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας με ΑΠΕ. Είναι ίσως το σπουδαιότερο έργο το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει στην λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ διότι το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιο, λόγω του ότι είναι ενεργοβόρες όλες οι λειτουργίες που υπάρχουν στο σύστημα μας και ειδικότερα λόγω του έντονου ανάγλυφου και της μεταφοράς νερού και λυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

13. Επίλυση του οικονομικού προβλήματος με τη συμβολή των βουλευτών του νησιού μας, σχετικά με το δάνειο που έχει λάβει η ΔΕΥΑΝΧ από τη δεκαετία του 1990 και παρακρατούνται σημαντικά χρήματα τα οποία πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δανείου.

14. Εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο και όσα προβλέπει η νομοθεσία, πρέπει να στελεχωθεί η ΔΕΥΑΝΧ με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολλές και σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν στην εποχή μας.

Ο σχεδιασμός μας είναι πλήρης διότι υπάρχει η πολιτική βούληση του Δημάρχου και των αιρετών καθώς και η εμπειρία των υπηρεσιακών παραγόντων, για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω προς όφελος των μόνιμων κατοίκων και των πολλών επισκεπτών που συνεχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι όπου εξυπηρετήθηκαν 150.000 ντόπιοι και επισκέπτες του πανέμορφου νησιού μας.

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε συλλογικά με όραμα, σχέδιο και όρεξη για δουλειά».

Σχετικά Άρθρα