Χίος, Πέμπτη 23 Μαΐου

50 Φίλοι της Χίου στηρίζουν Χιακή Συμπολιτεία

Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας
Πέμ, 16/05/2019 - 21:24
Χιακή συμπολιτεία

Είναι άνθρωποι της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού. Άνθρωποι της καθημερινής ζωής από πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι ακόμα άνδρες και γυναίκες των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας, της αλληλεγγύης. Κοινό τους στοιχείο η αγάπη για τη Χίο μέσα από πολλούς και διαφορετικούς δρόμους, όπως δηλώνουν ανοιχτά και δημόσια με σύντομο κείμενο υποστήριξης και συμπαράστασης στο συλλογικό, μαχητικό και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της Χιακής Συμπολιτείας.

 

Αγαπούμε τη Χίο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση της, τους ανθρώπους της.

Γνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνει η Χιακή Συμπολιτεία, μια ανεξάρτητη και πραγματικά συλλογική δημοτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια. Μια προσπάθεια σημαντική στο πεδίο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος, στην προαγωγή του πολιτισμού, στη διεκδίκηση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για όλους και όλες. Αυτή η διαφορετική, ακηδεμόνευτη και χωρίς εξαρτήσεις φωνή της Χίου και του Αιγαίου πρέπει να δυναμώσει.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή μας στις γυναίκες και τους άνδρες που αγωνίζονται μέσα από το ψηφοδέλτιο της Χιακής Συμπολιτείας

 

 

1.            ΑΒΡΑΑΜ ΘΡΑΣΟΣ, δημοσιογράφος

2.            ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ, δικηγόρος

3.            ΑΛΒΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, δημοσιογράφος

4.            ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, συγγραφέας

5.            ΑΛΕΞΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, συγγραφέας-ιστορικός

6.            ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΙΚΗ , πολ. επιστήμονας

7.            ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΜΙΝΑ, δασκάλα χορού

8.            ΑΤΣΑΛΗ ΛΙΛΙΑΝ, ιατρός παθολόγος

9.            ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, μηχανικός

10.       ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, σκηνοθέτης

11.       ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΟΣ,  κοινωνιολόγος

12.       ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΥΡΙΑ, κοινωνιολόγος, καθηγήτρια London School of Economics

13.       ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΑΒΙΝΑ, τραγουδίστρια-μουσικός

14.       ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, εκπαιδευτικός

15.       ΙΩΑΚΕΙΜΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ, ερευνητής ζητημάτων εργασίας, επιστ. σύμβουλος ΙΝΕ  ΓΣΕΕ

16.       ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, εκπαιδευτικός-μουσικός

17.       ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΝΙΑ, αρχιτεκτόνισσα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής

18.       ΚΕΦΑΛΑΣ ΤΑΣΟΣ, ηλεκτρολόγος μηχανικός

19.       ΚΟΥΤΣΙΑΜΠΑΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, σκηνοθέτης

20.       ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ, δημοσιογράφος-ιστορικός

21.       ΛΑΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, εκπαιδευτικός

22.       ΛΩΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, φωτορεπόρτερ

23.       ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Δρ. Κοινωνιολογίας, αγρότης, συγγραφέας

24.       ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

25.       ΜΕΓΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ηλεκτρολόγος μηχανικός

26.       ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Brighton

27.       ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μεταφραστής - συγγραφέας

28.       ΜΠΕΚΡΙΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, καθηγήτρια ιστορίας Γυμνάσιο  Am Roederplatz Berlin

29.       ΜΠΕΝΟΣ ΑΛΕΞΗΣ, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ

30.       ΜΠΕΡΣΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ, δημοσιογράφος

31.       ΜΠΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, αρχαιολόγος

32.       ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, οικονομολόγος

33.       ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ  ΒΑΣΙΛΗΣ, δικηγόρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

34.       ΠΑΡΙΣΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ , μουσικός

35.       ΠΕΠΠΑ ΕΥΑ, φιλόλογος, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Αργολίδας

36.       ΠΙΚΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, αρχιτέκτονας

37.       ΣΑΜΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, εκπαιδευτικός

38.       ΣΚΟΥΝΤΙΑΝΕΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, δικηγόρος

39.       ΣΠΑΝΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ,Δρ. Φυσικής –μεταφράστρια

40.       ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, χημικός μηχανικός

41.       ΣΠΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, εκπαιδευτικός-ηθοποιός

42.       ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ, ιδ. υπάλληλος

43.       ΤΟΥΛΟΥΜΗ ΓΙΩΤΑ, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

44.       ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Δρ. Επιστημών Πληροφορικής

45.       ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

46.       ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, δισκοθέτης

47.       ΦΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ , δάσκαλος χορού

48.       ΧΑΛΔΑΙΟΣ ΤΑΚΗΣ, στέλεχος ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»

49.       ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, δημοσιογράφος – μεταφραστής

50.       ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ζωγράφος, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχετικά Άρθρα

Kείμενο-παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων της Χιακής Συμπολιτείας, Ερμιόνης Φρεζούλη & Δέσποινας Τσαρδάκα
Πέμ, 23/05/2019 - 11:02

Πέντε χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι και λίγα, ειδικά αν κάποιοι/ες πήραν σοβαρά το ρόλο τους και το βάρος της ευθύνης και δεν έλειψαν από κανένα δημοτικό συμβούλιο, και έμεναν μέχρι το τέλος σε όλες τις συνεδριάσεις. Και εξέφραζαν τεκμηριωμένη άποψη και προτάσεις για τα θέματα, τα μικρά και τα μεγάλα.

Πέντε χρόνια έντονης συλλογικής δουλειάς για τη Χιακή Συμπολιτεία. Γιατί μπορεί στα έδρανα να εμφανιζόμασταν οι δυο αιρετές, ωστόσο η δουλειά της ομάδας που είχαμε δίπλα μας ήταν που μας επέτρεπε να αρθρώνουμε άποψη. Σαν παράταξη το αποδείξαμε άλλωστε στην πράξη: δεν πιστεύουμε σε σωτήρες, ο καθένας και η καθεμιά στον τομέα του μπορεί να δώσει πολλά.

Ενάντια στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ, ενάντια στα ρατσιστικά ψηφίσματα

Και επειδή τα πέντε χρόνια είναι πολλά και κάποιοι/ες νομίζουν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ας θυμίσουμε ότι η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό έγινε με πρωτοβουλία της Χιακής Συμπολιτείας το Γενάρη του 2015, πολύ πριν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Ας θυμίσουμε ότι το Δεκέμβρη του 2015 ήμασταν οι μόνες που αντιταχθήκαμε στην παραχώρηση της Βιάλ, γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά πού θα καταλήξει, και δυστυχώς δικαιωθήκαμε πλήρως. Και ήμασταν εκείνες που αναδείξαμε την πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δαπανήθηκαν. Ας θυμίσουμε ότι όταν, τον Οκτώβρη του 2016, οι άλλες παρατάξεις διαγωνίζονταν για το ποιος θα υπερθεματίσει και θα ψηφίσει το ντροπιαστικό και ρατσιστικό ψήφισμα που έφερε η νεότευκτη τότε παγχιακή επονομαζόμενη επιτροπή, ψηφίσαμε ευθαρσώς κατά. Ας θυμίσουμε ότι όταν ακραίοι ρατσιστές, που τώρα το παίζουν δημοκράτες, κραύγαζαν, έφτυναν και τρομοκρατούσαν μέσα στα συμβούλια, δεν υποχωρήσαμε.

Αναδείξαμε τις ευθύνες όλων

Ας θυμίσουμε ότι όταν συναντούσαμε ευρωπαίους αξιωματούχους ή εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη, ήμασταν οι μόνες που θέταμε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, όταν οι υπόλοιποι σύμβουλοι περιορίζονταν σε δευτερεύουσες παρατηρήσεις. Ας θυμίσουμε ακόμα ότι στις συναντήσεις με τον υπουργό, αντί να ζητάμε να … μπει φωτισμός στο δρόμο της Βιάλ, λες και κάτι τέτοιο ήταν θέμα του υπουργού, αναδεικνύαμε τις ευθύνες τις κυβερνητικής πολιτικής και για τις συνθήκες της Βιάλ και για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Ας θυμίσουμε τέλος, ότι η Χιακή Συμπολιτεία ήταν η παράταξη που έφερε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο που καθιστούσε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής ανεπιθύμητους στο νησί, και ευτυχώς έγινε ομόφωνα δεκτό.

Για τη διαφάνεια, απέναντι στα μνημόνια και την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας

Δεν σταθήκαμε όμως μόνο στο προσφυγικό. Η Χιακή Συμπολιτεία ήταν εκείνη που, πολύ νωρίς, το Μάρτη του 2015, καταψήφισε τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρ’ ότι είχε τότε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για το «Όχι» στο δημοψήφισμα και είχε το θάρρος να παραμείνει πιστή στο «Όχι» όταν αυτό έγινε «Ναι» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μέλη της Χιακής Συμπολιτείας εργάστηκαν επί ώρες για να βρουν και να καταγράψουν τα ακίνητα που η «αριστερή» κυβέρνηση χάρισε στο ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ και έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν η Χιακή Συμπολιτεία που σε ανύποπτο χρόνο έφερε το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πέτυχε ομόφωνο ψήφισμα. Ήταν εκείνη που αντιτάχθηκε στην παραχώρηση των ακινήτων του Δήμου στη Μονομετοχική, μια εταιρία του δήμου που λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια, κάτι που αποδείχθηκε και στην πορεία στη διαχείριση του προσφυγικού.

Για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αλλά και απέναντι σε ατελέσφορα έργα

Η Χιακή Συμπολιτεία έδωσε τη μάχη για να μην τσιμεντωθεί ο Παρθένης, ένα έργο, χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, όπου ξοδεύτηκε δημόσιο χρήμα, καταστρέφοντας μια ολόκληρη περιοχή. Και ήταν εκείνη που απαίτησε και πέτυχε να έχουν οι δημότες πρόσβαση και να μπορούν να ελέγχουν τη νομιμότητα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και χρήσης μουσικής. Έδωσε μάχη για να μην καταπατώνται οι διαβάσεις τυφλών, αλλά και συνολικά να έχουν στην πράξη δικαίωμα να κινούνται στην πόλη άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Για να μη θυμίσουμε ότι χωρίς την παρουσία μας σε όργανα του Δήμου, το πιθανότερο είναι ότι αυτά δεν θα συνεδρίαζαν ποτέ δια ζώσης. Η Δημοτική Κοινότητα Χίου είναι απτό παράδειγμα. Και η Χιακή Συμπολιτεία και πάλι μόνη προσπάθησε, μάταια, να αποτρέψει το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ, την αξία του οποίου δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει ούτε η νυν δημοτική αρχή αλλά ούτε και οι αντιπολιτεύσεις.

Με αυτή τη διαδρομή λοιπόν, και με άλλα πολλά που δεν χωράνε σε ένα άρθρο, ζητάμε ξανά την ψήφο των συνδημοτών μας, για να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά που ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν, για να έχουν δυνατή φωνή και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο όσοι και όσες δεν έχουν φωνή.

Ας σκεφτούμε διαφορετικά!