Α.Αντωνίου:«Οικοδομήσαμε ανταγωνιστικές υποδομές και ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης»

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 14/05/2019 - 15:16

Ένα μικρό απολογισμό όλων όσων έγιναν στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Χίου, παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος τους Αλέκος Αντωνίου, που παραιτήθηκε λόγω ασυμβιβάστου καθώς κατεβαίνει υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Μανώλη Βουρνού.

Ο κ. Αντωνίου μίλησε για όλα όσα πραγματοποιήθηκαν επί θητείας του τονίζοντας την ομοφωνία των αποφάσεων στην ενότητα της παιδείας.

«Το σημαντικότερο για μένα, που πρέπει να αποτελέσει και γνώμονα για το μέλλον, είναι  ότι οι ανάγκες των σχολείων καθόρισαν το ύψος της χρηματοδότησης τους από τον δήμο, αντίληψη που ενστερνίζεται ο δήμαρχος και όλη η δημοτική αρχή, χρηματοδοτώντας μόλις την τελευταία διετία τα σχολεία μας με περίπου 500.000€ έκτακτες επιχορηγήσεις για την ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών τους. Οι σχολικές επιτροπές, σήμερα, είναι οικονομικά εύρωστες και οργανωμένες. Ο τρόπος λειτουργίας τους, με κυρίαρχο στοιχείο τον διάλογο, είχε αποτέλεσμα την ομοφωνία στο σύνολο σχεδόν των εκατοντάδων αποφάσεων που ελήφθησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Αλέκου Αντωνίου  στην ίδρυση και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, τονίζοντας ότι «Στόχος αποτελεί η ανέγερση ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου και σε αυτή την κατεύθυνση έχει συμπεριληφθεί και προβλέπεται η κατασκευή του στην ΠΕ7 στο ΓΠΣ Δήμου Χίου», ενώ ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού όσο και το προσωπικό της Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου.

Αναλυτικά ο κ Αντωνίου είπε:

Όπως ίσως γνωρίζετε, η απόφασή μου να συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Χίο” με Δήμαρχο τον Μανώλη Βουρνού, οδήγησε  προ ολίγων ημερών στην παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών, λόγω ασυμβίβαστου. Φτάνοντας η ώρα του απολογισμού για το έργο που έχει γίνει στα σχολεία μας, τόσο από τις  Σχολικές Επιτροπές όσο και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια από αυτά που πραγματοποιήσαμε αυτά τα χρόνια. Το σημαντικότερο για μένα, που πρέπει να αποτελέσει και γνώμονα για το μέλλον, είναι  ότι οι ανάγκες των σχολείων καθόρισαν το ύψος της χρηματοδότησης τους από τον δήμο, αντίληψη που ενστερνίζεται ο δήμαρχος και όλη η δημοτική αρχή, χρηματοδοτώντας μόλις την τελευταία διετία τα σχολεία μας με περίπου 500.000€ έκτακτες επιχορηγήσεις για την ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών τους. Οι σχολικές επιτροπές, σήμερα, είναι οικονομικά εύρωστες και οργανωμένες. Ο τρόπος λειτουργίας τους, με κυρίαρχο στοιχείο τον διάλογο, είχε αποτέλεσμα την ομοφωνία στο σύνολο σχεδόν των εκατοντάδων αποφάσεων που ελήφθησαν.

Μέσω χρηματοδοτήσεων των σχολείων από τις Σχολικές Επιτροπές, προχωρήσαμε σε ένα μεγάλο  πρόγραμμα εξοπλισμών (διαδραστικοί πίνακες, φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κλιματιστικά, καυστήρες πετρελαίου, βιντεοπροβολείς, σύστημα συναγερμού κ.τ.λ.), τεχνικών παρεμβάσεις σε κτήρια και αυλές , επισκευή  και εξοπλισμό 7 κυλικείων και προγραμματισμό για άλλα 3 τη νέα σχολική χρονιά. Φέτος, έγινε η προμήθεια πετρελαίου για πρώτη φορά μέσω διαγωνισμού και δαπανήθηκαν  λόγω του βαρύ χειμώνα 70.000€ παραπάνω από άλλες χρονιές, για να έχουμε ζεστά σχολεία. Φροντίσαμε για την καθαριότητα μέσω της έγκαιρης πρόσληψης  66 εργαζομένων  και την παροχή για πρώτη φορά καθημερινά γάλακτος σ΄αυτούς, καθώς και για την ασφάλεια των μαθητών με την πρόσληψη κάθε χρόνο 15 σχολικών τροχονόμων.

Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, με μέριμνα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου,   ξεκίνησαν επισκευές που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, συνολικού ύψους 700.000 €, που αφορούν 47 σχολεία  και περιλαμβάνουν  την κατασκευή 11 αθλητικών γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ και ενός μικρού αθλητικού κέντρου, για τη γενιά των παιδιών μας που χρειάζεται κίνητρα για να βγει από το σπίτι και να αθληθεί. Έχει εξασφαλιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ποσό του 1.000.000€ για  την επισκευή,συντήρηση σχολικών κτηρίων και  την κατασκευή άλλων 10 αθλητικών γηπέδων τη νέα σχολική χρονιά  και  θα προχωρήσει  η ένταξη πολλών σχολείων στο πρόγραμμα  «Φιλόδημος ΙΙ» με την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ και την εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας. Προκηρύχθηκαν,επίσης, οι δημοπρατήσεις  των  ενεργειακών αναβαθμίσεων σε 5 σχολεία ύψους 4.62 εκατομμυρίων € και η  έγινε έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών από την τεχνική υπηρεσία για νέες εντάξεις.

Ο Δήμος της Χίου είναι έτοιμος για την έναρξη εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, παράλληλα ολοκληρώνει τη διαδικασία ενοικίασης νέου χώρου και τις εργασίες ανέγερσης δύο νέων νηπιαγωγείων, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για άλλο ένα. Για την ικανοποίηση των αναγκών του μαθητικού δυναμικού ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα του Ανδρεάδειου Γυμνασίου Βροντάδου και έγινε μελέτη για την προσθήκη πτέρυγας στο Δημοτικό Θυμιανών.  Με τη συμβολή του,επίσης,  ιδρύθηκε  και  λειτούργησε  από την αρχή της προηγούμενης σχολικής χρονιάς το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. Στόχος αποτελεί η ανέγερση ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου και σε αυτή την κατεύθυνση έχει συμπεριληφθεί και προβλέπεται η κατασκευή του στην ΠΕ7 στο ΓΠΣ Δήμου Χίου.

 

Ο Δήμος Χίου και οι Σχολικές Επιτροπές πέραν των συμβατικών τους οικονομικών και επισκευαστικών υποχρεώσεων, είναι αρωγοί σε όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται στα σχολεία μας, συνεργάζονται με την ένωση και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με φορείς όπως είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που μαζί με το τμήμα Τ.Π.Ε. του δήμου πραγματοποίησε μετρήσεις επιπέδων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στα σχολεία μας,συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», προάγουν πολιτιστικέςκαι αθλητικές δράσεις με παραχωρήσεις σχολείων σε απογευματινές ώρες σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, προωθούν την τουριστική προβολή του νησιού, με την υποδοχή προγραμμάτων ERASMUS, προσομοίωσης του Ευρωκοινοβουλίουκαι σχολικών εκδρομών στο δημαρχείο  και συμπαραστέκονται  σε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις και προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στόχο έχουν ο μαθητής και στο πιο απομακρυσμένο χωριό να έχει ίσες ευκαιρίες με αυτές των υπόλοιπων μαθητών της χώρας μας.

Κλείνοντας,  θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική αρχή, τα μέλη και το προσωπικό των Σχολικών Επιτροπών και της Τεχνικής Υπηρεσίας, όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς και γονείς για τη συνεργασία  και την αμέριστη στήριξή τους.

Ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου κι είναι αυτή η στιγμή που όλοι συνειδητοποιούμε ότι τα παιδιά μας δεν θα έρθουν να ζήσουν στον επάνω όροφο του σπιτιού μας, όπως έκαναν  οι προηγούμενες γενιές. Ο καθένας μας πρέπει να συνεισφέρει στην προσπάθεια του νησιού να γίνει ελκυστικός τόπος διαμονής. Εργασία, υγεία και παιδεία αποτελούν τους τρεις θεμελιώδεις παράγοντες επιλογής. Μη παραγνωρίζοντας αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν, πραγματικά  πιστεύω ότι δουλεύοντας,  οικοδομήσαμε ανταγωνιστικές υποδομές και ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης.

omofones_oi_perissoteres_apofaseis_gia_tin_paideia_stis_sholikes_epitropes

Σχετικά Άρθρα