Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για τα δημόσια έργα στη Χίο 2015-2019

Δευ, 24/06/2019 - 16:22
Α. Μιχαηλίδης

Όλοι γνωρίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση στη Χίο στον τομέα των δημοσίων έργων χαρακτηριζόταν από μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς οι οποίοι κατέληξαν σε σειρά έργων είτε ανολοκλήρωτων παρά τον πακτωλό χρημάτων που διατέθηκαν (π.χ. Κόρης Γεφύρι, clear way αεροδρομίου), είτε αναξιοποίητων (λιμένας Μεστών), είτε μελετημένων και κατασκευασμένων με σωρεία λαθών (π.χ. λιμένας Βολισσού, φράγμα Κατράρη, φράγμα Σαραπιού).

Η τετραετία 2015-2019 στη Χίο σηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από μια ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση στον τομέα αυτό. Καταρχάς έγινε μια συνειδητή στροφή στην αξιοποίηση ώριμων μελετών, την ολοκλήρωση ή ανακατασκευή χρονιζόντων έργων, αλλά και την κατανομή του προϋπολογισμού σε μεγαλύτερο αριθμό μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεων, με ευκρινές κοινωνικό πρόσημο. Δεύτερον, σε σχέση με την περίοδο 2010-2014 που κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε σαφής αύξηση του προϋπολογισμού των έργων στη Χίο που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα παρακάτω στοιχεία αποτυπώνουν με πιστότητα αυτή τη διαφορά:

  • Εθνικό σκέλος ΠΔΕ: στη Χίο Προϋπολογισμός ενταγμένων έργων 14,5 εκατομμύρια την περίοδο 2010-2014 - 36 εκατομμύρια την περίοδο 2015-2019 (υπερδιπλασιασμός προϋπολογισμού).
  • Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ (ΕΣΠΑ) στη Χίο: Προϋπολογισμός ενταγμένων έργων 29 εκατ. την περίοδο 2010-2014 – 58 εκατομμύρια την περίοδο 2015-2019 (διπλασιασμός προϋπολογισμού).

Η σημαντική αύξηση του ΠΔΕ στη Χίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε εφικτή μέσω της ενεργοποίησης νέων μηχανισμών, είτε ειδικά για τα νησιά (Ειδικό Αναπτυξιακό) είτε συνολικά για την ενίσχυση των Δήμων και των τοπικών αναγκών (Φιλόδημος).

Η επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου (18 εκατ. συνολικά), η αναβάθμιση των λιμένων Καρδαμύλων και Βολισσού (8,5 εκατ. συνολικά), ο βιολογικός καθαρισμός στις Οινούσσες (1,8 εκατ.), η κατασκευή ή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων (1,5 εκατ.), η συντήρηση και ανάδειξη μνημείων και κτιρίων (3,8 εκατ.), η χρηματοδότηση του τοπικού προγράμματος Leader (7 εκατ.) αποτελούν βασικές ψηφίδες της προσπάθειας ανάταξης των υποδομών και της οικονομίας της Χίου που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 11/07/2019 - 15:40

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν σε ένα έντονα πολωτικό κλίμα. Παρ’ όλα αυτά το Κίνημα Αλλαγής κατόρθωσε να αυξήσει τη δυναμική του στη Χίο πλησιάζοντας τους 5.000 ψήφους και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε ειλικρινά.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό, ολοκλήρωση υποδομών τουρισμού και οικονομία ήταν τα θέματα που πρόβαλα προεκλογικά και έκανα γνωστά σε όλους τους πολίτες μας.

Γι’ αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε.

Ανάλογες δεσμεύσεις για τα ανωτέρω θέματα έχουν γίνει και από νεοεκλεγέντες αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοy Κοινοβουλίου. Οι νησιώτες μας περιμένουν να γίνουν πράξη.

Εξάλλου δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η Χίος έχει περιέλθει δυστυχώς σε δίνη και οι ευθύνες είναι μεγάλες.

Πολύδωρος Λαμπρινούδης