Έργα στη Χίο: ενταγμένα σε μια Νησιωτική Πολιτική ή πυροτεχνήματα;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
Δευ, 19/06/2023 - 14:36

"Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Μηταράκη και της ΝΔ στη Χίο εστιάζει μονοθεματικά στα «έργα», τα οποία λες και έπεσαν από τον ουρανό μετά το 2019...", αναφέρει σε άρθρο του ο υποψήφιος Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και συνεχίζει:

"Καμιά αναφορά στους περιβόητους «4+1 πυλώνες για τη Χίο» που έταζε το 2019.

Και κυρίως, ουδεμία αναφορά σε «Νησιωτική Πολιτική» και «νησιωτικότητα».

Αυτή η απουσία εξηγείται με δύο τρόπους:

Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ελάχιστα για τη Νησιωτική Πολιτική. Όχι μόνο απαξίωσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθυστερώντας συστηματικά τις πληρωμές. Αλλά και επειδή δεν έχει πέσει ούτε μισό ευρώ για έργα στα νησιά μέσα από τα προγράμματα που δημιούργησε εδώ και 2,5 χρόνια (πχ «Νέαρχος»). Όσον αφορά δε την πολυδιαφημισμένη επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ (πλην των 5 νησιών που ποτέ δεν καταργήθηκε), αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της όποιας κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Άλλωστε, η ίδια η ΝΔ με το περίφημο email Χαρδούβελη είναι υπεύθυνη για την απώλεια του μέτρου αυτού!

Δεύτερον, επειδή στη ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται ότι τα όποια έργα είναι πυροτεχνήματα αν δεν εντάσσονται σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Εν προκειμένω, μια Νησιωτική Πολιτική, η οποία μάλιστα θα εξειδικεύεται για επιμέρους ομάδες νησιών (πχ Βόρειο Αιγαίο) και το κάθε νησί χωριστά.

Επί ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 έγιναν μεγάλα βήματα για τη συγκρότηση μιας συνεκτικής Νησιωτικής Πολιτικής. Πέραν το κορυφαίου, εμβληματικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μπορούν να αναφερθούν επιγραμματικά:

• Η εξασφάλιση της τεράστιας αύξησης (σχεδόν 50%)  του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου 2021-2027 έγινε τότε, με διαπραγμάτευση του Α. Τσίπρα.

• Η δρομολόγηση των Ειδικών Αναπτυξιακών για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, τα οποία μάλιστα διαμορφώθηκαν μέσα και από την ίδια τη φωνή των τοπικών κοινωνιών με τα Αναπτυξιακά Συνέδρια που διεξήχθησαν. Μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά, δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα χρηματοδοτήθηκαν από μια σειρά προγραμμάτων ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Κυρίως, όμως, εντάχθηκαν σε ένα συνολικό σχεδιασμό. Έργα όπως: το δίκτυο άρδευσης του Κάμπου από το Κόρης Γεφύρι, ο εκσυγχρονισμός του Κολυμβητήριου, η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου ή ο Βιολογικός Καθαρισμός στις Οινούσσες υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βάσει αυτού του σχεδιασμού.

• Χαρακτηριστικό της Νησιωτικής Πολιτικής είναι ο οριζόντιος χαρακτήρας της. Δεκάδες προβλέψεις, από την Υγεία και την Εκπαίδευση ως την Αγροτική Πολιτική, πολιτικών που εφαρμόστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν ειδικά τα νησιά, δίνοντας μάλιστα και επιπλέον στήριξη στα νησιά που υποδέχονταν τις προσφυγικές ροές. Μέτρα όπως η δάσωση για τη στήριξη της μαστιχοκαλλιέργειας (που ακύρωσε η ΝΔ!) ή ο διπλασιασμός των ημερών για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού έγιναν τότε, υπό αυτό το πρίσμα.

• Συνολικά, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ για τα έργα στη Χίο κατά την περίοδο 2015-2019 υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ για τη δική τους διακυβέρνηση;

Μεμονωμένα μιλώντας, η δρομολόγηση του έργου της αναβάθμισης του αεροδρομίου που έγινε το 2018 ήταν η σημαντικότερη πρωτοβουλία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηταράκης δεν έχει τη στοιχειώδη πολιτική ηθική να το παραδεχτεί, όμως οι Χιώτες το γνωρίζουν. Πάει πολύ το κόμμα που κατέστησε τη Χίο κουφάρι ημιτελών έργων (αεροδρόμιο, Κόρης Γεφύρι) να επαίρεται τώρα για την επανεκκίνησή τους.

Το ουσιαστικότερο, όμως, είναι πως αυτή η κομβική για το νησί απόφαση εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο, υπό την ομπρέλα της Νησιωτικότητας.

Αυτή την αναπτυξιακή λογική, με έμφαση στις τοπικές ανάγκες, το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, βάζει και τώρα στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική των «έργων» της ΝΔ και του κ. Μηταράκη είναι παλαιοκομματική και οικονομικά αναλφάβητη. Ιδίως δε όταν αυτά είναι ψευδεπίγραφα!"

Σχετικά Άρθρα