Από τον «μεσημερά» στον… «κορωνοϊό»

Παρ, 21/08/2020 - 07:53
Από τον «μεσημερά» στον… «κορωνοϊό»

Χτες, όπως καθόμουν στην αυλή μου και έγραφα, άκουσα μια γιαγιά που περνούσε στο δρόμο με την εγγονούλα της που γκρίνιαζε, να επιχειρεί να τη συνετίσει με τι, νομίζετε; Με τον… κορονωϊό! «Μην γκρινιάζεις γιατί θα έρθει να σε πάρει ο κορωνοϊός», την «απείλησε»… Και τι να έκανε η μικρή; Συμμορφώθηκε προς την υπόδειξη μη την «πάρει» ο τρισκατάρατος!   

   Και θυμήθηκα ότι ανέκαθεν γονείς και γιαγιάδες είχαν την έφεση να… τρομοκρατούν ή, για να είμαι πιο μαλακός, να φοβίζουν τα παιδιά τους, προκειμένου να είναι υπάκουα και πειθαρχημένα… Βλέπετε, κι αυτά, ακόμα από πολύ μικρή ηλικία, κάνουν την επανάστασή τους και θέλουν να περνά το δικό τους. Άσχετα αν είναι σωστό ή όχι.

   Και φυσικά το φαινόμενο δεν είναι ούτε σημερινό, ούτε χτεσινό αλλά έχω την αίσθηση ότι υπάρχει από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη…  Και αυτός ο φόβος, είναι εκείνος που πιθανόν θα κάνει το παιδί να υπακούσει και δεν θα περάσει το δικό του που, τις περισσότερες φορές, ίσως να είναι και παράλογο. Άλλωστε άλλα τα μεγάλα μυαλά κι άλλα τα μωρουδίσια ή τα παιδικά, μέχρι μια ορισμένη ηλικία, αν θέλετε…

   Και κάθε εποχή οι γονείς εφευρίσκουν τους δικούς τους τρόπους ώστε να μεταδίδουν το φόβο στα παιδιά και να τα κάνουν να υπακούουν…

   Και θυμήθηκα τα δικά μας παιδικά χρόνια, όταν οι μαννάδες και οι γιαγιάδες μας κυρίως, γιατί οι μπαμπάδες δεν ασχολούνταν, μας «απειλούσαν» με διάφορα τέτοια… Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η πιο συνηθισμένη απειλή ήταν εκείνη του… «μεσημερά», όταν δεν θέλαμε να κοιμηθούμε. Μας έλεγαν ότι θα περάσει να μας πάρει ο μεσημεράς. Τώρα ποιος ήταν ο μεσημεράς και τι μορφή είχε και τι θα μας έκανε όταν μας έπαιρνε, τρεχάτε γυρεύετε… Μια άλλη απειλή ήταν ο… μπαμπούλας, που στη φαντασία μας πρέπει να ήταν κάτι φοβερό και τρομερό. Μια τρίτη ήταν ο… χωροφύλακας, μιας και εκείνα τα χρόνια οι χωροφύλακες ήταν που «μάζευαν» όλα τα κομμουνιστικά «μιάσματα». Αυτό ας πούμε ότι ήταν αληθοφανές, αφού οι χωροφύλακες ήταν σε κάθε χωριό και τριγυρνούσαν με τις στολές τους και μέσα στην πόλη. Βλέπετε, τω καιρώ εκείνω, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις και οι εξορίες, όσων δεν ήταν πιστοί με τα τότε γκουβέρνα, έδιναν και έπαιρναν και ήταν στην ημερήσια διάταξη.

   Δεν θυμάμαι ποιες άλλες «απειλές» είχαμε τότε, αλλά η σύγχρονη εκδοχή τους έχει ως αναφορά τον κορωνοϊό…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα