Απρόβλεπτος…

Δευ, 20/04/2020 - 12:32
Ανθισμένες οι πασχαλιές τον Απρίλη

Αυτό τον Απρίλη, που βιώνουμε εφέτος, σίγουρα θα τον θυμόμαστε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, γιατί μας σημαδεύει ανεξίτηλα από πολλές απόψεις. Ένας Απρίλης που καμία σχέση δεν έχει με όσους προηγήθηκαν. Ένας Απρίλης που θα μείνει στην ιστορία, όπως έμεινε στην ιστορία και ένας άλλος Απρίλης, εκείνος του 1941, αλλά και ο άλλος του ’45, με αφορμή και τον ομώνυμο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι: «Ο σκληρός Απρίλης του ‘45».

   «Απρίλη μου ξανθέ» έγραφε και μελοποιούσε μια φορά κι έναν καιρό ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά τούτος ο Απρίλης είναι αλλοπρόσαλλος… Τη μια, μας χαμογελά και μας κάνει αισιόδοξους και την άλλη μας μουτρώνει. Τη μια η ημέρα ανοιξιάτικη και υπέροχη και την άλλη συννεφιασμένη και κακομούτσουνη. Κι εκεί που πάμε να πούμε, επιτέλους άνοιξη, εκεί  μας ξαναγυρίζει σε χειμωνιάτικο σκηνικό.

   Η αλήθεια είναι πως οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια είναι απρόβλεπτες και άκρη δεν βρίσκεις… Το διαπιστώνουμε ακούγοντας και τα δελτία καιρού… Άλλα προβλέπουν για την περιοχή μας και άλλα βλέπουμε εμείς. Βροχές και καταιγίδες προβλέπουν, λιακάδα εξαιρετική βιώνουμε…

   Έτσι λοιπόν πορευόμαστε στον Απρίλη, παρόλο που άνθισαν και οι πασχαλιές και είναι χάρμα ιδέσθαι και ευωδιάζουν. Όπως έγραψε ο Έλιοτ στην «Έρημη Χώρα» του «Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας /Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας/  Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας/ Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές…».

   Από τη μια ο κορωνοϊός και από την άλλη ο Απρίλης, μας τα έχουν κάνει κουβάρι και πώς να το ξεμπλέξουμε. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και οι όποιες προβλέψεις για τον ιό είναι παρακινδυνευμένες. Ε, ο Απρίλης, πού θα πάει, θα στρώσει. Είναι το μόνο σίγουρο, αλλά έστω και αν δε μας κάνει το χατίρι, ακολουθεί ο Μάιος. Να δούμε πότε θα σταματήσουμε να διακινδυνεύουμε από τον κορονωϊό. Αυτό είναι το επείγον και το ζητούμενο…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα