Δεν έπεισαν

Δευ, 10/06/2024 - 11:16
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στις ευρωκάλπες

Έτσι ολοκληρώθηκε χτες η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στον τελευταίο χρόνο. Προηγήθηκαν οι εθνικές, ακολούθησαν οι αυτοδιοικητικές και χτες οι ευρωεκλογές. Ποιο ήταν το συμπέρασμα των χθεσινών εκλογών; Ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες. Η αποχή χτύπησε κόκκινο και δεν είναι και το καλύτερο για τη δημοκρατία μας.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, αφού μας είχαν προϊδεάσει τα γκάλοπ. Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας. Έναν χρόνο μετά την επανεκλογή της και έπειτα από πέντε χρόνια συνολικής θητείας βρέθηκε αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη φθορά της. Κάτι που μεταφράστηκε σε μια μεγάλη πτώση των ποσοστών της. 13% κάτω δεν είναι και μικρή υπόθεση, έτσι;  Όμως ο βασικός στόχος ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι τέτοιο που να μην ερμηνευτεί ως αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να μην βάλει τον πήχη στο 41% που πήρε το κόμμα του στις περασμένες εθνικές εκλογές, αλλά στο 33%, αλλά ούτε αυτό του «κάθισε» και η δυσαρέσκεια στην παράταξη εκδηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό. 

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε κατά καιρούς υποστηρίξει ακόμα και ότι «είναι απολύτως εφικτό» ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, διαψεύστηκε παταγωδώς. Κι εδώ που τα λέμε κάτι τέτοιο ήταν παράλογο. Και επόμενο ήταν, αφού χωριό που φαινόταν κολαούζο δεν ήθελε. Έπεσε και στην παγίδα της ΝΔ με το πόθεν έσχες και σίγουρα έχασε κι από αυτό. Και δεν έβαλε και φρένο στις συμπεριφορές του που ήταν προκλητικές και δεν ταίριαζαν στην Αριστερά. Στην πραγματικότητα στόχευε σε ένα ποσοστό ανάλογο με εκείνο που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το οποίο ήταν κοντά στο 18%. Κρατήθηκε, βέβαια, παρά τις διασπάσεις που μεσολάβησαν έστω και στο 15% που θεωρείται επιτυχία. 

Το ΠΑΣΟΚ, από τη δική του πλευρά, έτρεξε στην κούρσα με ένα μεγάλο δημοσκοπικό μειονέκτημα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θέσει ως στόχο του τη δεύτερη θέση, την οποία όμως για να κερδίσει θα έπρεπε να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που καταγράφανε το κόμμα του στην τρίτη θέση. Και επιβεβαιώθηκαν.

Το ΚΚΕ διπλασίασε τα ποσοστά του και θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς εξέφρασε την αγωνία των πολιτών για όλα όσα τους ταλαιπωρούν. Και ζητούμενο είναι να διατηρήσει αυτή την εμπιστοσύνη με διεκδικήσεις. Ο Βελόπουλος κράτησε τις δυνάμεις του. Καλά τα κατάφερε και η Ζωή, αλλά και τα ακροδεξιά επιβίωσαν. Αφήστε που στην Ευρώπη σάρωσαν, δυστυχώς!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα