Ένα σπουδαίο «Σπίτι»

Τετ, 07/02/2024 - 07:21
Ένα σπουδαίο «Σπίτι» για τα αυτιστικά άτομα δρομολογείται στη Χίο

Πριν καμιά δεκαριά χρόνια (Μάρτη του 2013) είχα κάνει μια συνέντευξη στα πλαίσια της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές» με γονείς των οποίων τα παιδιά αντιμετώπιζαν καταστάσεις ανώμαλες. Και θυμάμαι την αγωνία και το άγχος μιας κυρίας και αγαπητής φίλης για το τι θα γίνει το αυτιστικό παιδί της όταν εκείνη κλείσει τα μάτια της. Και να γράψω και το όνομά της γιατί πιστεύω ότι δεν έχει πρόβλημα. Η Αννούλα Σωτηρίου της αιμοδοσίας. Τώρα το παλεύει και το εξυπηρετεί, όταν φύγει εκείνη κι ο άντρας της από τη ζωή ποιος θα το κοιτάξει και θα το φροντίσει; Εύλογο το ερώτημα και δικαιολογημένο το άγχος και η αγωνία της αν και ακόμα είναι σχετικά νέα στην ηλικία αλλά δεν παύει και ο χρόνος να είναι πανδαμάτωρ… Αυτή την κυρία είχα στο μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όσες είναι στην ίδια μοίρα, και χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως δρομολογείται να ιδρυθεί και στη Χίο μια στέγη που θα προστατέψει αυτά τα παιδιά και όταν μεγαλώσουν…

Δυστυχώς τα προβλήματα υγείας με παιδιά είναι πολλά και στο νησί μας τα τελευταία χρόνια. Δεν θυμάμαι αν είχαμε τόσα πολλά πιο παλιά, αν και τα περισσότερα δεν τα παίρναμε χαμπάρι γιατί τα είχαν κλειδαμπαρωμένα. Και αυτά που κυκλοφορούσαν μην ξεχνάτε πως γίνονταν ο περίγελος όλων. Μέσα στα πολλά κακά που είχε η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας μας είχε και κάποια καλά. Και ένα από αυτά ήταν να έχουμε προοδεύσει στον τομέα της αντιμετώπισης μικρών και μεγάλων των οποίων η συμπεριφορά δεν ήταν κανονική. Δεν κοροϊδεύουμε και τα αποδεχόμαστε, οι περισσότεροι τουλάχιστον, για να μην πω όλοι, με κατανόηση, στοργή και αγάπη.

Πολύ χάρηκα, λοιπόν, που διάβασα χτες ότι δρομολογήθηκε μέσω του ΑΟΤΑ (Αναπτυξιακού Οργανισμού) για λογαριασμό του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων της Χίου, η μελέτη και έκδοση αδειών για το λεγόμενο «Σπίτι του Αυτισμού». Ο Σύλλογος κατόρθωσε να βρει ακίνητο -το πρώην εστιατόριο Ντούλου- στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα, που του παραχωρήθηκε από το Νοσοκομείο Χίου, και να βρει χρηματοδότηση για τις μελέτες και τις άδειες, μεταξύ των οποίων και την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος. Μετά από περίπου ένα χρόνο εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης και πλέον τα μέλη του Συλλόγου ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Αντώνης Ζερβάκης, στο 850 τ.μ. οικόπεδο θα ανεγερθούν συνολικά κτήρια 1450 τ.μ. -μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους- στην ουσία ένα τριώφορο μπροστά, που προορίζεται για στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης αυτιστικών ατόμων. Με 4 άτομα ανά όροφο και ένα κτήριο πίσω που προορίζεται κέντρο διημέρευσης και φροντίδας έως και 30 αυτιστικών ατόμων. Η υποδομή θα διαθέτει ακόμη υπόγειους επαρκείς χώρους στάθμευσης για τις ανάγκες της και θα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να έχει πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, με φωτοβολταϊκά και άλλα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε ένα χρόνο περίπου, που όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί, ο Σύλλογος θα είναι έτοιμος δια του Δήμου Χίου να διεκδικήσει την ένταξη του ώριμου πια έργου σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το όνειρο να γίνει πράξη.

Και ναι μεν οι χιώτες ομογενείς της Αμερικής κάλυψαν τα πρώτα έξοδα μελετών και αδειών, αλλά απαιτείται όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας. Ας φροντίσουμε!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα