Έπεσε κι άλλο ανδρικό «οχυρό»…

Τετ, 16/03/2022 - 07:19
Πιο πολλές από ποτέ οι γυναίκες δημοσιογράφοι που καλύπτουν σαν πολεμικές ανταποκρίτριες τον πόλεμο στην Ουκρανία

Έτσι, το ένα μετά το άλλο, τα ανδρικά «οχυρά» καταρρίπτονται… Τελευταίο εκείνο που ήθελε άνδρες στο ρόλο των πολεμικών ανταποκριτών. Και όλοι βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας πόσες κοπέλες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. 

Η αρχή της κατάρριψης του ανδρικού μύθου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60… Όταν λίγες ή ελάχιστες ήταν οι γυναίκες που κάπνιζαν τσιγάρο. Το τσιγάρο ήταν στα χέρια μόνο κάποιων κυριών της λεγόμενης αριστοκρατίας. Και αλίμονο αν τολμούσε κάποια κοπέλα και μάλιστα κατώτερης τάξεως να βάλει τσιγάρο στο στόμα της.

Τι άλλο απαγορευόταν εκείνα τα χρόνια για τις γυναίκες; Να καβαλούν και να οδηγούν μηχανάκια… Στο χωριό μου κάνα δυο γυναίκες ήταν «μηχανόβιες»… Και όχι για την πλάκα τους αλλά για να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν καταστάσεις. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την Λεμονιά και την Τζένη που ήταν νοσοκόμες…

Απαγορευμένο ήταν και το τιμόνι του αυτοκινήτου. Μετρημένες ήταν οι κυρίες που οδηγούσαν αυτοκίνητο και αυτό θεωρούταν πέρα από κάθε λογική!

Εκεί, στις αρχές της ίδιας δεκαετίας, είχαμε και την καθιέρωση των παντελονιών στις γυναίκες και στις κοπέλες. Δειλά στην αρχή, αλλά με ραγδαίο τρόπο στη συνέχεια. Για να επικρατήσουν τελικά ως πολύ πρακτικά αλλά και για λόγους απόκρυψης των… απόκρυφων όταν κυρίως ταξίδευαν και χρειάζονταν μεγαλύτερη άνεση και όχι να προσέχεις πώς θα κάθεσαι…

Αυτά ήταν τα κυριότερα, μέχρι τότε, «οχυρά» που είχαν αρχίσει να ισοπεδώνονται από το γυναικείο φύλο και ας αφήσουμε το γεγονός που άρχισαν να βγαίνουν από το καβούκι τους και να αντιμετωπίζονται, επιτέλους, ως ισότιμες με τους άντρες. Ακόμα και σε υψηλές υπεύθυνες θέσεις και σε άλλες δουλειές.

Και να τώρα και πολεμικές ανταποκρίτριες που είναι νέες κοπέλες και με ψυχραιμία και χωρίς φόβο μεταδίδουν τα τεκταινόμενα στα πολεμικά μέτωπα. Τις βλέπουμε και τις χαιρόμαστε που είναι μια όμορφη ζωγραφιά μέσα στο αποτρόπαιο τοπίο. Να είναι καλά και να προσέχουν!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα