Επιβεβαίωση για τεστ…

Πέμ, 25/02/2021 - 10:59

Το έγραφα και το ξανάγραφα και ίσως το θυμάστε γιατί scripta manent. Τι; Ότι δεν έπρεπε να κοκορευόμασταν τόσο καιρό που είχαμε μηδενικά κρούσματα, γιατί δεν ξέραμε πόσα τεστ γίνονταν… Και κανείς δεν μας είπε πόσα γίνονται και ποια ήταν η αναλογία τους με τα κρούσματα. Να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει βρε αδελφέ… Δεν βαριέστε… Μας άφησαν όλους να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις μας.

Να όμως που ήρθε χτες ο γιατρός Ηλίας Θεοδωρόπουλος και διευθυντής του Κ.Υ. Πυργίου να το επιβεβαιώσει.

Διαβάστε:

«Λίγες σκέψεις για τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες στη Χίο σε εργαζόμενους σούπερ μάρκετ.  Το πρώτο είναι, ότι είναι λανθασμένη διατύπωση το covid free νησί. Τόσο καιρό δεν βλέπαμε κρούσματα στο νησί γιατί δεν ψάχναμε όσο θα έπρεπε τα κρούσματα, δεν κάναμε δηλ. αρκετά τεστ ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει πραγματικά επιδημικά στην κοινότητα.

Δυστυχώς για την ανακάλυψη των ασυμπτωματικών φορέων έχουμε στη διάθεσή μας ένα τεστ (το rapid test) που έχει μικρή ευαισθησία για να σου ανακαλύψει όλους τους ασυμπτωματικούς φορείς. Και για να αυξήσεις αυτή την ευαισθησία θα πρέπει να κάνεις πολλά πολλά τεστ και κυρίως καλά σχεδιασμένα (τυχαιοποιημένα, με ηλικιακή διαστρωμάτωση και πολλά σε ειδικές ομάδες πληθυσμού).

Το δεύτερο σημαντικό: Για τους ίδιους λόγους δεν μπορείς να φτιάξεις ένα covid free νησί απλά βάζοντας ελέγχους στις εισόδους του και κάνοντας rapid τεστ σε όλους τους προσερχόμενους. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να κάνεις και τεστ στην είσοδο, και να βάζεις αυστηρή καραντίνα 14 ημερών, και να ελέγχεις συχνά τον πληθυσμό, και να κάνεις αυστηρή και ενδελεχή ιχνηλάτηση, και να κρατάς και να επιβάλλεις αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να φτιάξεις συνολικά ένα δίχτυ υπηρεσιών που θα αυξάνει την ασφάλεια.

Για να μην ξανα-ανακαλύπτουμε την Αμερική αν θέλουμε covid free νησί θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συνταγή χωρών που το πέτυχαν. Ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δευτεροβάθμιας, πολλά πολλά και σωστά σχεδιασμένα τεστ, καραντίνα σωστά σχεδιασμένη όταν χρειάζεται, μέτρα προστασίας παντού και σωστά, και πλέον γρήγορους και μαζικούς εμβολιασμούς.»

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα