«Γιατί με καταστρέψανε;»…

Παρ, 23/04/2021 - 07:57
Στη Λέρο ήταν καλύτερο το συσσίτιο, ήταν σαν εξορία.

Ολοκλήρωση της μαρτυρίας του Κώστα Πλακωτάρη για τα χρόνια της χούντας…

«Στη Λέρο κατ’ αρχάς ήταν καλύτερο το συσσίτιο. Ήταν τώρα σαν εξορία. Μας ανοίγαν δυο φορές την πύλη και σεργιανίζαμε στην προκυμαία.

Και μετά τη Λέρο εγώ πήρα απολυτήριο. Ήρθε μια επιτροπή. Άλλους έβγαζε το Υπουργείο. Βγάζανε πια, είχε αρχίσει το ξήλωμα των στρατοπέδων. Αυτοί πηγαίναν να δείξουν ένα πρόσωπο δημοκρατικό και αρχίσανε και βγάζανε. Μας βγάλαν έξω με χαρτί, πού θα πας, τι θα κάνεις και τα λοιπά.

Έρχομαι στη Χίο αλλά δεν με κάνανε παρέα. Φοβόταν. Ο κόσμος φοβόταν. Κάτι γερόντια έρχονταν σιγά - σιγά στο καφενείο και κάναμε παρέα… Ο Μιχάλης Αργυράκης, ο Κώστας Κοιλαλούς, ο Αμβρόσης Σταφυλέρας, παίζαμε κανένα χαρτάκι.

Κοίτα να δεις. Οι αγώνες δεν πάνε χαμένοι. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Λοιπόν κάτι μένει, κάτι κερδίσαμε. Εγώ βασανίστηκα, στο Πολυτεχνείο σκοτωθήκανε παιδιά για να γκρεμίσει η χούντα. Δεν γκρέμισε έτσι με το να πάρει κανένα βοριαδάκι πιο δυνατό. Με αγώνες, με αίμα πέφτουν αυτά τα πράγματα. Η ελευθερία που αποκτήσαμε, η δημοκρατία που εδραιώθηκε, όλα αυτά οφείλονται στους αγώνες των ανθρώπων. Γενικά των ανθρώπων, όχι μόνο εμένα ή εσένα.

Και είπαμε εμένα έτυχε. Μπορεί να ήταν κάποιος άλλος. Από 'κεί και ύστερα σε πάει μπαλάκι. Δεν επιλέγεις εσύ. Μόνο λες, για κοίτα τι μου συμβαίνει, εγώ τι τους έκανα. Εκείνο που εγώ θυμάμαι και με ερέθιζε, είναι που χωρίς να κάνω τίποτα, πώς με πιάσανε; Και τι να πω συγγνώμη που με πιάσατε; Γιατί, τι έκανα, γιατί με καταστρέψανε; Κατάλαβες, σε ερεθίζει πια αυτό και σε παίρνει η μπάλα. Και κοίτα να δεις. Εδώ που τα λέμε όλοι λέγανε: Ο Πλακωτάρης μου το ’πε, ο Πλακωτάρης μ’ έβαλε. Πολλοί μου το ‘πανε. Μου λένε τι να κάμουν, εσύ ήσουν μέσα, τι θα σου κάνανε...;

Καμιά φορά τους έλεγα. Βρε παιδιά εγώ ήμουν φυλακή. Πώς τα ‘κανα αυτά τα πράγματα; Δεν έχω καμιά σχέση, αφού ήμουν φυλακή. Όλα απάνω μου τα ρίχνανε. Σε μένα και στον άλλον τον συγχωρεμένο τον Κυριάκο τον Καμπανέλα, τον φίλο μου που ήταν νεκρός. Λέει τι θα σας κάνουν εσάς; Σε παίρνει η μπάλα και σε πάει, εκείνοι όπου θέλουν σε πάνε. Κι εσύ πίνεις το ποτήρι γιατί είναι φαρμάκι πολλές φορές.»

Αυτή ήταν η συγκλονιστική μαρτυρία του Κώστα Πλακωτάρη στην εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» 25 χρόνια πριν…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα