Γιορτή της Δημοκρατίας χτες στο χωριό

Δευ, 22/05/2023 - 10:17
Στο στιγμιότυπο απ΄ ό,τι φαίνεται κάτι «μυριζόταν» ο Σταύρος και χαμογελούσε πλατειά και στο δεύτερο αγαπημένοι οι Μοναχός (ΚΚΕ), Λύκου (ΠΑΣΟΚ), Κούντρη-Μπάκνη (ΝΔ) στο εκλογικό κέντρο Θυμιανών.

Τελικά η χτεσινή ημέρα ήταν εορταστική! Ουσιαστικά και μεταφορικά, θρησκευτικά και πολιτικά, συλλογικά και ατομικά. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Με τις ευχές να είναι σε προτεραιότητα. Στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες για χρόνια πολλά και στα κόμματα και στους υποψήφιους βουλευτές για καλή επιτυχία.

Ολόκληρη η Χίος και όλη η Ελλάδα σε μια γιορτή για τη δημοκρατία που μας δίνει την ευκαιρία να επιλέγουμε τους άρχοντές μας και με δική μας ευθύνη να δηλώνουμε στη συνέχεια κοψοχέρηδες…

Όλη αυτή η εκλογική διαδικασία μου αρέσει. Γι' αυτό και νωρίς το πρωί βρέθηκα στο δημοτικό σχολείο του χωριού μας που είχε οριστεί, όπως πάντα, ως εκλογικό κέντρο με τα αντίστοιχα τμήματα. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις θέσεις τους μαζί με τους γραμματείς τους, στα θρανία απλωμένα τα ψηφοδέλτια των 26 κομμάτων που διεκδικούσαν την ψήφο μας, η κάλπη στη θέση της και  το παραβάν να περιμένει τους «πελάτες» του με ένα στυλό και μια μαύρη σακούλα για τα άχρηστα…

Παρά την πρωινή ώρα αρκετοί κυκλοφορούσαν στη μεγάλη αυλή. Ήταν οι πρωινοί ψηφοφόροι που πήγαν πρώτοι για να μην περιμένουν στη συνέχεια στην ουρά. Και αφού μπαίνεις, αποφασισμένος πια, στο εκλογικό τμήμα σου, παίρνεις το σφραγισμένο φάκελο και τα ψηφοδέλτια και χώνεσαι στο παραβάν. Και αρχίζεις και ψάχνεις ανάμεσα στα ουκ ολίγα ψηφοδέλτια εκείνο της προτίμησής σου. Σημειώνεις και έναν σταυρό στον υποψήφιο που τον θεωρείς σωστό, κλείνεις και το φάκελο, ξεφορτώνεσαι τα υπόλοιπα και οδεύεις προς την κάλπη. Η οπή σε περιμένει και ρίχνεις μέσα το «βόλι».

Δεν ξέρω τι κάνατε στη συνέχεια εσείς, αλλά εμένα επειδή μου αρέσει η περιρρέουσα εξωτερική ατμόσφαιρα, θρονιάστηκα σε μια καρέκλα της αυλής και άρχισε η «παρέλαση». Υποτονική στην αρχή αλλά όσο περνούσε η ώρα πιο έντονη. Οι περισσότεροι με τα καλά τους, γιορτή είναι αυτή, με την ταυτότητά τους ή με ένα φάκελο στο χέρι που περιέχει ψηφοδέλτιο, με χαιρετούρες και με καλή διάθεση. Άντρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, όλοι στη σειρά, να εκπληρώσουν το δημοκρατικό δικαίωμά τους ή υποχρέωση αν θέλετε…

Πολλά τα χαμόγελα, καμία ένταση, με κάποιους αντιπροσώπους των κομμάτων να πηγαινοέρχονται, να πιάνουν κουβέντα μεταξύ τους να παραγγέλλουν καφέδες ακόμα και να… αλληλοκερνιούνται. Πάντως χτες οι περισσότεροι εκπροσωπούσαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον Υπουργό. Με τις κορδέλες και το γαλάζιο ταμπελάκι να κρέμεται από το λαιμό τους σε ένδειξη αναγνώρισης. Όμως χωρίς κανένα εχθρικό βλέμμα, κανέναν διαξιφισμό, καμιά φασαρία. Ευτυχώς στον τομέα αυτό εκπολιτιστήκαμε.

Εκεί στην παρέα και ο Σταύρος Μιχαηλίδης, ψύχραιμος και με καλή διάθεση να ανταλλάσει καλημέρες και ενδόμυχα, υποθέτω, να σκέπτεται ποιο ψηφοδέλτιο θα πέσει στην κάλπη. Έπρεπε όμως να περιμένει μέχρι το βράδυ. Και εκεί που κουβεντιάζαμε χαλαρά να σου και φάνηκε να έρχεται και ο Νότης Μηταράκης με μια μικρή συνοδεία. Πλησίασε, αντάλλαξε χειραψίες με όλους, και με τον Σταύρο που την αποδέχτηκε και μπράβο του, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί.

Και μετά από λίγο με ξαναβρίσκει μπροστά του και του λέω εσείς την έχετε εξασφαλισμένη έτσι κι αλλιώς την έδρα, φροντίσατε εκ των προτέρων γι' αυτό. Και τι μου απάντησε; «Ποια έδρα; Και τις δύο. Μηταράκης,Τρομπούκης». Αυτό κι αν ήταν αισιοδοξία, έτσι;

Προς το μεσημεράκι ήρθε ο Κώστας Τρομπούκης συνοδευόμενος από την Ισμήνη, μοίρασε κι αυτός κάποιες χαιρετούρες και μετά σειρά είχα η Λίτσα. Η Λύκου ντε, η οποία μάλιστα μου είπε ότι εάν εκλεγεί βουλευτής και συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθεί.

Κάπως έτσι κύλησε η χτεσινή ημέρα μέχρι νωρίς το απόγευμα που εγκατέλειψα και λόγω «μέσης» με ψηφοφόρους να έρχονται και να αποχωρούν και κάποιους άλλους να σχηματίζουν πηγαδάκια και κάποιους τρίτους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το αποτέλεσμα το οποίο άλλους ικανοποίησε και άλλους δυσαρέστησε. Κάποιοι δικαιώθηκαν, κάποιοι απογοητεύτηκαν. Αυτά όμως έχει η δημοκρατία!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Υ.Γ.: Στο στιγμιότυπο απ΄ ό,τι φαίνεται κάτι «μυριζόταν» ο Σταύρος και χαμογελούσε πλατειά και στο δεύτερο αγαπημένοι οι Μοναχός (ΚΚΕ), Λύκου (ΠΑΣΟΚ), Κούντρη-Μπάκνη (ΝΔ) στο εκλογικό κέντρο Θυμιανών.

Σχετικά Άρθρα