Η απάτη των «θαυμάτων»

Δευ, 26/09/2022 - 07:30
H εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό - φωτό του Νίκου Κοκκαλιά

Θυμάστε τα «θαύματα» που γίνονταν στην εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό και με τα οποία είχα ασχοληθεί κι εγώ στο παρελθόν και τα είχα χαρακτηρίσει απάτη, γιατί απάτη ενός παπά ήταν; Πέρασε καιρός και το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, όχι με… νέα θαύματα, από τη στιγμή που πήραν χαμπάρι τον θαυματοποιό παπά, αλλά επίσημα πια από την Ιερά Σύνοδο. Και ίσως θα πρέπει να σημειώσω ότι από τότε που έγινε ντόρος κανένα άλλο θαύμα δεν είδαμε να ανακοινώνεται. Και, όπως φαίνεται, ο εφημέριος της εκκλησίας ανέκρουσε πρύμναν για να μη γίνει ακόμα πιο πολύ ρεζίλι… 

   Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην «Καθημερινή»,  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρνει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, στις αρχές Οκτωβρίου και θα ενημερώσει για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά η πρωτοφανής κατάσταση. Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου έρχεται ως απάντηση στην έντονη ενόχληση που εκδηλώνουν πλέον πολλοί ιεράρχες για την ανοχή και συντήρηση της «απάτης με τα θαύματα», όπως τη χαρακτηρίζουν, του ιερέα Δημήτρη Λουπασάκη, ο οποίος υπόσχεται θαύματα από τον Τίμιο Σταυρό που διατηρεί στο ναό, με αποτέλεσμα χιλιάδες απελπισμένοι πιστοί να συνωστίζονται εκεί.

   Πολλοί πιστοί επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, για το «θαύμα» από τον Τίμιο Σταυρό.

   Η απόφαση να έρθει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο δεν δείχνει να καθησυχάζει ιεράρχες που από καιρό έχουν επισημάνει ότι αυτό που καθημερινά διαδραματίζεται στις πλαγιές του Λυκαβηττού δεν είναι τίποτα περισσότερο από επαίσχυντη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της απελπισίας. Μάλιστα πολλοί μητροπολίτες είχαν εκφραστεί από καιρό και σε υψηλούς τόνους για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει αυτή η επιβλαβής για την Εκκλησία και την πίστη κατάσταση.

   Η ενόχληση των ιεραρχών προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι εσωτερικά στην Εκκλησία έχει ερευνηθεί από καιρό η υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων και δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι πρόκειται για απάτη, με τους εμπνευστές της να αποθρασύνονται όσο βλέπουν ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της δράσης τους. Εκτός από τη θεολογική τεκμηρίωση, η οποία στις σχετικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί είναι, σύμφωνα με τους ιεράρχες, πέραν πάσης αμφισβήτησης, σοβαρότατες καταγγελίες γίνονται για οικονομικό σκάνδαλο.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Η φωτό του Νίκου Κοκκαλιά.

Σχετικά Άρθρα