Η απουσία ογκολόγου

Τετ, 12/01/2022 - 09:45

Για την απουσία ογκολόγου από τη Χίο γενικά και το Νοσοκομείο ειδικά είχα γράψει πριν λίγους μήνες με αφορμή το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο φίλος μου Γιώργης Νύκτας… Ο ίδιος επανέρχεται με τα παρακάτω…:

«Οργανώνουν αποθήκες ψυχών αντί να ρογανώσουν το Νοσοκομείο της Χίου και να καλύψουν τις σημαντικές ιατρικές ελλείψεις με ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε ένα νησί των 55.000 χιλ. κατοίκων. Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας μόνιμος ογκολόγος στο Νοσοκομείο της Χίου όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι καρκινοπαθείς στο νησί είναι εκατοντάδες. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό είναι το τραγικό και καμία δικαιολογία δεν χωράει επ' αυτού του θέματος. Πολλές φορές σκέπτομαι μήπως τελικά οι καρκινοπαθείς θεωρούνται για κάποιους αναλώσιμο είδος. Καλή και χαρούμενη χρονιά με υγεία σε όλους».

Και η Ευγενία Κώττη συμπληρώνει: Μπράβο στον φίλο Γιώργο Νύκτα για όσα ευθαρσώς έγραψε... Όταν με το ίδιο αίτημα, με αφορμή την εμπειρία φίλης καρκινοπαθούς, έγραψα ένα ολοκληρωμένο άρθρο επώνυμο... Με δυο βασικούς άξονες. Τη δημιουργία και πλήρη στελέχωση ογκολογικής κλινικής με εξειδικευμένο προσωπικό. Φυσικά και μόνιμο ογκολόγο! Ε... τότε ήταν που έπεσαν «πυρά»... Ακόμη και συνάντηση με την Διοικήτρια έκανα χωρίς να εκπροσωπώ κανέναν. Οι απαντήσεις τόσο... προβλέψιμες. Η πανδημία, οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες κ.λπ.

Ειλικρινά, περιμένει κανείς μας να έρθει οποιασδήποτε ειδικότητας γιατρός στην ακριτική Χίο, αν δεν κατάγεται από εδώ ή δεν έχει γάμο με μόνιμο κάτοικο για ένα... ξεροκόμματο που είναι οι μισθοί των γιατρών; Χωρίς τη θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων όπως ζήτησε όλη η Χίος το 1998 ώστε να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί η Παιδιατρική Κλινική στο Σκυλίτσειο; Άμα θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται ή να φεύγουν και άλλοι γιατροί να δούμε τι θα κάνουμε. Καρκινοπαθείς χωρίς μόνιμο ογκολόγο δίπλα τους σε δημόσιο Νοσοκομείο είναι στρατιώτες άοπλοι στο πεδίο της μάχης… Αλλά οι αιρετοί μας, έχουν άλλες... έγνοιες. Πάνω από όλα η... Υπερδομή! Οι καρκινοπαθείς μπορούν να περιμένουν... Αλίμονο!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα