Η «σύνθετη περίπτωση»…

Παρ, 05/03/2021 - 09:32

Ήταν η δεύτερη ή η τρίτη (;) φορά που οι δήμαρχοι των νησιών μας και ο δικός μας, βέβαια, Σταμάτης Κάρμαντζης ανέβηκαν τα σκαλιά του Μαξίμου για να συζητήσουν το προσφυγικό- μεταναστευτικό, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού… Για ένα θέμα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα νησιά και, νομίζω, έχει εξαντληθεί. Ώρες επί ωρών έχουν αφιερώσει τα δημοτικά συμβούλια, αποφάσεις λήφθηκαν, το αίτημα για αποσυμφόρηση ήταν γενικό και απαιτητικό, και δεδομένο το όχι του λαού σε νέα δομή.

Παρ΄ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, έστω και αν οι ροές έχουν μειωθεί, και η ένδειξη είναι ότι θα διατηρηθεί και μελλοντικά εφόσον, ουσιαστικά, λογαριάζονται νέα κέντρα υποδοχής. Τα οποία υποτίθεται πως θα λύσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Και ναι μεν όλοι συμφωνούν ότι είναι λογικό να δημιουργηθεί μια δομή για το σκαντζάρισμα στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στην Ευρώπη (όνειρο μακρινό), αλλά κάτω από προϋποθέσεις. Και ποιες είναι αυτές. Μικρή δομή, ολιγοήμερη παραμονή, μικρός αριθμός, ταυτοποίηση. Με λίγα λόγια, απλά μαθηματικά… Ένα κι ένα κάνουν δύο!

Κάλεσε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός τους δημάρχους, ουσιαστικά, για να τους πείσει να δεχτούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Όμως το ζητούμενο δεν ήταν να πείσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά το λαό που είναι κάθετα αντίθετος σε νέα μεγάλη δομή. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση θα τη συζητήσουμε και αυτήν». Και ένα ερώτημα είναι τι εννοούσε ο πρωθυπουργός λέγοντας «πιο σύνθετη». Και ένα άλλο με ποιον θα τη συζητήσει. Έτσι κι αλλιώς ο δήμαρχος και η δημοτική παράταξή του δε λένε όχι… Και όπως διάβασα αυτό το «όχι» δεν το είπε ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό, ότι δηλαδή ο λαός είναι αντίθετος, άσχετα με τι πρεσβεύει ο ίδιος. Αραγε με ποιους εννοούσε ο πρωθυπουργός ότι θα το «συζητήσουμε»; Λέτε να έρθει στο νησί για… κουβέντα;  

Πάντως, όπως φαίνεται, το μήνυμα του χιακού λαού προς την κεντρική εξουσία των Αθηνών δεν πέρασε απαρατήρητο. Μέχρι και ο πρωθυπουργός κατάλαβε (;) ότι η Χίος είναι αντίθετη, έστω και αν δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι άλλοι. Έτσι είμαστε εν αναμονή της συνέχειας…

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα