«Και με τα τόσα βάσανα…»

Τρί, 29/11/2022 - 07:45
Σε όποιο γιατρό και να πας όλοι έχουν ως μόνιμη επωδό το πρόσεχε.

Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντίσουμε έλεγε το παλιό λαϊκό τραγούδι, αλλά με τόσες απαγορεύσεις που μας επιβάλλουν οι γιατροί, άντε τρέχα γύρευε να γλεντήσεις και να καζαντίσεις. «Μην» το ένα, «πρόσεχε» το άλλο, απαγορεύεται το παράλλο, η ζωή μας κατάντησε βασανιστική. Σε όποιο γιατρό και να πας όλοι έχουν ως μόνιμη επωδό το πρόσεχε. Και είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προσέχεις. Και εδώ που τα λέμε, μεταξύ μας, δεν υπάρχει και τίποτα που να επιτρέπεται σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του. Και όταν είσαι και «λαβωμένος» αυτά όλα τα «μην» αυξάνονται και πληθύνονται. Είναι το γυαλί, που έγραφα και κάποια άλλη φορά, που όταν ραγίσει δεν ξανακολλάει με τίποτα.

Τέλος πάντων, υποχρεωνόμαστε, λοιπόν, εκ των πραγμάτων να υπακούμε. Μόνο που αυτή η πειθαρχία δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Βουνό που πρέπει να ανέβουμε μας φαίνεται. Βλέπετε είναι τόσες οι χαρές της ζωής που μπορείς να απολαύσεις και όταν, παρόλο που έχεις διάθεση να γκαζώσεις, σου βάζουν φρένο δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο.

Μα κι αυτή η φύση, ο Θεός ή δεν ξέρω και εγώ ποιος άλλος μας έκαναν που μας έκαναν, ας φρόντιζαν τουλάχιστον να μην αντιμετωπίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι και εγώ δεν ξέρω πόσα προβλήματα που αφορούν την υγεία μας.

Και άμα περάσουμε και ένα όριο ηλικίας αρχίζουμε πότε το ένα μας και πότε το άλλο μας και δεν μπορούμε και να κάνουμε και τίποτα άλλο παρά να ακολουθούμε τις εντολές των γιατρών. Άλλοτε αυστηρά κάποιοι από εμάς και άλλοτε πιο ελαφρά κάποιοι άλλοι και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Να παίζουμε όμως με τη ζωή μας που είναι τόσο γλυκιά; Τι έλεγαν οι πιο παλιοί; «Και με τα τόσα βάσανα, η ζωή γλυκιά είναι».

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα