Καλύτερα ή χειρότερα;

Πέμ, 03/06/2021 - 09:16

Η κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λύνει τα χέρια των επίδοξων μελλοντικών δημάρχων και περιφερειαρχών να αποφασίζουν, να διατάσσουν και να εκτελούν. Χωρίς κανείς να μπορεί να τους σταματήσει. Ένα 43% είναι αρκετό για να έχει ο πρώτος συνδυασμός πλειοψηφία και να κυβερνά με αυτό το ποσοστό. Είναι όμως πλασματικό αφού το υπόλοιπο 57%, που είναι το πραγματικό, και που ίσως να μη συμφωνεί σε όλα, κανείς δεν το λογαριάζει.

Ο δικός μας Δήμαρχος μίλησε για ακυβερνησία με το υπάρχον σύστημα της απλής αναλογικής και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκε, αλλά η δημοκρατία επιβάλλει τουλάχιστον ένα 51%. Προφανώς η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι δικοί της υποψήφιοι θα έρχονται πρώτοι σε ποσοστά, οπότε θα εξασφαλίζουν και τις Δημαρχίες…

 Έτσι οι επόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. Δικαίωμα εκλογής δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου θα έχει ο συνδυασμός που συγκέντρωσε τουλάχιστον 3% στον πρώτο γύρο. Με λίγα λόγια αποκλείονται οι λεγόμενες μειοψηφίες… Και όμως! Σύμφωνα με τον Νίκο Καζαντζάκη «οι μειοψηφίες θα σώσουν τον κόσμο» γιατί ιδεολογικά είναι ανώτερες και τα όποια συμφέροντα μπαίνουν σε τελευταία μοίρα. Και οι προτάσεις τους είναι τεκμηριωμένες και καθαρές.

Eν τω μεταξύ αυξάνεται το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, από 50 σε 80 ευρώ, και αποκλείονται κάποιοι. Επίσης αυξάνεται σε πέντε χρόνια, από τέσσερα που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. Και θα έχουμε και μια σχετική μείωση των εκλεγόμενων δημοτικών συμβούλων.

Καλύτερα ή χειρότερα; Είναι ένα ερώτημα… Σίγουρα όμως με λιγότερη δημοκρατική έκφραση.

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα