Με ποια κριτήρια;

Τρί, 19/09/2023 - 09:21
Ο Στέφανος Κασσελάκης

Mε ποια κριτήρια ψηφίζουμε και πόσο σκεπτόμαστε και προβληματιζόμαστε πριν ρίξουμε το ψηφοδέλτιό μας στην κάλπη; Είναι ένα ερώτημα που άρχισε να με απασχολεί από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και κορυφώθηκε με τις αντίστοιχες, προχτές, στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν να λένε ότι η ψήφος είναι ιερή και άλλα τέτοια πομπώδη για να της δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά ποια είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα; Το θετικό και αισιόδοξο της όλης υπόθεσης, που αφορά την πολιτική γενικότερα, είναι το ενδιαφέρον (;) και η μεγάλη συμμετοχή και τα νέα μέλη που κανείς δεν περίμενε.

Και επειδή ξεκίνησα με τις βουλευτικές εκλογές, δε λέω, καλά έκανε ο Μητσοτάκης και βγήκε πρώτος, αλλά και με ένα τέτοιο ποσοστό που όλους τους άφησε άφωνους; Σαράντα τοις εκατό και είκοσι μονάδες διαφορά από τον δεύτερο; Κάτι δεν πάει καλά, κατά την ταπεινή μου άποψη. Ούτε οι ίδιοι οι γαλάζιοι δεν πίστευαν στα μάτια τους το βράδυ των εκλογών να βλέπουν να εκτοξεύονται στα ύψη. Και ποιος περίμενε ότι ο Σταύρος Μιχαηλίδης, που μεταπήδησε από τη Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή, θα έβαζε κάτω όλα τα ιστορικά στελέχη των πράσινων;

Και έρχομαι στις προχτεσινές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτές με έκαναν να αναρωτηθώ με ποια κριτήρια ψηφίζουμε, τελικά. Ένας υποψήφιος που ήρθε από το πουθενά και με ένα ερωτηματικό παρελθόν πρωτεύει στις εκλογές ενός αριστερού κόμματος. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο και μαγκιά του που πήρε την πρώτη θέση, αλλά, κάτσε βρε αδελφέ, από πού κι ως πού; Με ζητούμενο, βέβαια, την ενότητα και την ανασυγκρότηση του κόμματος. Όμως ποια ήταν η μέχρι τώρα παρουσία και προσφορά του στο κόμμα και στην ιδέα της αριστεράς; Από το επιχειρηματικό και εφοπλιστικό πόστο του; Ε, μην τρελαθούμε καλά, καλά!

Εμείς οι παλιοί αριστεροί έχουμε συνηθίσει σε μια διαφορετική προσέγγιση κάποιων πραγμάτων. Και μας ενοχλεί όταν ξεφεύγουμε από όλα όσα είναι το άλφα και το ωμέγα της αριστεράς. Και είναι πολλά που δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσω. Σίγουρα όμως δεν είναι της αρπαχτής και της προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε των τυχάρπαστων που έτσι τους κάπνισε και ήρθαν να «σώσουν» την αριστερά από τον «κατήφορο». Ένα ερώτημα, βέβαια, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, ακόμα, αριστερό κόμμα με όσα μεσολάβησαν.

Έτσι στις πρόσφατες εκλογές είχαμε πέντε υποψήφιους. Τέσσερεις που είχαν καταγράψει μια πορεία, για να μην πω ιστορία, και έναν ουρανοκατέβατο που κατάφερε, χωρίς καμιά περγαμηνή, να τερματίσει νικητής στον πρώτο γύρο. Και μάλιστα χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει ποιο ρόλο παίζει, αφού ήταν απών όλα αυτά τα χρόνια.

Την Κυριακή θα δούμε ποιος θα είναι ο νικητής αλλά, όπως και να το κάνουμε, έχει ένα προβάδισμα ο Κασσελάκης από τον πρώτο γύρο. Και επειδή κάποιοι λένε ότι έτσι ξεκίνησε και ο Αλέξης, ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας άρχισε από το Δήμο Αθηναίων και είχε καλλιεργήσει εν τω μεταξύ και το έδαφος και είχε δοκιμαστεί.

Με την απορία λοιπόν θα μείνω ως προς το με ποια κριτήρια ψηφίζουμε. Ας αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς και ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα