Ο Σωκράτης…

Τετ, 10/01/2024 - 07:37
Ανήμερα πρωτοχρονιάς του 2024 έφυγε από τη ζωή ο Σωκράτης Μαμαλής

Με το… αριστερό μπήκε το 2024 για το χωριό μου τα Θυμιανά, με έναν θάνατο. Έναν θάνατο αναμενόμενο τις τελευταίες ημέρες επειδή η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει εδώ και λίγο καιρό. Η κατάσταση έγινε από δραματική τραγική και ο θάνατος λογαριαζόταν ως λύτρωση και ανάπαυση. Και επήλθε ανήμερα Πρωτοχρονιάς και του καινούργιου έτους και είχε ως αποτέλεσμα να μας φύγει από τη ζωή ένας αγαπημένος συγχωριανός  με έντονη παρουσία και δραστηριότητα στα κοινά των Θυμιανών. Ο Σωκράτης Μαμαλής (76 ετών) έφυγε για το μεγάλο ταξίδι αφήνοντας κενό στη μικρή κοινωνία μας.

Από μικρός στη βιοπάλη πλάι στον πατέρα του Στέλιο (επί χρόνια πρόεδρο και αγωνιστή), που διατηρούσε ένα μπακάλικο στο χωριό. Το οποίο, όταν το ανέλαβε ο Σωκράτης, το ανέπτυξε, το επέκτεινε και το κατέστησε το πρώτο σούπερ μάρκετ στο χωριό, που παραμένει και μοναδικό. Με την άμεση συνδρομή και βοήθεια της συζύγου του, Αργυρούλας.

Αγαπητός από όλους, δουλευταράς, καλοσυνάτος, ανήσυχος, με ενδιαφέρον για τα διαδραματιζόμενα στο χωριό, διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος αλλά και επί πολλά χρόνια πρόεδρος και στυλοβάτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή. Φιλήσυχος, σεμνός και ταπεινός κατάφερνε να εισπράττει την αγάπη των συγχωριανών του. 

Τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία συν τω χρόνω γίνονταν και δυσκολότερα. Αραιά και πού πήγαινα και τον έβλεπα στο καροτσάκι που καθόταν και διαπίστωνα ότι πολλά δεν πήγαιναν καλά παρά τις συγκινητικές προσπάθειες της Αργυρώς, που έστεκε δίπλα του βράχος ακλόνητος. Και είχα βιώσει στην πράξη την αγάπη, τη στοργή και την αφοσίωση που τον περιέβαλλε.

Το τελευταίο τρίμηνο η όποια θεραπευτική αγωγή ήταν αδύνατο να του παρασχεθεί στο σπίτι και αναγκαστικά και υποχρεωτικά μεταφέρθηκε στην κλινική «Ζωοδόχος Πηγή». Όμως η κατάστασή του μέρα με τη μέρα επιδεινωνόταν και το τέλος έδειχνε αναπόφευκτο. Και ήρθε ανήμερα Πρωτοχρονιάς.

Δυσάρεστο και πικρό να φεύγουν κάθε λίγο και λιγάκι συμπατριώτες που δεν πήραν τη ζωή τους λάθος. Όμως η ζωή συνεχίζεται!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα