«Ο, τι θέλω κάνω»

Τρί, 18/06/2024 - 08:35

Τον είδα από μακριά να έρχεται με το μηχανάκι του και είχε το τσιγάρο στο στόμα. Πλησίασε, σταμάτησε για δικό του λόγο και καλόπιστα του είπα «Κώστα όταν οδηγείς μηχανάκι μη καπνίζεις. Είναι επικίνδυνο». Και ποια ήταν η απάντησή του σε επιθετικό τόνο; «Ο, τι θέλω θα κάνω στο μηχανάκι και στο αυτοκίνητό μου». Τι παραπάνω να έλεγα; Μια συμβουλή πήγα να δώσω και βρήκα, τρόπος του λέγειν, τον μπελά μου.

Δυστυχώς οι σημερινοί νέοι είναι πολύ ευέξαπτοι και αντιδραστικοί. Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερος. Έχουν λυμένο το ζωνάρι τους για καβγά και δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Και πολύ περισσότερο συμβουλές. Λες και δεν τις λες για το καλό τους αλλά για το κακό τους.

Και τι θυμήθηκα με την ευκαιρία. Τα πιο παλιά χρόνια οι συμβουλές των γονιών ήταν ευαγγέλιο για τους πιο νέους. «Ευχή γονιού αγόρασε και στο βουνό ανέβα» έλεγε μια παλιά παροιμία. Και μπορεί οι ευχές να μην «έπιαναν», αλλά στο μυαλό των νεότερων ήταν σαν συμβουλή που  έπρεπε να την τηρήσουν.

Θυμάμαι πολλούς να λένε «μου έλεγε ο πατέρας μου, το και το». Και τι  ήταν αυτά που έλεγαν οι πατεράδες και ας ήταν και αμόρφωτοι; Λόγια σοφά και μάλιστα με λιτό τρόπο. Και οι νέοι εκείνης της εποχής τα κρεμούσαν σκουλαρίκι και τα εφάρμοζαν στη ζωή τους. Και δεν έχαναν την ευκαιρία να μνημονεύουν τους πατεράδες τους γιατί τους είχαν δώσει τη σωστή παραίνεση να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής. Γιατί ήδη είχαν πολλά χρόνια στις πλάτες τους και είχαν την εμπειρία της ζωής τους.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δώσαμε υπερβολική ελευθερία στα παιδιά και την εκμεταλλεύονται όχι με τον σωστό τρόπο. Είναι κι αυτό μια παράμετρος της κακώς εννοούμενης εξέλιξης που τα έχει ισοπεδώσει όλα. Ο καθένας «κάνει ό, τι θέλει», όπως μου είπε ο νεαρός.  

 
 
 

Σχετικά Άρθρα