Οι «μικροί» δήμαρχοι…

Δευ, 13/09/2021 - 07:55
Γιώργος Δανιήλ αριστερά, Κώστας Βρατσάνος δεξιά

Ο Κώστας Βρατσάνος διανύει την τρίτη συνεχόμενη θητεία του, ως δήμαρχος, στον Δήμο της Ηρωικής Νήσου Ψαρών. Και θα σπάσει και το ρεκόρ του Γιάννη Μπουμπάρη που είχε στο ενεργητικό του τρεις τετραετίες, με τη συμπλήρωση της τρίτης θητείας του, καθώς η προηγούμενη ήταν πενταετής.

Τον γνώρισα προσωπικά για πρώτη φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Ψαρά και με εντυπωσίασε με το έργο που έχει επιτελέσει αλλά και το ανοικτό μυαλό του. Τυχερά τα Ψαρά που έχουν δήμαρχο τον Βρατσάνο (που είναι και απόγονος ηρώων). Έναν δήμαρχο με όραμα για το μικρό νησάκι, το οποίο το έχει αναμορφώσει και αναβαθμίσει. Του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Με τα ημερήσια δρομολόγια της Τετάρτης και του σαββατοκύριακου τη θερινή περίοδο ζωντάνεψαν τα Ψαρά. Πολλοί οι εκδρομείς από τη Χίο αλλά και «ξένοι» που μεταβαίνουν για μονοήμερη ή πολυήμερη επίσκεψη στο ακριτικό νησάκι.

Και όλοι μένουν ενθουσιασμένοι, κάτι που είναι και ζητούμενο. Και ναι μεν υπάρχουν περίπου 170 κρεβάτια, περιλαμβανομένου και του καλού ξενοδοχείου, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι αρκετά, καθώς η εξεύρεση καταλύματος είναι λίγο δύσκολη. Χρειάζεται προγραμματισμός. Πάντως τα Ψαρά διατηρούν την αγνότητά τους. Με την ηρεμία, την ησυχία, τη χαλάρωση που επιθυμεί κάθε επισκέπτης. Γι' αυτό σε πρώτη ευκαιρία, αν έχετε το χρόνο, αξίζει μια επίσκεψη.

Και δεν είναι μόνο ο Βρατσάνος που υπηρετεί με συνέπεια, αγάπη και πάθος τα Ψαρά… Είναι και ο Δανιήλ στην απέναντι θάλασσα, στο νησάκι των Οινουσσών που κι αυτός έχει κάνει έργο στην πρώτη τετραετία του και το μυαλό του γεννά ιδέες. Έχει και ο Γιώργος όραμα να κάνει -και το έχει κάνει εν πολλοίς- τις Οινούσσες να ξεχωρίζουν. Και είναι ευχάριστο να έχουμε σ΄ αυτά τα μικρά νησάκια μας επικεφαλής δημάρχους που θέλουν να τα αναμορφώσουν, διατηρώντας την παραδοσιακή μορφή τους, χωρίς να τα αλλοιώσουν. Τα Ψαρά και οι Οινούσσες τους είχαν ανάγκη!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα