Πάμε Ψαρά!

Τρί, 24/05/2022 - 13:25

Αυτή είναι η προτροπή μου για όλους εσάς που δεν έχετε πάει ακόμα στα Ψαρά ή πήγατε κάποια στιγμή και απορώ γιατί δεν ξαναπήγατε… Προσωπικά πήγα για ένα διήμερο το σαββατοκύριακο, για κάποιες συνεντεύξεις, αλλά και για την παρουσίαση της ηρωικής νήσου και αποχαιρετώντας τη υποσχέθηκα να ξαναπάω…

Βέβαια άλλο να πας για δουλειά κι άλλο για χαλάρωμα και ξεκούραση, αλλά έστω και αν ήμουν στην τσίτα, που λένε, το απόλαυσα αυτό το διήμερο. Μάλιστα, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, που είχα πάει για μια τιμητική εκδήλωση, είχα «φάει» τον δήμαρχο, τον Κώστα Βρατσάνο, να φροντίσει να απαθανατίσουμε ηλεκτρονικά κάποιους Ψαριανούς στα πλαίσια της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές».

Έτσι όταν πήρα το πράσινο φως για να πάω, ούτε καν το σκέφτηκα. Παρά την όποια ταλαιπωρία θα είχα αφού πήγαινα για δουλειά. Ούτε λωλού το πεις, που λέτε και παρέα με τον Κώστα Αναγνώστου με την κάμερα και τα σύνεργά του, μπήκαμε στο «Ψαρά Γκλόρι» μεσημέρι Σαββάτου και φτάσαμε, και μάλιστα με κάλμα μπουνάτσα, στις 4 το απόγευμα. Και την πρώτη ανατριχίλα τη νιώθεις όταν  αντικρίζεις το γιγαντιαίο άγαλμα της Δόξας των Ψαρών που είναι επιβλητικό, «να μελετά τα νεκρά παλληκάρια και στην κόμη στεφάνι φορεί».

Ένα χωριουδάκι είναι όλο κι όλο φορτωμένο με ηρωικές μνήμες και αγωνιστές που τους βλέπεις μπροστά σου και τους θαυμάζεις. Μια όμορφη προκυμαία με καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες, με υποδομές ζηλευτές (κοσμήματα η Βιβλιοθήκη με 9.500 τόμους (!) και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), ηρεμία και ησυχία (οι Ψαριανοί δεν είναι φωνακλάδες), με υπέροχες παραλίες. Με λίγα λόγια ό,τι καλύτερο να περάσεις ευχάριστα τις διακοπές σου είτε τη διήμερη απόδρασή σου.

Και από τον Ιούνιο τέτοιες αποδράσεις θα είναι εύκολες καθώς καθιερώνονται δρομολόγια κάθε Τετάρτη και σαββατοκύριακο από τα Λιμνιά με ταξίδι μιας ώρας μόνο. Καλό είναι να εξασφαλίσετε εκ των προτέρων κατάλυμα με ένα τηλεφώνημα για να μην «ψάχνεστε».

Αδέλφια τα Ψαρά αξίζουν της προσοχής μας. Αυτό ο γκρίζος ηρωικός  βράχος έχει ανάγκη την αγάπη, την ενίσχυση και συμπαράστασή μας. Οι 300 κάτοικοί του έχουν αναλάβει να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Κάνετε μια βόλτα και θα με θυμηθείτε. Θα ενθουσιαστείτε!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα