Ποιον προτιμούν…

Τετ, 11/10/2023 - 07:14
Ποιον προτιμούν…

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της δεύτερης Κυριακής των εκλογών οι συνδυασμοί αρχίζουν και ανοίγουν τα χαρτιά τους. Με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Εμμέσως πλην σαφώς, κατά το τι κάνει «νιάου νιάου στα κεραμίδια». Αλλωστε ήταν φανερό κατά τη διάρκεια της τετραετίας ότι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης δεν ενέκριναν τις ενέργειες της δημοτικής αρχής. Λογικό λοιπόν ήταν, αφού είχε προηγηθεί μια τέτοια αντιπαράθεση, ότι δεν θα τα «βρίσκανε» όταν ερχόταν η ώρα των εκλογών.

Ο Κάρμαντζης, λοιπόν, πάει για δεύτερη τετραετία που θα είναι πενταετία, ενώ την έκπληξη έκανε ο Γιάννης Μαλαφής, και μάλιστα από τον ίδιο κομματικό χώρο, κάνα χρόνο πριν. Εμφανίστηκε προκαλώντας και μια σχετική απορία αν τελικά θα επέμενε μέχρι το τέλος, αλλά όπως φάνηκε το είχε πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Και όσο περνούσαν οι μήνες τόσο προετοίμαζε το έδαφος πλησιάζοντας κόσμο και δεσμεύοντάς τον να συμμετάσχει στο συνδυασμό του. Δεν ήταν εύκολο αλλά τα κατάφερε και μάλιστα καλά, όπως αποδείχτηκε από τον αριθμό των υποψηφίων που καταρτίστηκε το ψηφοδέλτιό του.

Και το ερώτημα ήταν ποια δυναμική θα είχε καθώς θα απευθυνόταν στον ίδιο, με τον δήμαρχο, κομματικό χώρο. Στην πορεία πήγε μαζί του και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω με περιορισμένο αριθμό υποψηφίων, και ήρθε κι έδεσε το γλυκό. Και το άλλο μεγάλο ερώτημα ήταν ποιος από τους δυο θα περνούσε στο δεύτερο γύρο, ο Μαλαφής ή ο Τριαντάφυλλος. Τα προγνωστικά ήθελαν τον Γιάννη, κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Και τώρα ζητούμενο ήταν πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί. Εκείνος του Κώστα και ο άλλος του Καραβασίλη, καθώς η ΛΑΣ είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο στην κάλπη.

Χτες είχαμε την πρώτη απάντηση ποιον από τους δυο, από το συνδυασμό του Τριαντάφυλλου. Μια αντίδραση που δεν κολακεύει καθόλου τον απερχόμενο δήμαρχο καταλογίζοντας σε αυτόν τα μύρια όσα. Ουσιαστικά τον «αδειάζει» κάτι που σημαίνει πως η Συμμαχία Αξιών δεν τον ψηφίζει στον δεύτερο γύρο. Όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης στον έτερο υποψήφιο, τον Μαλαφή, με κάποιες προϋποθέσεις που έχουν σχέση με προγραμματικές συμφωνίες όσον αφορά τη διοίκηση του Δήμου. Με λίγα λόγια, ναι μεν, αλλά. Οπότε όλα είναι πιθανά, αν και δεν είναι δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού θα υπακούσουν. Βλέπετε παίζει σπουδαίο ρόλο η εντοπιότητα.

Και η δεύτερη αντίδραση του «Χίος Μπροστά», του Καραβασίλη, ο οποίος άσκησε δριμύτατη αντιπολιτευτική κριτική στη δημοτική αρχή κατά την τετραετία. Αφού προτάσσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαχείριση των υδατικών πόρων καταλήγει: «Οι δημότες που μας ψήφισαν για τις προτάσεις μας, έχουν κρίση να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα ό,τι υπερασπιζόμαστε» .

Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε εμμέσως πλην σαφώς…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα