Στερνή ιερή γνώση μου…

Σάβ, 21/11/2020 - 07:46
Oύτε οι λειτουργοί του Υψίστου είναι αλώβητοι από τον κορωνοϊό

Τελικά, ούτε οι λειτουργοί του Υψίστου είναι αλώβητοι από τον κορωνοϊό… Αποδείχτηκε με «πανηγυρικό», δυστυχώς, τρόπο τις τελευταίες ημέρες… Όταν κορυφαίοι ιεράρχες της εκκλησίας μας, ο ένας μετά τον άλλον προσβλήθηκαν από τον ιό.

Και άλλοι «κοιμήθηκαν» τον ύπνο του Δικαίου και αναχώρησαν δια τας αιωνίους μονάς και άλλοι νοσηλεύονται σε εντατικές για τον ίδιο λόγο… Και υπάρχουν εκείνοι που, έστω και την ύστατη στιγμή, αντιλήφθηκαν πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε εκκλησίες ή σε πιστούς και άπιστους. Και κάποιοι άλλοι, όπως ο γραφικός και ανεκδιήγητος πρώην Αιγιαλείας Αμβρόσιος, που με επαναστατική διάθεση τους «έγραψε» όλους κανονικά, παρά το ότι διαγνώστηκε ως φορέας του ιού, και αρνήθηκε τη νοσηλεία.

Και υποθέτω ότι θυμόμαστε όλοι, αφού δεν πέρασε δα και πολύς καιρός, πώς αντιμετώπιζαν τον ιό οι κληρικοί, όλοι σχεδόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις… Και θυμόμαστε τι σάλος δημιουργήθηκε με τη μετάληψη της θείας κοινωνίας και τι ντόρος ως προς τις ακολουθίες στις εκκλησίες. Και δεν ήταν μόνο οι παπάδες και οι δεσποτάδες που δεν ακολουθούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ιδιαίτερα μέσα στις εκκλησίες…

Ήταν και οι άλλοι, οι πιστοί χριστιανοί, που τους ακολουθούσαν και δεν καταλάβαιναν κι αυτοί τίποτα… Και χωρίς μάσκα πήγαιναν στην εκκλησία, και κοινωνούσαν, και τις εικόνες φιλούσαν, και τα χέρια των κληρικών ασπάζονταν… Και είχαμε καταντήσει και διχασμένοι αφού, ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, οι μεν υπερασπίζονταν και οι δε αγνοούσαν τον κίνδυνο που προέρχονταν από την πανδημία…

Εντάξει, δεν λέω, να πιστεύεις και καλά κάνεις… Όταν όμως βγαίνει η επιστήμη και εκφράζει την ανησυχία της για μια πανδημία, όπως αυτή που βιώνουμε, εσύ δεν έχεις το δικαίωμα και δεν μπορείς να την αμφισβητείς. Και έστω αν, εσύ προσωπικά, την αμφισβητείς δεν έχεις το δικαίωμα να συμπαρασύρεις και άλλους που είτε από άγνοια, είτε από αφέλεια, είτε από βαθιά πίστη σε ακολουθούν.

Δυστυχώς ο ιός είναι παντοδύναμος, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, και μακάρι οι λειτουργοί του Υψίστου να το καταλάβουν, αν και πιστεύω πως το αντιλήφθηκαν επιτέλους. Και να ακολουθούν και αυτοί με συνέπεια, όπως και οι υπόλοιποι χριστιανοί, τις οδηγίες και της συμβουλές των επαϊόντων. Γένοιτο!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα