Το ξεσκάτισμα…

Παρ, 03/07/2020 - 10:00
Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή πόσω μάλλον η φροντίδα ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων

Στην εποχή μας λέμε ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή… Η τεμπελιά μπορεί να είναι, αλλά όχι η δουλειά. Και μάλιστα σε μια εποχή που οι δουλειές σπανίζουν και είσαι τυχερός αν έχεις εξασφαλίσει μια δουλειά που σου δίνει τον αναγκαίο και απαραίτητο επιούσιο. Και έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από εμάς ή η μεγάλη πλειοψηφία, αν θέλετε, είναι αυτής της άποψης…

Μια αλήθεια είναι ότι πιο παλιά οι δουλειές είχαν σχέση με το τι ακριβώς κάνεις αφού υπήρχαν και αντίστοιχες που ήταν κατακριτέες και χωρίς καμία υπόληψη. Και όλοι όσοι τις έκαναν ήταν αποδιοπομπαίοι. Όπως εκείνη του σκουπιδιάρη, όπως αποκαλούταν χαρακτηριστικά ο οδοκαθαριστής… Και όμως, πρόσφερε σπουδαία υπηρεσία σε όλους μας!

Όμως τα χρόνια πέρασαν και προοδεύσαμε και σ’ αυτό τον τομέα και λίγοι πια είναι εκείνοι που βλέπουν κάποιες δουλειές με μισό μάτι. Οι περισσότεροι λέμε ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και το υπερασπιζόμαστε και μπράβο μας.

Τώρα αν κάποιοι ελάχιστοι υποτιμούν κάποιους άλλους δεν πρέπει να τους δίνουμε σημασία. Όπως η νοσοκόμα γηροκομείου που εξέφρασε το παρακάτω παράπονο: «Σήμερα άκουσα υποτιμητικά "δουλεύεις για να ξεσκατίζεις" και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η όγδοη φορά που το ακούω. Και νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ τη δουλειά μου και να φωνάξω στον κόσμο πόσο υπερήφανη είμαι γι' αυτήν. Ναι κύριοι και κυρίες, είμαι υπερήφανη που ξεσκατίζω ανήμπορους ασθενείς, κόβω νύχια, πλένω κεφάλια, τους ντύνω, τους κάνω μπάνιο, τους ταΐζω και φροντίζω ανθρώπους ασθενείς που δεν μπορούν να τα κάνουν.

Είμαι ήδη ψυχολογικά λίγο άρρωστη από τους αρνητικούς συνειρμούς αυτής της έκφρασης «δουλεύεις για να ξεσκατίζεις» που συνδέεται με το επάγγελμά μου. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε όλες τις δουλειές... Εγώ, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα να διαλέξω σε κάτι που θα απαιτήσει να πω ψέματα, όπως ένας τραπεζίτης ή κάτι τέτοιο, και όμως για αρκετούς από εσάς είναι αξιόλογα επαγγέλματα. Το αντίθετο, το δικό μου επάγγελμα είναι τελευταίο από τα τελευταία. Σας λέω ότι οι περισσότεροι που μας ταξινομούν έτσι «δουλεύεις για να ξεσκατίζεις» μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ κάποιον σαν εμένα.

Αλλά αν έρθει η ώρα που θα είναι απαραίτητη κάποια από τις συναδέλφους μου θα είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει και να σας κάνει να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής, και πάντα με καλή διάθεση και αγάπη.

Σας παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε την έκφραση "ξεσκατίζεις" με περιφρόνηση, γιατί, ίσως μια μέρα, κάποιος θα πρέπει να το κάνει για εσάς και πιστέψτε με θα νιώσετε ευγνώμων».

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα