10άδα επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων υπέρ της αυριανής κινητοποίησης

Παρ, 23/04/2021 - 15:45

Διευρύνεται το μέτωπο των φορέων που δηλώνουν συμμετοχή την αυριανή κινητοποίηση στο λιμάνι της Χίου, ενάντια στη δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Επισυνάπτονται οι ανακοινώσεις του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, της ΕΛΜΕ, της ΟΕΒΕ Χίου, του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Χίου.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει ήδη το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Χίου, η Ν.Ε. του ΤΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ:

«Ο Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου, ταγμένοι από τη φύση της αποστολής τους να υπηρετούν το αγαθό της ζωής και τις πανανθρώπινες αξίες και αφουγκραζόμενοι την αγωνία των ανθρώπων του τόπου τους δηλώνουν την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα όλων των Χιωτών ώστε το νησί τους να μην αποτελέσει αποθήκη ψυχών.

Στην κινητοποίηση - διαμαρτυρία το Σάββατο 24 Απριλίου στο λιμάνι της Χίου θα είμαστε όλοι παρόντες»!

ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ:

«Ενόψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών, καθώς και των κατοίκων της Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου για το προσφυγικό το Σάββατο 24/4/202, η ΕΛΜΕ Χίου δηλώνει και διεκδικε»ί:

• Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών.

• Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.

• Καμία νέα δομή στα νησιά μας.

• Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας με ισοκατανομή των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Καλούμε τα μέλη μας σε προσυγκέντρωση στις 10:30 π.μ. κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλων για να ενωθούμε με την ανθρώπινη αλυσίδα που θα δημιουργηθεί στο πεζοδρόμιο που περιβάλλει το Λιμάνι της Χίου στις 11.30 το μεσημέρι.

Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά , στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά»!

ΟΕΒΕ ΧΙΟΥ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση του, στη μάχη που δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου για τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών καθώς και για την αποτροπή δημιουργίας οποιασδήποτε δομής στο νησί.

Κατόπιν αυτού, η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου καλεί τα σωματεία μέλη της αλλά και όλους τους επαγγελματίες να δώσουν το παρόν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας το πρωί του Σαββάτου στις 11.30 στο λιμάνι της Χίου»!

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου:

«Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια της κυβέρνησης και του Υπουργού Μετανάστευσης να επιλέξουν την περιοχή του Θόλους για τη νέα υπερδομή. Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι στο βαθμό των δικών μας δυνατοτήτων και ευθυνών δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμιά νέα δομή πάνω στο νησί, κλειστή ή ανοικτή μικρή ή μεγάλη.

Όλοι μαζί σε έναν κοινό αγώνα κατά αυτών των πολιτικών, κατά της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Είμαστε απέναντι στις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που μοιράζουν χώρες και λαούς, γκριζάρουν το Αιγαίο, προωθούν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα σε βάρος των νησιών μας.

Μπορούμε να νικήσουμε. Το έχουμε ήδη αποδείξει. Ο αγώνας των Χιωτών και των υπόλοιπων νησιωτών με τους μαζικούς φορείς τους, δείχνει το δρόμο της συνέχειας των κινητοποιήσεων.

Όλες οι μεθοδεύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης δεν μας θολώνουν την πραγματική εικόνα που μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ, συνεχίζουν δυστυχώς τα σχέδιά τους ενάντια στη δική μας βούληση, γνωρίζοντας ότι δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, αφού γκριζάρουν επίσημα τα νησιά και το νησί μας».

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Καμία νέα δομή στα νησιά μας, πουθενά, να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

• Κλείσιμο των hot spots.

• Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας.

• Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση.

• Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά! Καμία άλλη διαδικασία που αφορά στο μεταναστευτικό (για παράδειγμα αιτήσεις και απονομή ασύλου, ΠΡΟΚΕΚΑ κ.α.).

• Διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και για όσους περνούν στην ελληνική επικράτεια να γίνεται στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και των κατοίκων της Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου το Σάββατο 24/4/202.

Προσυγκέντρωση στις 10:30 π.μ. κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλων για να ενωθούμε με την ανθρώπινη αλυσίδα που θα δημιουργήσουμε στο πεζοδρόμιο που περιβάλλει το Λιμάνι της Χίου στις 11.30 το μεσημέρι.

Φοράμε μάσκες αλλά δεν θα μας κλείσουν τα στόματα»!

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

«Κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί. Να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και τη χώρα.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Σαββάτου 24 Απρίλη 2021, όπου και θα πραγματοποιηθεί περικύκλωση του λιμανιού. Διαμαρτυρόμαστε για τη δημιουργία νέου κέντρου- φυλακής μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Θόλους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό της Χίου ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά μετατροπής του νησιού μας σε φυλακή κατατρεγμένων. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τα κέρδη είναι εκείνοι που αναπαράγουν την προσφυγιά, τους κυνηγημένους και ξεκληρισμένους από τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν δώσει «γη και ύδωρ» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να μακελεύουν τους λαούς της περιοχής μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τον πόνο που γινόμαστε μάρτυρες για περισσότερο από πέντε χρόνια στα νησιά μας τον έχουν προκαλέσει σ’ αυτούς τους λαούς, όλοι εκείνοι που σήμερα κόπτονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Δεν μπορούν εκείνοι που τους έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση να διατείνονται ότι τους βοηθάνε.

Τη στιγμή μάλιστα που δεν παίρνουν το ένα και μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές, αλλά και να μην εγκλωβίζονται χιλιάδες στα νησιά: να δίνονται έγγραφα και να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ και της κυβέρνησης στα σύνορα με την Τουρκία πριν θαλασσοπνιγούν στο Αιγαίο.

Οι εξελίξεις με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ δεν έχουν τίποτα θετικό για τους πρόσφυγες, τους νησιώτες, τον ελληνικό λαό. Οι βασικές διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν. Μέσα από το νέο σύμφωνο υλοποιείται οι ακόμα πιο αντιδραστικοί σχεδιασμοί δίνοντας προτεραιότητα στις απελάσεις, στη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών στα νησιά χωρητικότητας χιλιάδων ατόμων, ενώ αντιδραστικοποιούνται οι ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου, κυνικά ομολογούν ότι το ξεδιάλεγμα θα γίνεται με βάση τα ταλέντα των προσφύγων, τα σύνορά μας συνεχίζουν και επεκτείνονται να «φυλάσσονται» από την FRONTEX.

Στο Θόλος στήνεται άλλο ένα κέντρο χωρητικότητας χιλιάδων εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων. Ο Υπουργός και η κυβέρνηση είναι προκλητικοί. Στο όνομα του "να κλείσει η ΒΙΑΛ", που δεν κλείνει, ψάχνουν συμμάχους για να στήσουν νέες υπερδομές.

Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και αυτά τα σχέδιά τους να μείνουν στα χαρτιά!

Διεκδικούμε:

• Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ και να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες από τα νησιά και τη χώρα μας. Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους με ασφάλεια και σε ανθρώπινες συνθήκες.

• Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο φυλακή στο Θόλος, ούτε πουθενά στο νησί.

• Να μην γίνεται καμία εξέταση ασύλου στα νησιά. Αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται στην Τουρκία και στην ηπειρωτική Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΗΕ.

• Να σταματήσει η κυβέρνηση να διευκολύνει ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, κλείνοντας τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις. Να φύγει το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/4 11.30 ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Ο Σύλλογος γυναικών Χίου συμμετέχει  στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή αγώνα αιρετών και κατοίκων της Χίου το Σάββατο στο πεζοδρόμιο που περιβάλλει το λιμάνι της Χίου στις 11.30 το πρωί.

Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους όσοι θέλουν να μετατρέψουν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.Συμμετέχουμε  μαζικά    για να αποτρέψουμε για άλλη μία φορά την κατασκευή τέτοιων φυλακών που θα εγκλωβίσουν στα νησιά μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.Να ακουστεί δυνατά  ότι  δεν δεχόμαστε ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΘΟΛΟΣ ΟΥΤΕ  ΣΤΗ ΒΙΑΛ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ !

ΟΛΟΙ  ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/4 ΣΤΙΣ 11.30 ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ 23/4/2021

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΑΚΟΡΩΝΑ ΝΑΤΑΣΑ                                    ΞΕΝΙΑ ΠΑΜΠΟΥΡΤΖΗ

Σχετικά Άρθρα