Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου γιόρτασε τα 105 χρόνια του και την εθνική επέτειο στη Βολισσό

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 28/03/2018 - 14:28
Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου στη Βολισσό την 25η Μαρτίου

Με μία διαφορετική δράση γιόρτασε το σαββατοκύριακο 24 & 25 Μαρτίου 2018, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου, τα 105 χρόνια του αλλά και την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Επέλεξε με όλα τα μέλη του, Λυκόπουλα, Προσκόπους, Ανιχνευτές, Βαθμοφόρους αλλά και γονείς των παιδιών να περάσει ένα διήμερο στη Βολισσό, συμμετέχοντας μάλιστα στις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής, χαρίζοντας μία διαφορετική και αξέχαστη εμπειρία στους συμμετέχοντες και στους κατοίκους.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Συστήματος: «Άλλη μια σπουδαία δράση αντάξια της ιστορίας 105 χρόνων και του κύρους του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 24-25 Μαρτίου 2018 στη Βολισσό.

Η διήμερη δράση ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 24/3, όταν τα δύο λεωφορεία με Λυκόπουλα, Προσκόπους, Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους, έφτασαν στο σχολικό συγκρότημα. Το πρόγραμμα περιείχε πολλά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες σε εορταστικό κλίμα! Αποκορύφωμα η τούρτα για τα 105 χρόνια μας, όπου τα κεράκια έσβησαν τα δύο μικρότερα σε ηλικία μέλη μας, ο Σωτήρης και η Δήμητρα!

Την Κυριακή 25/3, ανήμερα της εθνικής εορτής, στις 7 το πρωί, η μπάντα μας παιανίζει για πρώτη φορά στα σοκάκια του χωριού. Λίγο μετά τις 10, μαζί με τα Σχολεία της Βολισσού (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο με λυκειακές Τάξεις), κατηφορίζουμε σε σχηματισμό προς τον Ιερό Ναό του Σωτήρος για τη Δοξολογία. Ο πανηγυρικός της ημέρας, που εκφώνησε η προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου κα Ευγενία Σεζένια, ήταν ιδιαίτερα μεστός και ουσιώδης. Με ρυθμό και βήμα από την μπάντα οδηγούμαστε στο Μνημείο Ηρώων για κατάθεση στεφάνων, όπου για πρώτη φορά στεφάνι καταθέτουμε εκ μέρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Αμέσως μετά ξεκίνησε η παρέλαση όπου τα παιδιά μας έδωσαν ένα άλλο χρώμα με τις πολύχρωμες στολές τους! Μετά την καθιερωμένη φωτογραφία, συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και παιχνίδια που διοργανώσαμε για όλα τα παιδιά! Αυθόρμητα Ανιχνευτές και Πρόσκοποι χόρεψαν μαζί με τα παιδιά του χωριού και έγιναν μία μεγάλη παρέα!

Γνωρίζοντας την ανοιχτή πρόσκληση από τη Βολισσό, εντάξαμε τη δράση στον ετήσιο προγραμματισμό για τον εορτασμό των 105 χρόνων. Ήταν κάτι που οφείλαμε στην περιοχή, αφού φιλοξενεί το στολίδι της χιώτικης προσκοπικής οικογένειας, το προσκοπικό κέντρο «Μάναγρος». Η εμπειρία μας στη διοργάνωση μεγάλων δράσεων και η τάση μας να πρωτοτυπούμε, το θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά και η συνεχής στήριξη των γονέων στις επιλογές μας, σε συνδυασμό με την όρεξη και το μεράκι των Βαθμοφόρων, έφερε εις πέρας το εγχείρημα! Καταφέραμε να δώσουμε πνοή στην εθνική εορτή του χωριού και αυτό φάνηκε στα πρόσωπα των κατοίκων! Ενθουσιασμένοι ήταν και οι πολλοί γονείς και φίλοι του Συστήματος που βρέθηκαν στη Βολισσό δίπλα μας!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για τη Δημοτική Ενότητα Αμανής, κα Βιβή Ποταμούση, για τη συμβολή τους. Ευχαριστούμε τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Χίου για την γενναία έκπτωση στα λεωφορεία. Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Γυμνασίου, κ. Σωτήρη Παραδείση για τη φιλοξενία στις αίθουσες, καθώς και την Προϊσταμένη του Δημοτικού, κα Ευγενία Σεζένια, για τη χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων του Δημοτικού. Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Βολισσού “Όμηρος” και τον Πρόεδρο, κ. Μιχάλη Ζαρταλούδη, για τα καλά τους λόγια και το κέρασμα αναψυκτικών την Κυριακή! Ευχαριστούμε όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή! Τέλος, ευχαριστούμε την επιτροπή γονέων του Συστήματος (ΕΚΣ), που προετοίμασε όλα τα γεύματα στις εγκαταστάσεις του κατασκηνωτικού κέντρου και τα μετέφερε ζεστά και στην ώρα τους για να γευματίσουμε.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα Προσκοπικά Συστήματα στην Ελλάδα! Παρόλο που είμαστε 105 ετών, πιστεύουμε ότι είμαστε ακόμα πολύ μικροί, γεμάτοι ιδέες και όνειρα για το μέλλον! Σύντομα θα έχετε νέα μας για ένα παιχνίδι ενηλίκων που προετοιμάζουμε τον Μάιο στον Κάμπο της Χίου!

Συνεχίζουμε… 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου»

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου στη Βολισσό την 25η Μαρτίου
Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου στη Βολισσό την 25η Μαρτίου
Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου στη Βολισσό την 25η Μαρτίου

Σχετικά Άρθρα

25 – 26 Ιουλίου ο Πατριάρχης με το νέο Μητροπολίτη θα βρεθούν στην Τένεδο για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
Παρ, 03/07/2020 - 17:49

Το Σάββατο, 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Ίμβρου θα χοροστατήσει στον εσπερινό που θα τελεστεί στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Πατριάρχη.

Την Κυριακή, 19 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας, που θα τελεστεί στις 8.30 το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό στην Παναγία, συμπροσευχομένου του Πατριάρχη.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 25 - 26 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου θα συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την επίσκεψή τυ στην Τένεδο για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Λέσβιος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχη, στις 9 του περασμένου Μαρτίου και από τις 17 Μαρτίου εγκαταστάθηκε στην Ίμβρο και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η επίσημη τελετή ενθρονίσεώς του για καταλληλότερο χρόνο, καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Ίμβρου «ήταν σημαντικότερη η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης που υποδείκνυαν εκείνη την περίοδο οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές».

Πηγή: Tο Νησί