Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

2.000 υποψήφιοι και ηλικιωμένοι στο...περίμενε για τις άδειες οδήγησης στο Β. Αιγαίο

4ος μήνας κινητοποιήσεων από τους εξεταστές
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 16/01/2019 - 14:12

2.000 υποψήφιοι οδηγοί ΙΧ και μοτοσυκλετών, ηλικιωμένοι που θέλουν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης, αλλά και άτομα που πρέπει να λάβουν επαγγελματική άδεια οδήγησης παραμένουν στον αέρα στο Βόρειο Αιγαίο, για 4ο συνεχόμενο μήνα, αφού δε διενεργούνται εξετάσεις, λόγω αποχής των εξεταστών.

Πανελλαδικά ο αριθμός ανέρχεται στα 70.000 άτομα, όπως είπε στην “Α” ο Παντελής Κουνιάδης εκπροσωπώντας του εκπαιδευτές στο Βόρειο Αιγαίο σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Οι κινητοποιήσεις, έχουν προκαλέσει “ασφυξία” στην επαγγελματική τάξη των εκπαιδευτών οδήγησης, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν και όσοι τελούν στην αναμονή για να δώσουν εξετάσεις , με τον κο Κουνιάδη να αποδίδει μέρος της ευθύνης για την υφιστάμενη κατάσταση και στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι στο Νότιο Αιγαίο διενεργούνται εξετάσεις κανονικά.

Αντίθετα στη Χίο, από την περασμένη Πέμπτη έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους και οι 7 από τους 7 εξεταστές της υπηρεσίας μεταφορών της Π.Ε., ενώ το ίδιο έχει κάνει και η πλειοψηφία των εξεταστών στη Μυτιλήνη.

Θυμίζουμε ότι οι εξεταστές πανελλαδικά διεκδικούν την καταβολή ποσών για υπερωριακή απασχόληση, από τον Μάη του 2018 έως τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου με τον Υπουργό Μεταφορών να μην έχει μέχρι τώρα ικανοποιήσει το αίτημά τους. Η αποχή των εξεταστών από τα συγκεκριμένα καθήκοντα είχε ξεκινήσει  από την 1η του Οκτώβρη, με τους ίδιους να εκφράζουν επίσης τις διαφωνίες τους και για τις αλλαγές που επιχειρούσε το υπουργείο στο εξεταστικό σύστημα, με την κατάθεση νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της Περιφέρειας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Γιάννης Ξενάκης, σημείωσε ότι δεν ισχύει η πληροφορία ότι στο Νότιο Αιγαίο διενεργούνται εξετάσεις και συντάχθηκε με τις θέσεις των εξεταστών λέγοντας ότι οι αποδυναμωμένες σε προσωπικό υπηρεσίες κατά 60% δεν μπορούν στο ισχύον ωράριο να καλύψουν και το πρόγραμμα διενέργειας εξετάσεων, οπότε αυτό πρέπει να γίνεται υπερωριακά και να αμείβονται ανάλογα.  Όπως είπε, έχουν προτείνει στο υπουργείο να δοθεί μέχρι το τέλος του 2019 παράταση του ισχύοντος πλαισίου εξετάσεων, για τους ηλικιωμένους μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019 να αποσαφηνιστεί ότι δεν είναι αναγκαία η πρακτική επανεξέτασή τους για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, αλλά να μπορούν να καλύπτονται από ιατρική εξέταση και σταδιακά μέσα στο χρόνο να δημιουργηθεί από το υπουργείο ένα νέο Σώμα Εξεταστών για να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο σύστημα.

Σύμφωνα πάντως με τον κο Κουνιάδη το ν/σ που κατατέθηκε χθες και είναι θέμα χρόνου να εισαχθεί στην Βουλή, φαίνεται πως έχει υιοθετήσει αρκετές από τις προτάσεις τους και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ καλύπτει και τις μέχρι τώρα αμοιβές των εξεταστών, καθώς και για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

Ο ίδιος διέψευσε, τέλος, τον κο Ξενάκη που είπε ότι δε διενεργούνται εξετάσεις στο νότιο Αιγαίο, ενώ ήταν επιφυλακτικός για το κατά πόσον ο αντιπεριφερειάρχης θα καταφέρει - όπως είπε-  να πείσει τους εξεταστές στα νησιά μας , ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα  να προβούν σε εξετάσεις οδήγησης, τουλάχιστον για έκτακτες περιπτώσεις (επαγγελματίες κ.λ.π.).

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 12/07/2020 - 12:18

Διακοπές εθελοντικής εργασίας στα μονοπάτια της  βόρειας Χίου διοργανώνει η φυσιολατρική κίνηση «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ» για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η δράση που γίνεται με την στήριξη του Δήμου Χίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον σύλλογο «φίλοι μονοπατιών Χίου».

Η διαμονή των εθελοντών θα γίνει  στο οργανωμένο κατασκηνωτικό  προσκοπικό κέντρο “Μάναγρος” της Π.Ε Χίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην παραλία του Μάναγρου.

Η  προσπάθεια των εθελοντών του Βριλησσού περιλαμβάνει καθαρισμό, σηματοδότηση και ψηφιακή καταγραφή των μονοπατιών της Χίου και   στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος , που δίνει στο νησί συγκριτικό  πλεονέκτημα στον τομέα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού.

Η ομάδα των 25 εθελοντών θα φτάσει  στην Χίο νωρίς το πρωί το Σάββατο 1/8 και θα αναχωρήσει την Τρίτη  11/ 8. Οι εθελοντές θα δουλέψουν σε 2 ομάδες στην περιοχή της Αμανής.

Ο ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ ιδρύθηκε το 2000,έχει έδρα τα Βριλήσσια και ασχολείται με τα σπορ της υπαίθρου(πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο).

Η εθελοντική δράση του συλλόγου στα μονοπάτια ξεκίνησέ  το 2005  στην Ικαρία και συνεχίστηκε με συνέπεια κάθε χρονιά τα τελευταία 15 χρόνια.

Η ομάδα του Βριλησσού έχει καθαρίσει και αναπαλαιώσει μονοπάτια- σε συνεργασία με νησιωτικούς δήμους κ τοπικούς συλλόγους-στην Ικαρία(3 συνεχόμενες χρονιές), Πήλιο, ανατολικό Ζαγόρι, Κάρπαθο, Πάρο, Λέσβο, Νάξο, Σκιάθο, Κέρκυρα ,Ρόδο, Φούρνους Ικαρίας κ Θύμαινα, Καστελόριζο και Τήλο.

Αρχηγός της ομάδας των εθελοντών  του Βριλησσού είναι ο  Διαμαντής Παπαδόπουλος τηλ 6977766675

vrilissos_ethelontiki_ergasia_paros_2016