Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

5 έργα για βατότητα σε δασικούς δρόμους

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 26/05/2015 - 15:57

Σε 5 απευθείας αναθέσεις ύψους 11.900 ευρώ η κάθε μία, προχωρά ο Δήμος Χίου, προκειμένου να επισκευάσει τους δασικούς δρόμους που είναι αδιάβατοι λόγω του δύσκολου από πλευράς καιρικών συνθηκών χειμώνα, γεγονός που έχει επισημάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δεν θα μπορεί να επέμβει στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή, που «έσπασε» το αρχικό ποσό των 60.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις στους δρόμους σε μικρότερα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση  του Νίκου Μαρτάκη από την αντιπολίτευση, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι με την κατάτμηση δεν θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης.  

Ο Νίκος Μαρτάκης καταψήφισε το θέμα, ενώ και ο Ανδρέας Βεργίτσης, αντιδήμαρχος Νότιας Χίου ψήφισε κατά θεωρώντας ότι η κατανομή των ποσών ανά δημοτική ενότητα δεν ήταν δίκαιη.

Ο Στρατής Γδύσης υπεραμύνθηκε της κατάτμησης τονίζοντας ότι αφενός θα  ζητηθούν προσφορές από τοπικούς εργολάβους ανά δημοτική ενότητα, αφετέρου η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στη σύντομη αποκατάσταση των δρόμων, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης, μιας και ήδη βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση για την επισκευή της βατότητας των συγκεκριμένων δρόμων αποτελούσε απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Παράλληλα στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ποσό ύψους 2.400 ευρώ για τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή του νοσοκομείου, 10.000 ευρώ για στρώσιμο με υλικό πίσσας στη βορειοδυτική τάφρο του Φρουρίου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σκόνης, κατ΄απαίτηση των κατοίκων και 2.500 ευρώ για τη συμμετοχή του Δήμου Χίου στο Φεστιβάλ Μαστίχας.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 06/06/2020 - 19:07
φωτο αρχείου

Είναι τόσο δυνατός ο Νοτιάς στα Ψαρά, που δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τον ΠΑΦ 70 «Ρώ» του Λιμενικού Σώματος, που μετέφερε πεζοπόρο τμήμα 9 πυροσβεστών, οι οποίοι έσπευσαν προς ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, που αγωνίζονται να σβήσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι από άγνωστη αιτία σε δύσβατη περιοχή 4 χιλιόμετρα Νότια τον μοναστηριού του νησιού.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κ. Βρατσάνο πολλές ομάδες εθελοντών, με το Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου προσπάθησαν να την περιορίσουν ανεπιτυχώς γι’ αυτό αρχικά επιχειρήθηκε βοήθεια από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου.

Οι ντόπιοι έκαναν καλή δουλειά μας είπε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου Σταύρος Καπελαρίδης αλλά είναι τέτοια η φύση της πυρκαγιάς, που σε συνδυασμό με τους δυνατούς Νότιους ανέμους, δεν σβήνεται χωρίς πυροσβεστικά μέσα.

Προς τούτο έχουν αποσταλεί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Θεσσαλονίκη ενώ ένα άλλο 9μελές πυροσβεστικό πεζοπόρο τμήμα επιβιβάστηκε στο Super puma, που εδρεύει στο αεροδρόμιο και αναχώρησαν για τα Ψαρά. To ελικόπτερο μάλιστα προσέδεσε κάδο και επιχειρεί κας ως... πυροσβεστικό.

Η πυρκαγιά επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση, ευτυχώς δεν προσέγγισε το Μοναστήρι, ενώ απείλησε αρκετά μελίσσια των κατοίκων, που όμως απομακρύνθηκαν

Τεράστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς